Mátra alján, falu szélén...

2021\06\04

Írisz légy

Tegnap nagyon mérges voltam. Eszembe jutott, hogy a múltkor bimbót láttam az egyik új íriszemen és hogy a fenébe nem láttam még a virágját, maikor minden nap többször is végignyargalom a kertet nagy vizslatva.

Tavaly rendeltem vagy 8 félét és az egyik már virágzott... volna, ha nem petézik bele a nyomorult íriszlégy a bimbójába. 

Már korábban a törpe íriszeim is gyanúsan hamar elnyíltak, a második adagnál vettem észre, hogy voltak bimbók, amik már ki se tudtak nyílni. Ha szétszedjük a bimbókat, akkor nagy kukacok vannak bennünk. 

Nem is volt könnyű rátalálni, a neten sincs róla túl sok helyen szó.

Ezek a nyomorultak az írisz bimbójában fejlődnek ki. Azt írják, hogy április közepétől jelennek meg és május elejétől rakják a tojásaikat, de ezt szerintem nem kell teljesen készpénznek venni, hanem figyelni kell az időjárást és az íriszeket. A törpe íriszeken jóval hamarabb jönnek a bimbók, mint a magas íriszeken, ezért biztos, hogy külön kell majd őket kezelni is. Jövőre úgy fogom csinálni, hogy permetezni fogok már akkor, amikor a bimbók épp csak kezdődnek vagy még nem is látszik a duzzanat a levelek között. Azt is írják, hogy érdemes 10 nap múlva megismételni a permetezést. 

Apu is hallott róla a rádióban, azt mondták, hogy felszívódó anyaggal kell permetezni és tapadás segítőt ell beletenni, mert az írisz levelei nagyon viaszosak.

A javasolt szerek: Basudin 600 EW, Zolone, Actara és Nonit tapadás segítőt kell használni. 

Szuper, hogy tavasszal majd ezzel kell kezdeni. 

 

2021\06\03

Most nyílnak...

Ebben a fura, hideg és esős időben nehezen nyílnak ki a virágok is. Kínlódanak szegények, mert már ideje lenne a virágzásnak, de nem süt a nap és amikor süt se igazán meleg, de van pár, ami dacolva az idővel próbálkozik, bár nem olyanok,  mint a meleg. napos időben, mert akkor sokkal több virág van egyszerre nyitva, most az van, kinyitja az egyik, elhervad, aztán nyitja a másik, de azért nagyon szépek, olyan illatfelhő van itt reggelente és esténként, hogy az valami csoda. :) 

Bolgár nektárhagymakk_img_20210529_172955.jpg

Kerti pletyka és bazsarózsa

kk_img_20210602_073026.jpg

Tollas szegfű

kk_img_20210602_073050.jpg

Bazsarózsa Tollas szegfű Évelő virágok Évelők Kerti pletyka Bolgár nektárhagyma

2021\06\02

Rebarbarás narancslekvár

Volt majd egy kiló narancsom, éppen azon gondolkodtam, hogy  mióta itt áll már, ki kéne facsarni a levét, akkor találtam a rebarbarás narancslekvár receptjét. Mondjuk kardamom magom nem volt itthon, ezért egy kiskanál őrölt, száraz gyömbért tettem bele. 

Úgy készült, hogy megpucoltam a narancsokat, a magokat kiszedtem belőle és eldaraboltam. Majdnem 1 kiló lett.

Leszedtem a rebarbara szárakat (vigyázat a többi része mérgező!), szépen megpucoltam őket, ez konkrétabban azt jelenti, hogy lehúzgáltam a külső,, megerősödött szálakat róla, hogy csak a jó puha belső része maradjon. Ez aztán a főzéskor teljesen szétesik. A rebarbarát nem mértem, de kicsivel kevesebb volt, mint a narancs, nem sokkal. Tettem hozzá fél kiló barnacukrot és megfőztem. Nekem ezek a meddig főzöm meg ilyenek nincsenek meg, de legalább 1 órát biztos főztem, vagy többet is valamivel. Aztán üvegekbe szedtem, kidunsztoltam nedves dunsztban,  utána fejre állítottam az üvegeket és hagytam egy törülköző alatt kihűlni. A fejreállítást életemben először csináltam, nem is tudom minek... szerintem tök fölösleges. ha ki van dunsztolva, anélkül se romlik meg semmi.  Hmmmm... még csak nyár eleje van és már gyarapodott a kamra! 

kk_img_20210531_145442.jpg

Eddig nem igazán használtam a rebarbarát semmire, legfeljebb savanyú, nyári, nagyon hideg kánikulaitalt csináltam belőle, de így is nagyon finom. Sűrűvé teszi a lekvárt, ahogy szálaira szétfő és az íze is tényleg nagyon jó. Asszem csatnit is fogok csinálni belőle és megpróbálok valami erjesztett italt is belőle, meglátom milyen lesz.  

Recept Rebarbarás narancslekvár

süti beállítások módosítása
Mobil