Mátra alján, falu szélén...

2021\07\26

Töklecsó és kánikula

Most sül az ebédem, töklecsót csinálok. Nem is tudom már utoljára mikor készítettem ilyet, de most jól esne. Igyekszem olyan ételeket enni, amik szezonálisak, tehát ami éppen terem a kertben. 

A töklecsóhoz felszeleteltem egy szép nagy, friss, fehér hagymát, egy fehér paprikát, elvagdosott bacon szalonnát és olajon lesütöttem. Apróra vagdaltam 3 közepes paradicsomot. Most nem vacakoltam azzal, hogy lehúzzam a héját. Rendes lecsóhoz egy-két percre forró vízbe szoktam őket tenni és lehúzgálom a héját. 

Beletettem a paradicsomot is a megsült zöldségek közé, hagytam kicsit sülni. Sóztam, borsoztam, azután hozzáadtam a legyalult fél tököt. Éppen sül és ahogy kóstolom nagyon fincsi lesz. Petrezselyemzölddel felvert tojást fogok hozzáadni, amibe valamiért nekem kívánkozna kis tejföl is, de most nincs itthon, ezért eltekintek tőle. 

Majd a legközelebbi töklecsónál kolbászkarikákkal (bacon helyett) fogom készíteni és akkor tejfölt is teszek a tojásba. 

Reggel egyébként már kapáltam egyet, a petrezselyem ágyást fejeztem be és mellette a paszternákot is. Meglocsoltam a paprikákat és megsütöttem a tegnap leszedett padlizsánból négyet, kettőt pedig (egyiket kockára vágva, másikat szeletre) betettem a fagyasztóba. Megint elégedett vagyok, pedig még csak reggel 8 óra van. :)

Itt még nincs benne a tojás, majd délben, amikor enni akarom, akkor frissen belesütöm. 

kk_img_20210726_074707.jpg

 

Recept Töklecsó

2021\07\25

Berakodás a pajtába

Huh, de mennyi mindent megcsináltam! A fatároló teljesen tele volt rakva zsákokkal, amikben aprófát gyűjtöttem össze. Nem dobáltam ki semmit az első fakivágáskor, mert akkor még fával fűtöttem. Most sem akarom se elégetni, de túladni rajta, ha már annyi dolgoztam az összeaprításával. Ezeket a zsákokat behordtam a nagy ronda pajtába, de előtte lepókhálóztam. Akkora pókok futkostak ott, mint a ló! De nem bántom őket, sok legyet megesznek, meg mindent. 

Ötletszerűen jött az egész, tulajdonképpen a pajta másik részét nézegettem éppen, hogy a cicáknak télire veszek kocka szalmabálát és építek nekik belőle szalmaházikót. Annál melegebb nem lesz semmi nekik, illetve most már csak Herkulesnek, mert Elza úgy tűnik verandalakó lesz. 

Ahová a cicaházat képzelem, valami termetesebb PókKoma lakhat, (biztos a BanyaPók) mert egész nagy bogarakat is láttam ott lehullva, nem is egyet. Zsákos Frodót nem láttam, szóval lehet, hogy mégse a Banya lakik ott. 

És ha már nekiláttam, akkor a fát is összébbraktam kicsit a fatárolóban, mert a kisebb ágakat a macskák szétzilálták. És ha már... akkor a pincéből is kihordtam a kerti szerszámokat a pajtába. Jó ideje készülök már erre, mert a pince teljesen rendbe van téve, tulajdonképpen egy szuterén és ha sáros cipővel hurcolászom oda a szerszámot, akkor mindig koszos  lesz. Így aztán ásó-kapa-vasvilla-csodaásóvilla kiköltözött. 

A pincében is laknak pókok, ott se irtom őket, csak a kamrában, ott érdekes módon kaszáspókok laknak. Róluk azt olvastam, hogy érdemes őket (is) békén hagyni, mert ők megeszik a másféle pókokat is, szóval tisztán tartják a terepet. Hát ennyit a pókokról mára. 

Ahhoz már nem volt lelkierőm, hogy ki is takarítsak a pincében, de ami késik nem múlik, és akkor majd szép rend  lesz és lett egy nagy helyem is, ami nem utolsó dolog. 

Sütöttem egy jó nagy adag lecsót is, ettem is belőle, szóval elégedettséggel töltött el megint, amit véghezvittem. 

Viszont kicsit fájnak a tagjaim, ami azt illeti a leülés némileg mereven megy... meg a felállás is, basszus, ezt majd ki kell jógázni a derekamból, mert így nem maradhat. Nagyon gáz, nekem nem szokott ilyesmi lenni, bár az is igaz, hogy sokat kaszáltam, sok járólapot kirakodtam, sok zsákot eltoltam a taligán és átraktam, sokat kapáltam, sok-sok-sok mindent csináltam. 

