Irtás a susnyásban

Úgy örülök, hogy levittem a szénát az ólakba, mert használják a cicák. 
Tegnap lementem a kert végébe tervezgetni és az egyik kuckóból Herkules bújt elő, a másikból a Nyenyere. :) Látszik a szénán, hogy ki van heverészve, szóval birtokba vették a macskacicók. :)

A tervezgetés azért, mert rendeltem egy datolyaszilvafát és egy szecsuáni borsfát is. Volt már egy datolyaszilvám, de sajnos vagy meg se eredt, vagy kifagyott. Emlékszem, hogy azon a télen, 2021 februárjában még -17 fok is volt, én meg nem takartam be a csemetét. Aztán azóta se vettem újat. 
Ezekkel lassan bekerül minden olyasmi a kertbe, amit szerettem volna: van egy mogyoró, 2 mézbogyó, egy mézalmácska, egy pawpaw, két josta, két füge, két jujuba, egy szelídgesztenye és most jönnek ezek is. 
Illetve datolyaszilvát még akarok egy másikat is, vagy egy Tipo-t, vagy egy Rojo Brillante-t, amit most rendeltem, az a Vaniglia. 
Azon is gondolkodtam, hogy lenn az ólat akár kivi-vel is be lehetne futtatni, mert ha már... akkor legyen ehető a gyümölcse, vagy valamilyen szép és jó szőlővel. 
Hmmm... ez nem is olyan rossz ötlet!

A napokban elő is fogom készíteni a gödröt mindkettő új jövevénynek, van itthon trágya is, illetve majd jól belocsolom alattuk. 
A kivi-nek és szőlőnek utána kell néznem, de most nagyon tetszik az ötlet! 

Tegnap egyébként nem sokat voltam kinn, kedvem se volt és ehhez hozzájárult a nagy szél is. 
Végül egy régóta halogatott dolgot csak megcsináltam. Úgy indult, hogy levágok legalább egy ágat a kivágandó diófáról, de aztán belelendültem és kettőt vágtam le (a többihez majd létra kell), aztán bevettem a magam a sűrűbe hátul a bokrok között és levágtam végre a két keleti életfa alsó ágait.

kk_img_20241023_120349.jpg

Elég régóta terveztem már ezt, de valamiért sose volt rá idő vagy kedvem nem volt, de most megcsináltam. Így már legalább látható, hogy mi van mögötte... van ott egy nagy jezsámen bokor is, azt se tudtam, hogy ott van...  de tele van elburjánzott gyöngyvesszővel is. Ezeket is ki fogom szedni onnan, de van ott vadszőlő, rendes szőlő elvadulva, de még találtam erdei iszalagot is. Utóbbit nagyon sokat irtom, magról is kelnek a kertben, hozza a magokat a szél vagy a madarak az erdőből.

Azt hiszem ezzel a résszel is kb. négyzetméterenként fogok haladni, ahogy a parlagfeltöréssel is, de ez lesz az az "erdős" rész, ahová majd tudom szaporítani a májvirágot és ahová majd végre be tudom hozni a kertbe a cikláment is.   

Mit mondjak? Lesz mit aprítani az új aprítógépemmel, tekintve, hogy van egy csomó ág másutt is kertben lepakolva, szerintem egész télen el fogok szórakozni vele.  Ezeket most vágtam le. 

kk_img_20241023_120402.jpg

Délután megsütöttem a kiránduláson szedett gombát, találtunk pár nagy őzlábat és egy nagy rakás laskagombát. Lefotóztam, de nagyon homályos lett a kép... így töröltem. 
Azelőtt laskagombát még soha nem találtam az erdőben, de ez azért összetéveszthetetlen, lévén, hogy ismerem a boltit. Utánanéztem, nem is igazán téveszthető semmivel, mert egyébként gombaügyben nagyon óvatos vagyok. 
Jó lenne valahová beiratkozni egy gombaismereti tanfolyamra. 

Szedtünk viszont egy másik gombát is, amit nem tudok meghatározni. Úgy szoktam, hogy ha valamit nem ismerek, akkor hozok haza belőle és megpróbálok rájönni, hogy milyen gomba lehet, de ezt nem találom sehol. Lehet, hogy azért, mert olyan szikkadtak? 

kk_img_20241023_140254.jpg