Padlizsánok

 Az idén tavasszal elég sokféle padlizsán palántának valót ültettem, mert tavaly láttam, hogy megteremne itt, ha jó helyre tenném.

Tavaly még alig volt hely a veteményesnek a sok fától, ezért a padlizsán a diófa alá került és még így hozott pár apró termést, gondoltam megpróbálkozom vele jobb helyen. 

Ültettem fehér padlizsánt, a kis tojás alakú a képen. Nem véletlenül hívják tojásgyümölcsnek. Ebből nem lett sok, kicsit haladatlannak is tűnik és nem is igazán kiadós mennyiségre sem, de érdekességnek jó. 

Ültettem piros padlizsán magot is, de nem kelt ki, pedig többször is nekirugaszkodtam, talán rossz lehetett a mag.

A többi pedig lila csíkos és fehér, szintén lila beütéssel foltokban, egy tő pedig (szerintem közé keveredett mag lehetett), "rendes" lila padlizsán lett, utóbbi még a bokron van, még nőnie kell. A lila csíkos hosszúkás formájú, a fehér, lila beütésekkel pedig dagi és nagyra nő. 

Több helyre ültettem őket a kertben, azt látom, hogy a trágyás helyet nagyon meghálálta, akkorára nőtt a padlizsánbokor, hogy még nem is láttam ilyen nagyot. Még el is ágazott. Szereti a vizet is, de nem kellett agyonlocsolni sem. Gyakorlatilag nagyon szépen fejlődött, biztos jó voltak neki a körülmények az idén. 

Más az ízük is, a lila csíkos nagyon krémes, megsütve szinte omlik, villával is könnyű elnyomkodni. 

A tojás alakút külön nem kóstltam még, mert a többi közé kevertem, de még lesz pár, majd kipróbálom roston megsütni. 

Úgy szoktam megsütni, hogy levágom a végeit és betekerem alufóliába és a sütőben egészen puhára sütöm. Jól be kell tekerni, hogy a leve ne csepegjen ki a sütőbe, mert akkor lehet utána takarítani a sütőt. Brrr, de utálom!

Amikor kész, hagyni kihűlni kicsit, aztán meg kell hámozni, összetörni villával krémesre (nem szeretem turmixolni, mert úgy valamiért más lesz íze) remulád mártást szoktam beletenni (majonéz is jó), sót és nagyon apróra vágott salotta vagy vöröshagymát és hagyom összeérni az ízeket a hűtőben. 

Nem írok mennyiségeket, mert ízlés dolga, én szeretem benne a jó sok hagymát.

A padlizsánkrémet jól lehet fagyasztani is, de ízesítetlenül kell eltenni és kiengedés után érdemes ízesíteni. 

 

k_20200823_102258.jpg