Mátra alján, falu szélén...

2020\10\20

Lusta nap

Azt hittem, ha rám szabadul az idő, akkor rengeteget fogok ténykedni, de nem így van. Az igaz, hogy még csak délelőtt van, de nem sok energiát érzek magamban. 

Lehet, hogy később majd ez változni fog (nagyon remélem), bár direkt nem terveztem eget rengető dolgokat erre a pár napra.  Aztán lehet, hogy majd megjön az energiám is, mert végre szépen süt a nap és jó meleg van kinn. 

Azért délelőtt se voltam tétlen teljesen. A veranda ajtóra ragasztgattam fel a szigetelőt, mert hiába az új, szigetelt tető,  nem sokkal van melegebb, mint kinn. Eddig nézegettem, átlagosan 6 fokkal van melegebb a verandán, mint kinn. Ez mondjuk nem kevés, de gondolom, ez a különbség a kinn és a benn között úgy csökkenne, ahogy hűlne kinn a levegő. 

A fűtést nem engedtem még rá, le van zárva. Teljesen feleslegesnek tartom, hogy az udvart fűtsem. Szóval leszigeteltem az ajtót, de maga az ajtó rosszul áll. A tetejénél akkora rés volt, hogy az ujjam is ki tudom dugni rajta. Sőt, ahogy felálltam a létrára, hogy elérjem az ajtó tetejét is, akkor láttam, hogy a félfa és a fal között is ki lehet látni... Ezeket a réseket kitömködtem szivaccsal, mert ennyiért nem akartam felbontani egy egész purhabot és szerintem nem is tudtam volna belenyomni, mert nem volt olyan nagy, hogy a nyomója beleférjen. 

Az ajtót is leszigeteltem, már nem látszik az a nagy rés sem, de jövőre valamit csinálni kell vele. Úgyis burkoltatom majd az egész verandát és lépcsőházat, majd utána... vagy előtte, nem tudom még hogy. Annak az ajtónak a tartóvasa nem áll jól, valószínűleg le kéne venni az ajtót és ütni a vason egyet, hogy feljebb emelje az egész ajtó elejét egy kicsit, de most fölösleges, mert akkor meg az alján lenne egy nagy rés. Majd ha a burkolat le lesz rakva, akkor úgyis vágni kell az aljából... vagy kicseréltetem az egész ajtót, tokkal vonóval. 

Így most valamennyire le van szigetelve a veranda, majd nézegetem, hogy mennyit ért neki, mennyi hőt képes benntartani ez a szigetelés, szerintem ez is sokat jelent. 

Megpucoltam a hagymákat is amik még kinn lógtak és elraktam őket, szedtem őszirózsa magot még azokból, amik mostanra értek meg, ki is szedtem őket és elvittem a komposztra... idáig ez volt az összes tevékenységem. 

Még megyek, kiszedem a dáliákat és elültetem az új szerzeményeket, mert már megint vettem virághagymát. Nem bírok magammal, na! 

Vettem egy csomag kék hófényt, mert tavasszal nagyon rosszul kelt ki a tavaly ültetett, illetve egy csomag kockásliliomot is, mert abból csak egy kelt ki, az se kockás volt, hanem fehér. 

És két csomag császárkoronát. Nem egyfajta, az egyik piros, a másik narancs színű lesz. 

Aztán a nap többi szét majd meglátom. Ásni nem lehet, mert nagyon vizes a föld. Talán szedek szőlőt, de nincs kedvem hozzá... a befőző üvegeim is elfogytak a hétvégi alma eltevéssel és nincs most kedven főzőcskézni. Lehet, hogy majd csak levet sajtolok belőle és megiszom. 

Más

2020\10\19

Szőlő

Már leszedtem a szőlőket és megfőtt a pekmez is, de azért jó előszedni a képeket róla. 

Nem vagyok egy nagy szőlőevő, nem szeretem a sok magot, a vastag héját, szóval nem a kedvenc gyümölcsöm. 

