Sült paradicsomszósz télire
Esett az eső megint és most is esik. Mit esik, ömlik!
Tegnap ugyan az ígért 9 mm-ből és a viharokból se lett semmi, összesen 1 mm bírt lecseperegni lassanként, de az éjjel nekifogott és lassan, áztatón, hézagokkal, de esik, most meg zuhog. A mérőedényt majd később megnézem, de remélem lesz még bőven benne víz.
És már az is nagy dolog, hogy nem kell reggel kinn nyargalnom a locsolókannákkal. Pár napja alszom, mint a bunda, sokkal nyugodtabb vagyok. Addig aludni se tudtam, már 4-kor nyílt ki a szemem, hogy el ne aludjak, mert korán kellett locsolni, később, a perzselésben nem lehetett. Még sose örültem ennyire, hogy véget ér a nyár.
Leszedtem megint egy lavór paradicsomot, pedig már nem számítottam arra, hogy lesz még befőzni való mennyiségem. De végül is... üveg van, hozzávalók vannak, akkor miért hagynám tönkremenni?
A metszőollót az arányok miatt hagytam benne, bő 3,5 kiló lett a paradicsom, miután meghámoztam és persze sok lé is kifolyt belőle.
A lavórban 7 féle paradicsom van. A nagy gerezdesek a 'Régimódi befőző' fantázianévre hallgatnak, van a sárga az 'Azoychka', a fekete a 'Black Beauty', a piros hosszú (felül) az 'Aurija', a sárga csíkos hosszú (alul) a 'Pipakujuline Tribucine' és van kétféle pink, amik kinézetre nem igazán különböztethetők meg így leszedve (csak a belseje más), az egyik a 'New Big Dwarf', a másik pedig a 'Cherokee'.
Ezeknek a pink paradicsomoknak viszont a növénye teljesen különbözik, előbbi egy determinált fajta, 60 centisre nő és kis tömör bokorrá fejlődik, a másik pedig folytonnövő és méteren felül van, karcsú a növény maga.
Érdekesség még (ezt az idén fedeztem fel), a 'Black Beauty' - nak az a nagyon erős umami íze. Tavaly ez nem tűnt fel nekem, nem tudom, hogy az idén a nagy hőingadozás miatt lett-e ennyire erős (vagy tavaly faltam figyelmetlenül), de valahogy ki fogom találni, hogy tudnám porítani, vagy legalábbis nagyon apróra darálni ezt a paradicsomot szárított állapotban, mert ételízesítőbe szerintem csodás lenne.
Lehet, hogy be kéne szereznem egy aszalógépet, mert az tud annyira szárazra aszalni, hogy darálható legyen. Céklához is jó lenne...
Beraktam a paradicsomokat sült paradicsomszószként üvegekbe. Ilyen finomat még sose sütöttem, pedig csináltam már sült paradicsomszószt máskor is, de most fenomenális lett.
Egyrészt szerintem a 'Black Beauty' ezzel a fantasztikus umami ízzel is megdobta nagyon és a fűszerezést is eltaláltam. Itt a tepsiben látható, amikor kivettem a sütőből. Utána még botturmix-al összeturmixoltam, rottyantottam rajta egyet, hogy teljesen forró legyen és üvegekbe szedtem.
5 üveggel lett.
A receptje:
3.5 kg hámozott paradicsom darabokra vágva,
1 dl olívaolaj
1.5 evőkanál nem jódozott só,
2 lapos evőkanál cukor,
5 fej hagyma darabolva,
2 nagy gerezd elefántfokhagyma (ez kihagyható, akkor sokkal több fokhagyma kell bele)
4 gerezd fokhagyma, (elefántfokhagyma nélkül ez lehet 10-12 gerezd is)
1 tk őrölt bors,
1 nagy csokor friss bazsalikomlevél,
friss kakukkfű,
friss oregano,
majoranna,
3 nagy zellerlevél a szárával együtt beledarabolva,
rozmaring (amihez nem írtam, hogy friss, az csak szárított volt nekem, de a többi is lehet szárított, ha nem hozzáférhető a friss fűszernövény. )
Mennyiségeket nem tudok, mert úgy ízlés alapján tettem bele).
Beraktam őket a mélyebb gáztepsibe, jól összeforgattam, hogy a zöldfűszerek ne tudjanak a tetején megégni és 200 fokon kb. másfél órát sütöttem.
Utána kivettem, fazékba szedtem és botturmix-al pépesre turmixoltam, forraltam rajta egyet és kiforrázott üvegekbe szedtem, az üvegeket egy kis időre fejre állítottam, hogy minden részét érje a forróság, ezzel is a csírátlanítást segítem elő.
Az üvegek, miután visszafordítottam őket, száraz dunsztban várták, hogy kihűljenek.