Mátra alján, falu szélén...

2020\11\18

Rozmaring

Nálam még az életben nem maradt meg soha a rozmaring. Aztán hosszú-hosszú ideig nem is próbálkoztam vele, de az idén vettem egy kis cserepes növényt. Kinn volt a nyáron a kertben, de nem állítom, hogy sokat nőtt volna, inkább stagnált. 

Nemrég behoztam a  verandára, de szerintem itt meg hidege lesz, lehet, hogy majd beviszem a pincébe a bougainvillea mellé. Azt olvastam, hogy a napsütés fontosabb neki, mint a víz és a pince ablaka déli, azt süti télen is a legjobban a nap. 

Nagyon szeretném, ha túlélné a telet, mert nem nagyon a akarok belenyugodni, hogy van növény, amit nem bírok "felnevelni" és imádom a rozmaringot. Mindig csodálattal néztem a mediterránumban, hogy ott nőnek minden udvarom és csak ki kell menni, letörni egy ágat és odatenni a húsra, vagy a krumplira.

Az idén egyébként a fűszerek neveléséből nem valami jól jöttem ki. Ami sikerült azokból se nagyon tettem el. Amit kinn a száraz alatt felfüggesztettem száradni, az nekem nem ízlik úgy szárítva. Elveszítik a színüket és az aromájukat is. Jobban szeretem a hűtőben szárítani őket, nyitott papírzacskóban a hidegben. Úgy szép zöldek maradnak és az illatuk is sokkal jobb. Csak ki kell bírni, hogy pl. nagyon bazsalikom illatú a hűtő... olyankor nem jó benn tárolni a csokitortát, mert átveszi az illatát. 

A tető alatti szárítás miatt aztán nem lett borsikafüvem se, pedig rengeteg volt a kertben. Jövőre jobban kell terveznem, de pl. olyan hülyeségek akadályoztak meg, hogy nincs normális papírzacskóm. A cukros, lisztes és egyéb zacsikat szoktam eltenni. Egyébként nagyon kiakasztó, hogy nem lehet papírzacskót kapni.  Régebben 100-200 db-os csomagban vettem a kicsiket is, mert a gyűjtött magoknak is kéne, de sehol nem kapok. Majd gyártok magamnak, téli estéken papírzacsit fogok ragasztani, mint a rabok. :))))

Rozmaring Fűszernövények Veteményes Fűszerek télire

2020\11\17

Lándzsás útifű szirup

Tegnap vettem elő a nyáron készített lándzsás útifű szirupomat, mert kicsit megint fájlalom a torkomat. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez tök olyan, mint a bolti. Talán jövőre teszek majd bele egy kicsi citromsavat is, hogy ne legyen annyira édes. 

Nem hittem volna, hogy ennyire jól fog sikerülni. 

Így nézett ki, amikor beraktam az üvegbe, aztán nagyon összeesett. Kár, hogy arról nincs képem.  Mindenesetre jövőre több füvet fogok szedni és miután megtöltöttem az üveget, hagyok belőle és a cukorból is, hogy utána tudjak tölteni. Barna cukorral készült és sokáig állt. Nem ástam bele a földbe, de jövőre ki fogom próbálni. 

Nálam a konyhaasztalon állt vagy másfél-két hónapig, időnként összerázogattam, de többször kellett volna, mert a cukor így sem oldódott fel teljesen Úgy segítettem rajta, hogy pici vodkát töltöttem rá, hogy valamivel hígabb legyen. Nem érzeni benne az alkoholt egyáltalán, de ha vezetek nem fogok inni belőle.

Egyébként valami rettenten gusztustalanul nézett ki amikor leszűrtem, de az íze tökéletes. Amit jövőre még másképp fogok csinálni az lesz, hogy sokkal jobban ki fogom nyomkodni a levelekből az összes szirupot. 

Egy sötét színű (barna) üvegben tároltam eddig a pincében. 

Jövőre. lesz bőven útifüvem, mert kiástam párat a kertben egy helyre ültettem őket, egész kis ültetvényem van belőle. 

 

kk_20200516_201330.jpg

Recept Lándzsás útifű szirup

2020\11\16

Fekete retek

Valamikor augusztus legvégén, vagy szeptember elején ültettem fekete retket és már nem volt benne bizalmam, hogy kikel. Száraz is volt az idő, akkor aláöntöztem, amikor elültettem, de utána nem foglalkoztam vele. Nem is figyeltem rá, azt még láttam, hogy kikelt, de megfeledkeztem róla. 

Aztán valamelyik nap vettem észre, hogy teremtek retkek. Nem nagyok, olyan 5 centisek lehetnek, még hagyom őket kinn egy kicsit, hátha nőnek, mert ma megint nem fagyott, hál'Istennek. Nem nagyon eszem fekete retket, azért ültettem, hogy gyógyszerként használjam ha esetleg megterem, mézzel jó köhögéscsillapító. Ezek nem lettek akkorák, hogy kivájjam a közepét és megtöltsem mézzel, de össze is lehet reszelni és mézzel keverni, aztán kifacsarni belőle a retket. 

De az is lehet, hogy tinktúrát készítek belőle. Van még egy kis maradék vodkám, a nyári citromfű tinktúrához vettem. 

Közben ki is szedtem ami használható volt a retkek közül, megtisztítottam és elraktam tinktúrának. Kinn van a verandán, mert van olyan bukéja, hogy el lehet tőle pusztulni. Le van zárva az üveg, de kicsit beleszagoltam, húúúúú! Két hétig fel kell rázogatni és utána leszűrni, nem teszem ki neki a lakást. :)))

A fekete retek gyógyhatása igazán univerzális, jó köhögés ellen, de az epére, a májra, az emésztésre és a koleszterinszintre is jó hatással van. 

Így néz ki, szép friss, csak kicsike: 

kk_img_20201113_132336.jpg

fekete retek Zöldségfélék Veteményes

süti beállítások módosítása