Ma reggel az M3-as autópálya elesett, az egyébként 50-55 perces utat bő két óra alatt sikerült megtennem. Hatvannál már állt a sor, amikor felhajtottam a pályára, azt hittem az életben nem érek oda, de végül elintéztem amiért mentem, szóval egy lépés megint kipipálva.
Tegnap végül csak nem bírtam magammal és levettem azt a hatalmasra nőtt cukkinit, amit napok óta nézegettem már a kertben. Világoszöld, gömbölyű cukkini volt és két kisebb sötétzöldet is levettem mellé.
Befőztem télire kencének, mert nagyon szeretem pirítóson ezeket a zöldségkutyulmányokat.
A recepthez az ötletet a netről merítettem, de végül teljesen átszabtam, így mondhatom, hogy ez saját recept. Íme:
FŰSZERES CUKKINIKRÉM TÉLIRE (saját recept, minden saját termésből)
(Utólagos tapasztalat: két üveggel 2022-ben megdöglött, 2 üveg jó lett. Nem tettem bele tartósítót tehát vagy kell bele, vagy nem dunsztoltam ki rendesen)
A mennyiségeket nem tudom, nem mértem, de paradicsomból csak kevés (2 nagy) van benne, mert nem akartam, hogy nagyon lecsós legyen.
A cukkinit kockákra vágjuk, (2 nagy sárga cukkinit dolgoztam fel) besózzuk és amikor kiengedte a levét, akkor leöntjük róla.
Kb. 4-5 db felaprított (fehér) hagymát megpirítunk olajon, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát (kb. 5 gerezdet), és megsütjük.
Megsózzuk, megborsozzuk és hozzáadjuk a darabokra felvágott paprikát (én kápiát adtam hozzá).
Hozzáadjuk az apróra vágott, nagy csokor friss bazsalikomot és friss borsikafüvet és két nagy zellerlevelet. (a zellert a 2023-as adaghoz adtam és nagyon kellett neki, nagyon finom lett vele)
Ezeket jól összesütjük és beletesszük az apróra vágott paradicsomot és a levétől kifacsart cukkinikockákat.
Ezt is összesütjük, amíg a leve el nem párolog. Adjunk hozzá egy kis 10%-os ételecetet, de nem kell, hogy savanyúvá váljon tőle.
Félrehúzzuk a tűzről és turmixgépben vagy késes aprítóban pépesítjük.
Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici étolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üveget kupakkal lezárjuk. Az üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni. Kb. 1 órát dunsztoltam a tűzhelyen.
Hozzáteszem, hogy a dunsztolás nagyon fontos és a hőmérséklet az üveg belsejében is el kell érje a legalább 90 fokot, mert ebben nem nagyon vannak savas (kivéve a paradicsomot és kevés ecet) dolgok.
Dunsztolás nélkül elszaporodhat benne a botulizmus baktérium. Emiatt érdemes lehet a péphez hozzáadni egy kis ecetet is, de dunsztolni akkor is kell.
4 kis üveggel lett belőle, ami kimaradt azt betettem a hűtőbe és akkor kóstoltam, amikor már hideg volt, nagyon elégedett vagyok vele, szépen be is kanalaztam pirítós nélkül.

Magában is jó a pirítóson, de néha meg szoktam bolondítani a zöldségkrémeket vagy egy kis reszelt sajttal, vagy kis remulád mártással, vagy sörélesztő pehellyel, vagy pici tejföllel és akkor többféle ízt kapok, sokkal változatosabb.
Ha teremne még pár cukkini azokat is eltenném, de van egy elég nagy tököm is, lehet, hogy abból is csinálok ilyen krémet csak valami más variációval, pl. nem teszek bele paradicsomot. Sőt egy csomó új-zélandi spenótom is van.

Úgy tűnik, hogy a kolbásztök is hoz majd még tököt, elég sok virág van rajta, pedig nekiestem és úgy visszavagdostam, ahogy csak tudtam, mert már befutotta volna a fél kertet.

Az esőtől a céklák is akkorák lettek, mint a marharépa... hogy mikor és hogy fogom én ezeket eltenni?

A múltkor szinte teljesen visszavágtam a bazsalikomot is, mert kellett a pestóhoz és megint ekkorára nőtt.

És még rengeteg alma is lehullott a fáról, azt is össze kéne szedni, meghámozni és megfőzni akár reszelve, akár darabokban, cukorral-fahéjjal, mert télen nagyon finom édesség. Lehet, hogy ma este össze is szedem, aztán majd csak vasárnap lesz időm pucolgatni, mert azt akkor utána azonnal be is kell főzni. Idő, idő, idő...