A kert tele van elég öreg szőlőtőkékkel és nem is ápoltam se a talaját, (csak lekaszáltam a füvet alatta, amikor már nagyon elburjánzott) és a szőlőt se permeteztem. Nem tudom, akarom-e megtartani, vagy kivágom innen. 

Az idén némi lendületet adott hozzá a pekmez ötlete és főztem is pár üveggel és nagyon finom lett. Nagyon édes, majdnem színtiszta cukor. Hidegen szinte ropog a kikristályosodott cukor a fogam alatt. 

Meglátom jövőre mi legyen  a szőlővel. Pár tövet egészen biztosan ki fogok vágni, mert rossz helyen vannak. Van pár, ami már olyan árnyékban van, hogy sose hozna termést. Körbenőtte a többi növény, amiket meg akarok tartani. Az előkertben is van pár tőke, de másképp képzelem el az előkertet, eddig azok jó muskotályos fajták, de meg fogok válni tőlük. 

Azt hallottam, hogyha kifűrészelem, akkor nem hajt újra... kíváncsi vagyok igaz-e. nem lenne rossza, ha így lenne, mert semmi kedvem kiásni a töveket. Nagy munka lenne, nem is bírnám mindet kiásni, ahhoz fogadni kellene valakit. 

 

k_img_20200930_091452.jpg

k_img_20200930_091425.jpg

Szőlő Gyümölcs Tennivalók

2020\10\18

Tapasztalatok, receptek és egyebek

Az idei év egyébként a tapasztalatszerzés éve volt a kertben. Gyakorlatilag szinte mindent ültettem, ami vetőmagot csak fel tudtam lelni, de az az igazság, hogy egy csomó növényre egyáltalán nem volt és nincs semmi szükségem. Párat már leírtam a felejtős növényekben.

Viszont van még egy tapasztalatom, mégpedig az, hogy amikor tobzódás van valamiből, akkor nem fogyasztom. Most bezzeg, amikor leszedtem az utolsó paradicsomokat, majd megdöglök a paradicsomsaliért... na, hát ilyen az ember! Imádom a paradicsomot (főleg a koktélt) úgy, hogy kettévágom őket, kicsit megsózom, és adok hozzá kis fűszeres olívaolajat. Nem sokat, csak összeforgatom vele.

A fűszeres olívaolaj (extra szűzből) nálam úgy készül, hogy adok hozzá nyers, durva darabokra vágott fokhagymát, kakukkfüvet, oregánót, majorannát, borsikafüvet, bazsalikomot és egy kis darab rozmaring ágat. Lezárom egy csinos kis üvegbe és abban tartom. 

Jövőre kicsit tudatosabb leszek, hogy azt egyem, ami épp terem. Az idén szinte vegává is válhattam volna, annyi minden volt. És szükségem lesz egy fagyasztóládára is, már látom, mert elég sok dolgot nem tudok most hová tenni, mert tele van a fagyasztóm. 

Még most is van, amit fogyasztani lehetne, tele van a kert zellerrel, karalábéval és leveles kel fajtákkal, kelbimbóval és persze, most egyik se megy... majd január-februárban, amikor már ez se lesz, akkor megdöglök egy kis smoothie-ért, amiben ezek az ízek lennének. 

A karalábéból legalább terveztem kaját, töltött karalábét akarok csinálni, de a zellerért nem vagyok oda. Leginkább zellerkrémlevest szoktam belőle csinálni, vagy Waldorf salátát. Vagy hasábzöldségek közé szoktam még darabolni és sütőben megsütöm. Most viszont van zellerem, majd kitalálok belőle valami nyers salit is. 

Tegnap nem lett kész a lépcsőház... nem száradt meg a festék, ezért ma folytatták és be is fejezték. Nagyon szép lett, ha le lesz burkolva, akkor már tényleg nagyon jó lesz, de azt csak tavasszal. Az idén ezzel a felújítás befejeződött, ez volt az utolsó lépés, illetve nem is... még lesz egy csatorna felrakás, de az már kisebb ügy lesz. 

Tennivalók Fűszeres olívaolaj Paradicsomsaláta

süti beállítások módosítása