Mátra alján, falu szélén...

2020\09\17

Mindenféle cukkinik

Az idén háromféle cukkinit ültettem, viszont azt a zöld, hosszúkásat, amit a boltban is lehet kapni, azt nem. 

k_20200701_073148.jpg

Kicsit sok is lett egyénként, nem tudok mit csinálni ennyi cukkinivel, pedig tettem a fagyasztóba is, el is ajándékoztam belőle, fermentáltam együtt uborkával, de sok van és csak terem és terem és terem. Hál'Istennek, ezt nem panaszként mondom, csak kár, hogy nem tudok mit csinálni vele. Pedig mindből csak egy-egy bokor van, bár egy fészekbe tettem 4-5 magot is és úgy tűnik, hogy mind kifejlődtek. 

k_20200707_180602.jpg

k_20200707_180649.jpg

Elég sok rakott cukkinit ettem az idén és nagyon szeretem szabdzsiba is, ezért tettem el belőle a fagyasztóba is. 

Roston sütve nem szeretem, nekem ízetlen és próbáltam készíteni belőle cukkinisajtot is, de az borzasztó volt. Még fogok vele próbálkozni, mert lehet, hogy a recept (neten találtam) nem volt jó, az ízvilága nem tetszett, túl sok volt benne a citrom és a kömény és nekem ez együtt nem jön össze, legalábbis a recept szerinti mennyiségek erőszakosságával nem. Majd kipróbálom a saját ízlésem szerint. 

Cukkini Zöldségfélék Veteményes Sárga cukkini Gömbölyű cukkini

2020\09\16

Szarvasbőgés és egyéb tennivalók, óhajok-sóhajok

Már bőgicsélnek egy ideje, főleg hajnalban szoktam őket hallani, de az egyik még most, ebben a pillanatban is itt bőg egész közel. 

Szemben már az erdő van, gyakorlatilag bármelyik bokor mögött lehet, de jó lenne látni! Pedig már felhúzgáltam a redőnyöket is, ami elég hangos, lévén, hogy megtartottam a régi, nehéz faredőnyöket, ablakokat is nyitottam, sőt egyet vissza is bőgtem neki, de nem bánja. 

 

Tegnap végül mégis kiszedtem a hajnalkákat, mert - ugyan a magok miatt ott akartam hagyni a madárkáknak - de éppen ott volt, ahová az új clematist célszerű ültetnem. Így aztán elültettem a clematist (Clematis alpina). 

Ott hagytam a két jó hosszú bambuszrudat, amire a hajnalkák futottak fel és rátekertem az iszalagot. Később majd veszek vagy csináltatok valami szép boltíves tartót, amire felfuthat. Addig meglátom, hogy melyik irányba kerüljön a boltív, mert most úgy van elültetve, hogy két síkban is jó lehet a tartó.

Lassan őszivé válik a kert, kopárosodik ahogy szedem ki a növényeket, de vannak, amik majd még most fognak elkezdeni virágozni, mint pl. az őszi kikericsek, az őszirózsák most nyílnak és a krizantémok majd csak később kezdik, de már nagyon sűrűek és tele vannak bimbóval. 

Néztem az előrejelzést és úgy tűnik péntektől lehűl az idő, fel fog gyorsulni a növények elhalása. Persze a kertészkedés ezután is folytatódni fog, fel fogom ásóvillázni (sokkal könnyebb, mint ásni) az ágyásokat, elhordani a sok komposztnak valót, felszedem majd a gyökérzöldségeket is. Aztán a telet azzal szoktam tölteni, hogy bújom a kertészes könyveket és tervezgetek, hogy mit hová, mit minek a helyére, mint mivel lehet ültetni. És persze csorog a nyálam az új növények után, ilyenkor szoktam megrendelni a magvakat tavaszra, összegyűjtöm, hogy mi nincs még nekem, mi fogyott el. És nem utolsósorban nyomozok, hogy mit hol lehet szerezni, mert pl. májvirágot nagyon szeretnék a kertembe, de sehol nem találok (legálisan).

Szarvas Tennivalók Clematis alpina Alpesi iszalag

2020\09\15

Padlizsánok

 Az idén tavasszal elég sokféle padlizsán palántának valót ültettem, mert tavaly láttam, hogy megteremne itt, ha jó helyre tenném.

Tavaly még alig volt hely a veteményesnek a sok fától, ezért a padlizsán a diófa alá került és még így hozott pár apró termést, gondoltam megpróbálkozom vele jobb helyen. 

Ültettem fehér padlizsánt, a kis tojás alakú a képen. Nem véletlenül hívják tojásgyümölcsnek. Ebből nem lett sok, kicsit haladatlannak is tűnik és nem is igazán kiadós mennyiségre sem, de érdekességnek jó. 

Ültettem piros padlizsán magot is, de nem kelt ki, pedig többször is nekirugaszkodtam, talán rossz lehetett a mag.

A többi pedig lila csíkos és fehér, szintén lila beütéssel foltokban, egy tő pedig (szerintem közé keveredett mag lehetett), "rendes" lila padlizsán lett, utóbbi még a bokron van, még nőnie kell. A lila csíkos hosszúkás formájú, a fehér, lila beütésekkel pedig dagi és nagyra nő. 

Több helyre ültettem őket a kertben, azt látom, hogy a trágyás helyet nagyon meghálálta, akkorára nőtt a padlizsánbokor, hogy még nem is láttam ilyen nagyot. Még el is ágazott. Szereti a vizet is, de nem kellett agyonlocsolni sem. Gyakorlatilag nagyon szépen fejlődött, biztos jó voltak neki a körülmények az idén. 

Más az ízük is, a lila csíkos nagyon krémes, megsütve szinte omlik, villával is könnyű elnyomkodni. 

A tojás alakút külön nem kóstltam még, mert a többi közé kevertem, de még lesz pár, majd kipróbálom roston megsütni. 

Úgy szoktam megsütni, hogy levágom a végeit és betekerem alufóliába és a sütőben egészen puhára sütöm. Jól be kell tekerni, hogy a leve ne csepegjen ki a sütőbe, mert akkor lehet utána takarítani a sütőt. Brrr, de utálom!

Amikor kész, hagyni kihűlni kicsit, aztán meg kell hámozni, összetörni villával krémesre (nem szeretem turmixolni, mert úgy valamiért más lesz íze) remulád mártást szoktam beletenni (majonéz is jó), sót és nagyon apróra vágott salotta vagy vöröshagymát és hagyom összeérni az ízeket a hűtőben. 

Nem írok mennyiségeket, mert ízlés dolga, én szeretem benne a jó sok hagymát.

A padlizsánkrémet jól lehet fagyasztani is, de ízesítetlenül kell eltenni és kiengedés után érdemes ízesíteni. 

 

k_20200823_102258.jpg

Recept Padlizsán Zöldségfélék Veteményes

süti beállítások módosítása