Vasárnapi tavaszkodás

Ma sem voltam tétlen, reggel elkészítettem az ebédet, sütöttem egy kis karajt grillfűszerrel. Szeretem az ALDI-s grill fűszerkeveréket, azzal szórtam meg. 
Aztán kiszedtem a húst a szaftjából, beledaraboltam egy csomó krumplit azt is megsütöttem, ez lesz az ebéd. 

Amíg a husi sült, elkészítettem újabb 5 kis pohár földet alátéttel, meglocsoltam és elültettem a bársonyos kakukkszegfűt és négyféle padlizsánt: olasz rózsapadlizsánt, lila-fehér csíkos padlizsánt, hagyományos fekete (amit a boltban is árulnak) padlizsánt és louisianai hosszú, zöld padlizsánt. 

Egyébként kicsit szédelgek, a múlt szombaton kezdődött újra, nem olyan erősen, mint a múltkori vertigo volt, azt se tudom, hogy ez most attól van-e, de az tény, hogyha hirtelen fordulok, márpedig a konyhában eléggé szoktam senderikázni egyik irányból a másikba, akkor megszédülök. De néha ültömben is... hát... el kéne mennem megnézetni magamat, de az igazság, hogy én úgy vagyok a bajokkal, hogy a kicsi elmúlik, a nagyot meg nem akarom tudni. 

***

Délelőtt kinn voltam és felcsodaásóvilláztam egy darabot, amiről tegnap felvettem a geotextilt. Nem pusztult ki még alatta teljesen a fű... hihetetlen, hogy az egész tél se elég ahhoz, hogy kidögöljön. Hatalmas vakondtúrások voltak a geotextil alatt, ezeket a vakondokat se érdekli semmi, de legalább megeszik nekem a talajból a lótücsköt és az egyéb kártevőket. Már nem űzöm őket el, csak a veteményesből. 

Így nézett ki amiről felszedtem a geotextilt: 

kk_img_20220219_161517.jpg

Meg kell itt harcolni ebben a kertben minden négyzetméterért, nem volt egyszerű felnyomkodni, ragadt is a talaj, de csak a teteje. Ha nagyobb rögöt fordítottam fel, látszott, hogy 8-10 centi mélyen csontszáraz a föld. 
Közben az eső majdnem bekergetett, de nem hagytam magam, nem is lett nagyobb eső, csak csapkodás volt, végül nem áztam meg. 

Ilyen lett, plusz 2-3 négyzetméter meghódítva! Azon gondolkodom, hogy ne tegyem-e vissza a geotextilt, de szerintem ültetni fogok bele. Egyrészt ott nő egy csomó évelő a pinceablakban, másrészt jönni fog egy rakás növény, illetve a tavalyi évelőiskolából is át fogom telepíteni a növényeket, szóval kell a hely. Sőt, még további részeket is meg akarok hódítani, tavaly sok geotextilt leraktam, szerintem tavasszal, úgy kb. májusig fel is fogom csodaásóvillázni ezeket a részeket. 

kk_img_20220220_112847.jpg

Aztán még  megmetszettem a ribizlit, levagdostam még egy adag száraz  krizantém szárat is, majd még kimegyek feldarabolni. 

Na, fel is daraboltam a szárakat, aztán kiszabadítottam az őszi kikericset a tyúkhúrból. Nem is látszott közte, hogy mennyire kibújtak már a levelei. Jól elszaporodott, úgy tűnik szereti ott a helyet.
És még sok-sok dolgot megcsináltam, pl. összehúztam a tuják alatt (ahonnan tavaly kiszedettem a köztes kerítést) a száraz elhullott ágakat és terméseket. 30 éve összegyűlt ott minden alattuk, most van 3 kupac... na meg a kivágott bokrok se fogytak el tavaly, mert annyit nem visz el a zöldhulladék szállítás. Szóval nem jól néz ki, még. 
Viszont kihajtott a lonc, amit tavaly szintén kivágattam onnan, muszáj volt, mert fel volt csavarodva a tujákra, amiket szintén kivágattam. Örökzöldnek látom, mert tele van szép, zöld levelekkel, majd valahogy kibogozom, felemelem és rendet teszek körülötte. Még nem tudom, hogy legyen, de majd kitalálom.