Poloskainvázió

Megint esőre ébredtünk, nem lesz nagy kerti melókázás ma sem. 
Viszont nem bánom, mert az utóbbi két nap poloskainváziója megőrjített, ez tényleg mindent felülmúl. Be is jön pár, de nem tudom hol, bár az is lehet, hogy rajtam utaznak be, vagy amikor az ablakot nyitom, hogy etessem Herkulest. Azon az egy ablakon nincs háló.
Ma reggel a lépcsőházból ki kellett őket söpörni... 
Tegnap este amikor hazajöttem, terítve volt a fal, az ajtó, a lépcső, minden. Reggelre lehullott az zöme a lépcsőre, legalább könnyen le tudtam őket söpörni onnan. Undorító jószágok, nem állhatom őket. 

A kertben nem sok minden történt. 
Kiültettem a tőzike hagymákat, ami megint nem tavaszi tőzike lett. Ezen már bosszankodtam egy sort, hogy sose sikerül tavaszit szereznem, mindig nyári tőzike jön velem haza. 
Még van benn két csomag nárcisz és 3 csomag holland írisz, de még meleg van az íriszeknek, nagyon könnyen kihajtanak ilyenkor, aztán meg lefagynak és akkor jövőre nem lesz virág. 
A nárciszoknak majd ma - ha elállna az eső - keresek helyet, az íriszeket majd hó végén ültetem ki. 

Kigazoltam egy fél virágágyást is, kiszedtem és visszadaraboltam a díszdohányokat és az elnyílt őszirózsákat. Ezek nagyon jók mulcsnak, mert jó nagy leveleik vannak és lágy a száruk is, könnyen visszakomposztálódnak a talajba. 
Abból az ágyásból halt ki tavaly 2 krizantém is, ezért az új, bordó krizantémot oda ültettem ki. Tettem a tövéhez sok perlitet, abban reménykedve, hogy az elszívja tőle a pangó vizet és a talaját és lazítja. Így talán a téli húzd meg - ereszd meg időjárás nem fogja tudni szétcincálni a gyökérzetét. 

Egyébként örülök, hogy még szeptemberben úgy nekiestem a veteményes kertnek a jó időben, mert most egy ideje semmit nem lehet csinálni a sok eső miatt. 

Látszik az ősz az új tölgylevelű hortenziámon is, szépen színesednek a levelei. Milyen picike volt még, amikor idén tavasszal kiültettem. :) 
Remélem jövőre már virágot is mutat majd. 

kk_img_20241005_141451.jpg

A túlélő krizantémjaim egyike, az idén csodaszép színe van, nem szokott ennyire élénk lenni. Tavaly sokkal narancsosabb volt a színe, mintha nem is ugyanaz a növény lenne. Fura...

kk_img_20241006_144635.jpg

kk_img_20241006_144646.jpg

A szeplőlapuk most keltek ki, jó sok. Az idén nem is vetettem, ami kibújt, az mind a tavalyi magokból lett, némelyik már virágot is mutat. Azt nem hiszem, hogy lesz idejük magot érlelni. 

kk_img_20241006_144739.jpg

Erdei kutyatej, az erdőről hoztam tavaly ősszel kettőt még nagyon picike korában. Ez nem védett és micsoda szerencse, hogy elhoztam, mert azon a részen teljesen letarolták az erdőt és ebben a nyári hőségben nem élték volna túl a tűző napon. Nálam meg benn vannak a fák és a cserjék alatt és milyen szépen megnőttek. 

kk_img_20241006_144850.jpg