Mátra alján, falu szélén...

2022\08\13

Hová lett a belső hörcsögöm?

Ezen gondolkodom éppen, mert ilyenkor már ki szokott törni rajtam a téli spájzolás igénye, amit ugyan most is csinálok, de nincs meg hozzá az a kellemes izgalom, ami el szokott tölteni, hanem most csak úgy muszájból rakom el a dolgokat, ha már vannak... pedig örülök, hogy vannak, hiszen annyit küszködtem értük az öntözéssel is a kertben. 

Talán az a baj, hogy nem tudok egyszerre megcsinálni sok mindent, mert kicsi adagokban jön ki a kertből az uborka, a zöldbab is, a tökök, cukkinik... gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálom és most valahogy meguntam. 

Ma két kis üveg uborkát tettem el, levettem a kolbásztököt is, 67 centis volt, azt is beraktam a fagyasztóba. Némi zöldbabot is tudtam szedni és megblansíroztam.

kk_img_20220813_160411.jpg

Volt egy nagyon kevés sárga is, összekevertem őket, jó lesz salátába. 2 zacsival lesz megint, így gyűlik apránként össze. 

kk_img_20220813_171149.jpg

És - na, ebben legalább volt élvezet, mert újdonság - tettem el 3 kis doboz pestót is a fagyasztóba. 
Leszedtem egy nagy csomó bazsalikomot, 3 adagban tudtam elkészíteni, mert annyi fér az aprítógépbe. 2 adag pörkölt-sós mandulával készült, a 3. adag pedig pörkölt napraforgóval. 

kk_img_20220813_160406.jpg

kk_img_20220813_162310.jpg
Tudom, hogy az alaprecept az fenyőmaggal készül, de annyira azért nem vagyok oda, hogy olyan drágán vegyek magot és egyszer már pórul jártam vele. 3 hétig keserű volt a szám íze, tökmindegy volt, hogy mit ettem. Utánaolvastam  és akkor láttam, hogy a kínai fenyőmag okoz ilyet és tényleg azt ettem, szóval drága is és még kockázatos is. Egyébként is a pestonak mindenféle variációi vannak, ezek most az én pestoim.
Tettem még bele olívaolajat és parmezánsajtot, de fokhagymát nem, mert nem szeretném, ha az egész fagyasztóm fokhagyma szagú lenne. Azt majd amikor kiolvasztom, akkor beleteszem. Egyébként nagyon finomak lettek. 
Jó lenne rájönni, hogy lehet üvegbe eltenni, de ahhoz ki kéne dunsztolni, ennek meg épp az a lényege, hogy nyers benne a bazsalikom levele. Dunsztolás nélkül pedig megromlik, illetve ki tudja milyen baktériumok szaporodnának fel benne, nem akarok én se botulizmust kapni, se egyebet. 

Még van egy csomó citrom illatú bazsalikomom is, és fahéj illatú is, szerintem azokból is készítek pestot, de majd csak 1-1 adagot, mert eléggé más az illatuk-ízük, mint a "rendes" bazsalikomnak. 

Ez pedig a CicaÚr (Herkules), a krizantémok között heverészve. :)  

kk_img_20220812_161455.jpg

Recept Herkules Befőzés Zöld pesto

2022\08\12

Veteményes

Herkules idejár torkoskodni a verandára az Elza maradékaira. Ugyanazt kapják többnyire, de pl. amikor nem kell neki amit adok, akkor idejön és a verandán megeszi ugyanazt. Nem tudom ez hogy működik náluk, de tök hülyék! :))))))
Így a Mosogató is jól jár, mert van neki maradék, Elza pedig majd megtanulja, hogyha nem eszi meg akkor, amikor kap, akkor elfogy a kaja és estig nincs csak száraz. A száraz tápra egyébként amolyan nasiként tekintenek, ami kell, hogy legyen, de a KAJA, az a nedves. 

