Mátra alján, falu szélén...

2021\02\27

Padlizsánok a földben

A padlizsánmagok is földbe kerültek tegnap. Négy félét ültettem, a hagyományos "fekete" padlizsánt, amit a boltokban is lehet kapni mindenütt. Egy lila csíkos fajtát, ami kicsit hosszúkás, ez tavaly szépen termett és finom is volt. Egy másik fajta lilát, ami inkább világos lila, kicsit az is csíkos és nagyon gömbölyű, ez volt nekem a legfinomabb tavaly.  És egy hosszú formájú, zöld színű padlizsánfajtát is ültettem, ezt az idén először, remélem ki fognak kelni a magok. 

Tavaly fehéret is ültettem, valószínűleg arról kapta a tojásgyümölcs nevet, mert valóban olyan volt, mintha tojások teremtek volna rajta, színre és méretre  is, de kicsik is, nem kiadósak, az íze se volt különösen jó nekem, szóval az idén nem foglalom vele a helyet. 

Tegnap délután kimentem lemosópermetezni is, de ismét megerősödött bennem a gondolat, hogy nem akarok gyümölcsfákkal vacakolni. Lefújtam a birset, mert ezt úgy alakítom direkt, hogy elérhető legyen a fa. A többi azonban nagy, túl nagyok, lefújtam amit elértem, de én nem mászkálok létrán a dögnehéz permetezővel együtt és semmi kedvem szívni a mérget, bár vettem fel maszkot is, védőszemüveget is, de szarakodjon ezzel akinek kétannya van. Ennyit a gyümölcsfákról. Tényleg ki kéne innen tarolni szinte az összes fát és újragondolni, de majd jövőre. Az idén nem akarok túl sok dolgot csinálni. Csatornázni kell, az biztos, le akarom burkoltatni a lépcsőt és az előkert előtt a kerítést szeretném megcsináltani. Szóval az idén kicsi funkció és több szépészet lesz. 

A fák kivágását terveztem, de elhalasztom. Nagy ez a kert, elférek tőlük, van nagyon sok hely, amivel lehet mit kezdeni, a fákról meg majd döntök jövőre. Sok egyéb dolog alakítja most a terveimet, amiket tekintetbe kell vennem, és nem akarok hübelebalázs módjára nekirontani egyszerre mindennek, mert minek? Egyszerre úgysem tudnék a fák felszabaduló helyével  is mit kezdeni. Van itt akkora parlag, amit fel kell törni még és meghódítani, beültetni... a fás oldal majd legközelebb... na, hát ez van.

Az óriás paradicsom és a balkon nem kelt ki, várok még pár napot, de már kicsi az esélye. A többi már szép, gyorsan fejlődnek. Az óriásból van még magom egy mások szedésből,  ha nem bújik ki, azt még megpróbálom. A balkonból nincs több, ha nem jön elő, akkor megy a helyére a tigereisen és van még egy közepes méretű, piros, fürtös fajtából is magom, akkor azt ültetek helyette. 

Ma reggel kilyukasztottam még egy rakás kis műanyag dobozka alját is, most már lassan elkezdem az évelő virágok ültetését is, illetve még szárzellert akarok eltenni, fehér karalábét, meg póréhagymát. A többit majd később, mert minden más, ami palántázni való, az késői lesz. (mint pl. cikóriasaláta, vagy a leveles kel, stb.) 

Az egyéb salátamagok pedig majd a szabadföldbe mennek ki, onnan szoktam szétpalántázni őket. 

Jah és nem kertészeti téma, de tegnap megadtam magam, regisztráltam védőoltásra. Apu már megkapta az első adagot és nincs semmi baja... meglátjuk. 

2021\02\26

Paprika ültetés

Tegnap elültettem a paprika magokat is, kápiát, fűszerpaprikát (utóbbiból csak 5-öt), TV paprikát és piros kaliforniait. Még van egy sárga kaliforniaim is, majd szedek belőle magot, de még nem vágtam meg. 

Tavaly nagyon szépen termett a paprikám, csak éppen olyat ültettem, amit nem szeretek, cseresznyepaprikát pl., illetve fűszerpaprikát...  Ott lógnak a konyhában felfűzve még most is, lehet, hogy a  hétvégén össze is darálom őrölt paprikának. 

Az idén viszont rendes, ehető paprikákat akarok. Nagyon szeretem sütve is, a jó vastag húsúakat, pici olajon megsütöm, só, kicsi cukor hozzá a végefelé és sötét balzsamecet... én magában is megeszem, de pl. egy szelet sült hús mellé is nagyon finom.

Szeretem a sütőben sült paprikát is. Ősszel, a vastag húsú, már pirosodni kezdő paprikákat egyben beteszem a sütőbe és megsütöm. Utána hideg vízbe dobom és lehúzom a külső háját, mert az olyan a sütés után, mint a műanyag. Ebben az állapotában nagyon jól fagyasztható is a paprika. 

Elkészíteni úgy szoktam, hogy keverek kicsi salátalevet (víz, cukor, só, ecet), összeforralom és pici olajat is beleforralok. (Olívát szoktam, de ki mit szeret) És beleáztatom a sült paprikákat, általában hagyom utána egy napig a hűtőben állni, hogy összeérjenek az ízek. Mennyei! 

Egyébként látom a boltokban és a neten is a paprikamag választékon, hogy mekkora divat most a chili termesztés, de nem szeretem a csípőset. A nagyon csípőset meg még annyira sem, ergo mit kezdenék  vele? Szóval engem a chili hidegen hagy...  csodák-csodája, mert függetlenül attól, hogy nem szeretek valamit, képes vagyok nagy elánnal ültetni, de a chili valamiért nem vonz.

A paradicsomok is szépen kikeltek az ablakban, kivéve az óriást, még várok vele kicsit, remélem jó a mag. Ha nem, akkor így jártam. tegnap megjöttek a legutóbb rendelt magok is, így ma elültetem a kozula paradicsomot is, ami paprika alakú lesz. 

Paprika Palánták Sült paprika

2021\02\25

A legelső krókuszok - fehérek

Egészen hihetetlen, hogy két nap alatt kitolta a bimbóit. Tegnapelőtt még csak két félig kinyílt bimbó volt, ma pedig már egy csomó, holnapra szerintem még több lesz. Ezt imádom a tavaszban, amikor minden elkezd hajtani, bimbózni, virágozni, zöldülni. És a többi még csak most jön majd. Rengeteg krókuszom van, rengeteg féle is, már nagyon várom, hogy nyíljanak, de majd szépen sorban. Tavaly is megfigyeltem, hogy nem egyszerre nyílnak, és persze a helyük is más, biztosan az is befolyásolja. Egy biztos, a napsütést szeretik nagyon. Akkor kitárják a virágaikat és csodaszépek. :)

kk_img_20210225_114625.jpg

Egy nap alatt ennyit fejlődtek, egészen hihetetlen. 

kk_img_20210226_123000.jpg

Virágok krókuszok Hagymások Évelők

süti beállítások módosítása