 

Tennivalók

2021\07\25

Vasárnap reggeli egyveleg

Reggel korán kirongyoltam és megkapáltam az elöl lévő padlizsánokat, (a hátsókat tegnap este csináltam meg) és persze jól meg is öntöztem. 

Vittem vizet még az érdekes babokra is, amiknek a csúcsán nőnek a zöldbabok. Bokorbabnak vettem, de egy pár fut... pedig a magok egyformák voltak, nem volt (nem látszott) keveredés. Mindegy is, amelyik fut, amellé szúrtam le karót, már emennyire lehet, mert olyan a föld mint a beton. 

kk_img_20210725_071459.jpg

kk_img_20210725_071508.jpg

Ma egyébként kellemesen hűvös, borús reggelre ébredtünk, szellőztetek is mint a meszes, már tegnap se melegedett fel a ház, lenn voltak a redőnyök és most már az ablakokat is becsuktam, egyedül a keleti oldalon a fürdő kis ablaka volt nyitva, hogy valami levegő azért jöjjön be és így nem melegedett fel annyira. Este 24,2 fok volt. Ma reggel pedig 23 alatt. Megint pokoli hétnek nézünk elébe, jó lenne alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, ameddig csak tudom. 

Csináltam ma reggel kovászos uborkát, egy ötliteres üveg megtelt vele.

Én így szoktam:  (5 literes üveghez)

Az üveg aljára egy csokor kapor (virágját is és szárát is), fokhagymagerezdek (4-5 db), szemes bors (10-15 db) 
Opcionálisan még mikor mihez van kedvem: kis szál borsikafű, borókabogyó, meggylevél,  torma, borágó.

Az uborkák mindkét végét le szoktam vágni és félbevágom az uborkákat, de nem teljesen, a végén hagyok 2 centit, hogy egyben maradjon az uborka. Megtöltöm vele az üveget és a tetejére  vagy egy szelet kenyeret teszek, vagy egy félbevágott krumplit, vagy semmit. Most krumplit tettem rá. 

Vizet forralok, 1 liter vízhez 1 evőkanál só és forrón ráöntöm az uborkára, kistányér teszek a tetejére, hogy amikor forr meg tudja emelgetni (tehát ne zárjuk le!) és kiteszem a szabadba félárnyékos helyre. 

És sajnos egy rakás uborkát ki is dobtam a komposztra, mert túl nagyra nőttek. Nem szeretem, ha nagyon magvas az uborka. Másik részét pedig megcsinálom tzatzikinek, mert nagyon szeretem és a nagy melegben szerintem ez az egyik leghűtőbb hatású kaja. 

Tzatziki: 

Legyalulom az uborkát mint a tököt szoktuk. Besózom, hagyom kicsit állni, majd kicsavarom a levét.  Borsot szórok rá, nyomok rá egy fél (kicsi!)  gerezd fokhagymát, egy pici fehérborecetet adok hozzá, de tényleg csak egy leheletnyit. Utána hozzáadom a görög joghurtot. Első kóstolásra a borecettől nem lesz jó, de hagyni kell összeérni az ízeket és akkor nagyon finom. 

Erről jut eszembe, hogy megkóstoltam a cukkini chutneyt miután állt pár napot a hűtőben és azt kell mondjam, hogy ez nagyon finom lett. Szóval egy másik posztban majd megosztom a receptjét mégiscsak. 

Elzut ma engedtem ki a műtét óta először, mert már nagyon menni akart. Eddig  nem is próbálkozott, de tegnap már nagyon izgatott volt, viszont ma telt le a 10 nap, szóval reggel kiengedtem. Nem tartott sokáig a szabadság, mert Herkules azonnal űzni kezdte. A Vén Majom párosodni akar, de azon csodálkozom, hogy ezek szerint nem a feromonokra megy? Mert Elzának most már biztosan nincs szaga és ahogy láttam kedve sem, mert némi fogócskázás után (a paprikáim között!) végül bejött és megint benn alszik a verandán... pedig már azt hittem vége végre az almozásnak. :D :D 

Éssss! Esik az esőőőőőő! Így van ez, ha az emberlánya kin hagyja a kertibútort, ha alaposan megöntöz és kovászos uborkát csinál. Bár utóbbi anyukám Murphy-je, de végül is a koviubit az ő receptje szerint csináltam, szóval dukál hozzá az eső. :))) Bár az is igaz, hogyha esőcsinálás végett csináltam volna mindezt, akkor nem esne... 

Kovászos uborka Tzatziki Veteményes Hosszú bokor zöldbab Elza először kinn

süti beállítások módosítása
Mobil