A kert egyébként kezd kipendülni, mióta nincs olyan meleg és ugyan a múltkori eső nem most volt, de valahogy még most is érződik a hatása. De főleg az számít, hogy nincs kánikula. Elkezdtek nőni a paprikák, az uborka is elkezdett teremni, nőnek a zellerek, a paradicsom is valamivel jobban néz ki, bár nagyon szét vannak repedezve. Az idén a paradicsomot nem nyilvánítom sikeresnek, sajnos... 
Szép az új-zélandi spenót, teremnek a padlizsánok, a zöldbabok is. Már nem szárad ki a talaj alattuk, ma reggel pl. az uborkák alatt még nedves volt a föld és a padlizsánok is alatt is, amikor öntöztem. Azt hiszem mélyebbre is sikerül pótolnom a vizet. Ez persze a mulcsnak is köszönhető, jövőre semmi se lesz ültetve anélkül. Már látom, hogy a behozott zabszalmából kelnek a zabok is, lesz mit kiszedni, de az is jó lesz mulcsnak. 
Van főzőtök és cukkini is és A TÖKÖM! Még sose volt ekkora kolbásztököm, de holnap már leveszem. 

kk_img_20220812_075126.jpg

Főzőtök

kk_img_20220812_074945.jpg

Világoszöld gömbölyű cukkini

kk_img_20220812_075051.jpg

Tigerella paradicsom

kk_img_20220812_074921.jpg

Új- Zélandi spenót

kk_img_20220812_074939.jpg

Padlizsán

kk_img_20220812_075011.jpg

Kápia paprika

kk_img_20220812_075027.jpg

Uborka

kk_img_20220812_075101.jpg

Ez a kibédi barna uborka a szárán

kk_img_20220812_075538.jpg

Cékla, ezt nem is locsoltam.

kk_img_20220812_075203.jpg

Nagyon későn ültetett szárzeller, de szépen pendülnek.

kk_img_20220812_075353.jpg

És lassan a dáliák is magukhoz térnek, sajnos a virágoskert oldalában lévők mind tönkrementek, talán az egyik még túl fogja élni. 

kk_img_20220812_075411.jpg

 

2022\08\11

Virágok és Carosello uborka

A tegnapi nap se múlt el ÚjDudva nélkül, bementem tankolni, mert riogattak, hogy nem lesz benzin és ha már, akkor nem hagytam ki a kertészetet sem. (hát persze, hogy nem!) 
Nem találtam most túl sok érdekességet és csak egy növényt hoztam, egy lila kínai selyemmirtuszt, amit rögtön be is ültettem az előkertbe, a kivett liliom helyébe. Ez garantáltan nagyobb lesz a cickafarknál és nem is sárga és védett helyen lesz a ház a déli oldalán, de ettől függetlenül majd télen takarni kell. Tele van bimbóval, remélem ki fog virágozni a kiültetés ellenére is, végül is konténeres volt, nem szabadgyökerű, tehát nem kéne nagyon megéreznie a kiültetést. Amikor kinyílik majd úgyis teszek ki róla fotót. 

A Carosello uborka mellett nagyon letettem a voksomat, eddig az összes ilyen zsenge volt amikor felvágtam, apró magvak és puhák is, pedig hagytam megnőni az uborkákat. 
Úgy szoktam, hogy mindig főzök egy nagy adag cukros-sós-ecetes szmötyit és elteszem üvegbe a hűtőbe és amikor felvágom az ubit, csak ráöntök egy kicsit, de pl. paradicsomkarikákra is jó, plusz fűszerek. Újabban nem lepi el az uborkát sem, csak kicsit adok neki és beleforgatom, a paradicsomról le is szoktam önteni, csak picit vegye be az ízét. 
Ezt az ubit most sóval ettem, mert nagyon finom az íze, nem akartam megváltoztatni. 

kk_img_20220809_100311.jpg

 És a rózsáim is nagyon nyílnak megint, a tavaly ősszel ültetettek is, hogy ezek milyen hálás virágok! Jövőre szerintem még fantasztikusabbak lesznek. 

kk_img_20220810_071901.jpg

kk_img_20220810_072025.jpg

kk_img_20220810_072032.jpg

A piros kokárdavirágok is nagyon szépek, már megint sok rajtuk az elnyílt virág, ezeket le szoktam vagdosni, hogy ne a magok érlelésével foglalkozzon, mert akkor nem nyílik.

kk_img_20220810_071911.jpg

A kínai hamuvirág a reggeli napfényben... :) 

kk_img_20220810_072248.jpg

És a MosogatóCica! Egyre jobban érzi magát az udvarban. Nagyon szép cica, kinek lenne szíve elkergetni? :) 

kk_img_20220810_072235.jpg

Rózsa Tennivalók Mosogató Cica ÚjDudvák Piros kokárdavirág Carosello uborka Kínai hamuvirág

süti beállítások módosítása
Mobil