Kész az őszi veteményezés
Azt hiszem a jujuba lesz az a gyümölcs (amikor már jóval több lesz a fán, szerintem már jövőre), amire rá fogok járni és a fáról eszegetni. Nekem nagyon bejön ez a cucc, olyan jó beleharapni, nagyot hersen az ember foga alatt és olyan üdítő, frissítő, szomjoltó íze van.
Füge is lesz még, kész csoda! Napról napra egyre nagyobbak és puhulnak meg, pedig nincs is túl jó idő, ha hétvégéig melegszik még az idő, akkor jól fogok lakni vele még egyszer az idén.
Most már mindent elveteményeztem, földben van a jövő ígérete, az összes fokhagyma, elefántfokhagyma, spenót és tatsoi, de pár szem salátabrokkoli magot is elszórtam. Nem reménykedem brokkolitermésben, de tavasszal annyira bírta a hideget, hogy kíváncsi vagyok, hogy viselkedik.
Jól szétraktam mindent a kertben, illetve még vannak kinn is vetemények, majdnem tele van a kert... most már biztos, hogy a hagyományos módon nem tudom majd felvillázni, de nem is akarom. Nem nyugdíjazom teljesen a csodaásóvillámat, de egyre kevesebbet szeretném használni.
Visszavágtam az összes füzérajkat, 4 helyen is van a kertben, de az idén nem remekelt a szárazság miatt. Ugyancsak visszavágtam a sudárzsályát is, mindent visszadaraboltam saját maga köré.
Vettem ki a sudárzsályából hajtást kiültetni, de ott felejtettem, nem baj, majd ma kiültetem. Hideg van, most nem kornyad meg olyan könnyen.
Egy alsó ágat lemetszettem a hólyagvesszőről mert a földön lógott, nem kell, hogy télen majd ott lógjon a hóban, sárban, jégben.
Találtam egy erdei kutyatej szaporulatot is, azt majd kiveszem és átültetem a hólyagvessző alá a másik oldalára, ott jó árnyékos neki a hely.
Aztán még kiválasztottam 3 csomagot az idén ősszel vásárolt virághagymák közül és kiültettem őket. Kevertem egy kis perlitet is a talajba, mert iszonyú kötött ott a virágos részen és ott töltögetem a hézagokat és a szegélyeket a hagymásokkal.
Kiültettem egy zacskó vegyes színű csinos szellőrózsát, a szintén vegyes (fehér és kék) sclillát és a sárgás-bordós krókuszt.
Aztán majd szépen sorban a többit is kiültetem, csak a helyet kell megtalálni nekik.
Elkészítettem a beszedett Új-zélandi spenót és mángold kombót is, nagyon finom lett.
Kockára vágott bacont sütöttem meg (kellett alá egy pici olaj), sok fokhagyma és beleszórtam a feldarabolt zöldeket, bors és szerecsendió ment még bele. Só nem kellett a bacon miatt, mert az is sós. Végül nyakon borítottam egy adag tejszínnel. Nem főzőtejszínt szoktam venni, hanem rendes habtejszínt.
Tésztát főztem ki hozzá, most fussilit, pedig farfalléval szoktam enni a tejszínes dolgokat, de most ehhez volt kedvem. Egyébként finomabb is, mert a szósz közé megy a kis spirálok közé és sokkal ízesebb.
Szeretem az ilyen egyszerű tésztaételeket és a mindenféle formájú tésztákat. Pl. nagyon szeretem a keréktésztát (ruote), azt pl. paradicsomosan, de ezer éve nem kapok sehol. :(
De az üvegtésztát is szeretem, vagy a soba tésztát, na meg a rament is, meg mindenféléket, mert annyira jól lehet őket mindennel variálni.
Nem igazán volt semmi fotózni való a tegnapi teendőimen, ezért virágokat hoztam.
Az utolsó díszdohány, a többit már kiszedtem. Ennek olyan szépen elmélyült a színe, biztos a hideg hat így rá.
Pillangóvirágok.
Lassan kinyílnak a fehér japán szellőrózsák is.
Végül csak bepirosodott a bugás hortenzia virága. :) Nyáron fehér volt, aztán azt hittem leszáradt az összes, de nem. Vannak rajta szárazak is, de ilyen szépen elszíneződöttek is.
Szép őszi színek vannak a kertben. :) Még a pimpó és a kékszakáll is virágzik. :)