Medvetalp irtás

Ma egyébként nagyon eredményes napom volt.

Pár nappal ezelőtt (nem is tudom írtam-e róla, azt hiszem igen) elkezdtem a kert végében, a fák alatt kigyomlálni a vérehulló fecskefüvet. Ki is szedtem az összeset és folytatásként a rettentően elszaporodott medvetalpat kezdtem kiszedni. Ez már nem annyira egyszerű, mert olyan gyökérzete van, hogy szerintem még így is ki fog hajtani, hogy ásóvillával kilazítom őket és kihúzom gyökerestől. Olyan gyökere van,  mint egy nagy répa, de nagyon mélyre megy.

Magamnak köszönhetem, hogy ilyen sok lett belőle, mert láttam már tavaly is ezt a növényt, de nem ástam ki. Pedig akkor még csak ezt az egyet kellett volna...ez a tanulópénz. Ma nagyon sokat kiásogattam belőle, de még van is rengeteg, de alapos vagyok, az egészen picikéket is kiszedem. A legnagyobb, a tavalyi még ott van, azt majd ki kell ásni. 

A Talpas sírján nő, szegénykém ő táplálja ezt a böhöm növényt, de holnap ki fogom szedni. Egyébként is rendbe akarom tenni a kutyasírokat, de erről majd külön írok.

medvetalp.jpg

Kicsit meg is ijedtem, amikor megtaláltam a neten, hogy mi ez a növény, mert vannak mérgező változatai is, a kaukázusi medvetalp  és a Szosznovszkij-medvetalp, mindkettő eléggé veszélyes. Furokumarinokat tartalmaznak, ami fényérzékennyé teszi a bőrt és égési sérülésekhez hasonló tüneteket okoz.

Ami érdekes, hogy én már nagyon régen is találkoztam ezzel a növénnyel, méghozzá Brüsszelben az Atomiumnál, még fotóm is van róla, ahogy alatta állok. Ugyanis akkora volt a növény, tényleg szenzációsan hatalmas és még sose láttunk ilyet azelőtt, és eszünkbe se jutott félni tőle, de szerencsére nem nyúltunk hozzá.

Szóval örülök, hogy nekem csak ilyen közönséges medvetalp jutott, ezzel is nehéz lesz elbánni. 

 

Ma délután kaszáltam is, úgy terveztem, hogy levágok megint egy kis darabot és majd szépen apránként, aztán valahogy nekimentem és levágtam az egészet. Már csak a ház előtt kell... most marhára örülök magamnak, mert erre nem is számítottam magamtól. És ráadásul valahogy ráéreztem a kaszálásra, szépen rendet tudtam vágni a damillal, nemcsak szétszecskáztam a füvet és sokkal módszeresebben is haladtam. Talán ezért vágtam le végül az egészet.