Mátra alján, falu szélén...

2020\07\08

Fehér uborka

Tavalyról maradt a magja, sajnos tavaly nem sikerült, akkora szárazság volt. 

Az idén palántát neveltem belőle és csak május vége felé tettem ki a kertbe. Karókat tűztem mellé, hogy majd felfusson, de az az igazság, hogy annyira dús lett abból az 5-6 palántából, hogy fut a karókra is és mindenfelé. Ésssss! Már termett is, elég sok uborka lett rajta és terem folyamatosan. 

Sajnos a sűrűségénél fogva a lisztharmat elég hamar megtámadta ebben az esős időben, de nem permeteztem semmivel, hanem letépkedtem a betegnek tűnő leveleket és ahol nagyon sűrű volt, ott is kiritkítottam és meggyógyult a növény, bár azt hiszem ehhez az is hozzájárult, hogy abbahagyta az eső. Ha továbbra is csapadékos idő lett volna, akkor vagy le kellett volna fújnom valamivel, vagy elpusztul. 

20200701_072249_k.jpg

Soha nem láttam azelőtt ilyet és  nagyon vártam, hogy mi lesz belőle. Az ízért tekintve nekem semmiben nem különbözik a hagyományos zöld uborkától, viszont azt az ízt, amit a frissen, a kertből, a száráról levett uborka (vagy bármilyen zöldség) hát az, semmi sem űbereli. 

Egyébként ezelőtt mindig a földbe vetettem, de ahogy az idén összehasonlítom a palántáról nevelt és a földbe vetett uborkával, jövőre minden uborkát palántáról fogok nevelni. Már gyűjtöm a WC papír gurigákat, mert nem kell cseréppel bajlódni, hanem azzal együtt kiteszem majd a földbe. 

Van még jó pár fajta uborkám ültetve, (a hagyományos ubin kívül) banánuborka is (de sajnos egyelőre nagyon csenevész szegény), kiwano uborka és keserű uborka is. Utóbbiból csak egy kelt ki, kíváncsi leszek rá mi sül ki belőlük. Ha sikeresek lesznek, akkor majd írok róluk. 

 

 

Zöldségfélék Veteményes Fehér uborka

2020\07\07

Lóbab

Már írtam a lóbabról, azóta viszont már le is termett, még magnak valót is szedtem róla, meglátom jövőre, hogy kikel-e. Nem tudom elég értettek-e, de még pár hüvely van kinn, amiket hagyok érni. 

Nem volt sok, mert összesen 10 db mag volt a zacskóban, amit vettem, de arra elég volt, hogy megkóstoljam. Mind a magot, mind a zsenge hüvelyt.

Szeretem az indiai ízeket, ezért szoktam vegyes zöldségekből (mikor miből, de általában kb. 4 féle zöldség van benne) sütni szabdzsit, vagy legalábbis én annak hívom. Nem variálom túl, lesütöm a zöldségeket némi indiai fűszerkeverékkel, sóval és pici rizsecettel, de nem teszek bele annyit, hogy savanyú legyen. Amikor a zöldségek kész vannak, nyakon öntöm tejszínnel és összeforralom. 

Ilyen kajába próbáltam ki a lóbabot, szemesen is és a zsenge hüvelyekkel. Ízlett, bár nem enném minden nap, de az ember borsót  vagy babot se eszik minden nap. Jövőre szeretnék kicsivel többet ültetni belőle, hogy legalább egy zacsival el tudjak tenni a fagyasztóba.

20200520_084009_k.jpg

Lóbab Veteményes Szabdzsi

2020\07\06

Az új-zélandi spenót

Ez is egy olyan növény, amit szerintem a teljesen gyakorlatlan kertész is meg tud termeszteni és érdemes is kipróbálni. Április közepe felé érdemes elültetni, de mindenképpen a fagyok után. Az idén később ültettem, csak április vége felé, mert nagyon fagyos volt az április, bolond idő volt tényleg. 

Tavaly ültetem először és még abban a szélsőségesen száraz időben is szépen termett. 

Nagyon jól újrahajt, miután az ember szedi és késő őszig lehet szedni róla a friss hajtásokat. 

Nálam ez a növény is kikelt magról is, amit tavaly széthullatott, ezt nem tudtam róla, sőt az se jutott eszembe, hogy szedhetnék róla magot, de az idén meg fogom próbálni. És ez a növény egyszerűen szép. Olyan egészséges, ropogós levelei vannak és a hajtásai is lédúsak. Nagyon megszerettem. 

Az új-zélandi spenót is az a növény, amit sokféleképpen tudok használni a konyhában, mert nem erőteljes ízű, ezért mehet nyersen salátákba, smoothie-ba, főve zöldséglevesbe, tejszínes mártásokba, pizzára, tényleg csak a fantázia szabhat határt neki. 

Jól fagyasztható, ez már ki is próbáltam, arra kell csak vigyázni, hogy ne törjön össze a fagyasztóban a többi cucc között, ezért én műanyag dobozokban tettem el. (a fotó a saját növényeimről készült) 

dscf7463_k.JPG

Zöldségfélék Veteményes Levélzöldségek Új-zélandi spenót

süti beállítások módosítása