Poloskainvázió

Reggel 6:16-kor még félhomály van... egyre közelebb kúszik a sötétség, jajdenemszeretem! 
Lassan már délutánonként se fogok tudni kimenni a kertbe, bár most sem, mert annyi polos van, hogy az valami borzasztó. Nagyon undorító lények, azt hiszem őket utálom a legjobban a Föld élőlényei közül. Igazán nem tudom, hogy ők végül is mire jók... alig eszi valami őket. 
Olvastam, hogy a szamurájdarázs bennük szaporodik. Ez elég alienes és kegyetlen dolog (hogy benne kelnek ki és fejlődnek),  de egy darázs miatt ekkora hűhó, megteremteni miattuk egy ilyen szapora, büdös jószágot... nem volt jó ötlet, szerintem.

A házon majdnem az összes ablak le van hálózva, de bemásznak pl. a redőnyzsinóron is a redőnytokból. Vagy behozom magamon és nem veszem észre. Minden nap találok egyet-kettőt.
Az előszoba ablakában szoktam Herkulest etetni, ott körbefújtam poloskairtóval, különben oda is bújnának befelé, még akkor is, ha az ablak agyonnyomja őket. A lépcsőház bűzlik tőlük, ott is lefújtam, de csak pár napig tart a hatása, aztán kezdhetem elölről... 
Annyira örülök, hogy a verandát megcsináltattam és oda legalább már nem tudnak beszivárogni, az ajtót pedig szintén körbefújtam.

A kertben nem sok mindent tudok csinálni, napközben dolgozom, ráadásul elég hajtós most (és ez decemberig az őrületig szokott fokozódni). Megfogadtam viszont, hogy nem vagyok hajlandó megismételni a  tavalyi megveszekedett őrületet, mert azt hittem tavaly, hogy el se érek élve a karácsonyig. A vérnyomásom a stressztől az egekben volt, az idén nem fogom ezt csinálni, akármi lesz is, akármilyen fontos és halaszthatatlan bármi is és akárhogy ne hagyjak cserben senkit... aztán tavaly valahogy magamat hagytam cserben. Hát ez többet nem. Elegem van már. Ez a 65 éves nyugdíjkorhatár ez egy emberkínzás, úgy mennék már. Ha valaki azt mondaná, hogy ebben a pillanatban mehetek, hát én hanyatt-homlok. Egy percet se tétováznék, de muszáj kivennem a kezem a biliből, oszt be kell jelentkeznem  ma is.

A kertben az őszirózsákat kezdtem apránként visszadarabolni, a gyökereket ki se szedtem, legalább lazítják ezt a kötött, agyagos talajomat. Az összedarabolt részeket visszarakom a talajra, mindegyiken van már érett mag is, az széthull és jövőre kikelnek majd, lesznek új őszirózsák belőlük.  

Közben a sisakvirág is kinyílt, de majd jönnek még további sisakvirágok is. Nagyon kései ez a virág, remélem lesz még ideje kivirágozni mindegyiknek. 

kk_img_20230924_132831.jpg

kk_img_20230924_132841.jpg

Másodvirágzik a cickafark is. Úgy tűnik, hogy ez a virág szépen hozza másodszorra is a virágait, érdemes azonnal visszametszeni, így van ideje újabb virágokat nevelni és nem is kisebbek, inkább csak kevesebb valamivel. 

kk_img_20230925_074747.jpg

Újabb Aster virágzott ki, ez a ház előtt van, nagyon nagyra nőtt, a nyakamig ér. Nagyon szép színe van és jó, hogy a másikat átültettem mellőle, mert így szépen meg tudott nőni és most látszik, hogy más a színük is. A másik jóval sötétebb lila lesz. 

kk_img_20230925_152825.jpg

kk_img_20230925_152834.jpg

Mellette már szépen nyílik a hófehér is. Ezek az OBI-ból mentett Asterek, 70%-os leértékelésen vettem, már alig volt bennük élet, érdemes volt megmenteni őket. :) 

kk_img_20230926_081149.jpg

Itt is nyílik már egy másik fajta lila (és majd mellette is egy pink), de a főszereplő még a fehér krizantém. 

kk_img_20230925_153129.jpg

Ez egy másik fehér krizantém, még nem nyílt ki teljesen, de már most is nagyon szép. 

kk_img_20230926_081502.jpg