Írisz légy

Tegnap nagyon mérges voltam. Eszembe jutott, hogy a múltkor bimbót láttam az egyik új íriszemen és hogy a fenébe nem láttam még a virágját, maikor minden nap többször is végignyargalom a kertet nagy vizslatva.

Tavaly rendeltem vagy 8 félét és az egyik már virágzott... volna, ha nem petézik bele a nyomorult íriszlégy a bimbójába. 

Már korábban a törpe íriszeim is gyanúsan hamar elnyíltak, a második adagnál vettem észre, hogy voltak bimbók, amik már ki se tudtak nyílni. Ha szétszedjük a bimbókat, akkor nagy kukacok vannak bennünk. 

Nem is volt könnyű rátalálni, a neten sincs róla túl sok helyen szó.

Ezek a nyomorultak az írisz bimbójában fejlődnek ki. Azt írják, hogy április közepétől jelennek meg és május elejétől rakják a tojásaikat, de ezt szerintem nem kell teljesen készpénznek venni, hanem figyelni kell az időjárást és az íriszeket. A törpe íriszeken jóval hamarabb jönnek a bimbók, mint a magas íriszeken, ezért biztos, hogy külön kell majd őket kezelni is. Jövőre úgy fogom csinálni, hogy permetezni fogok már akkor, amikor a bimbók épp csak kezdődnek vagy még nem is látszik a duzzanat a levelek között. Azt is írják, hogy érdemes 10 nap múlva megismételni a permetezést. 

Apu is hallott róla a rádióban, azt mondták, hogy felszívódó anyaggal kell permetezni és tapadás segítőt ell beletenni, mert az írisz levelei nagyon viaszosak.

A javasolt szerek: Basudin 600 EW, Zolone, Actara és Nonit tapadás segítőt kell használni. 

Szuper, hogy tavasszal majd ezzel kell kezdeni.