Elég már az esőből!

Most már tényleg elegem van az időjárásból, hogy csesződjön már meg ez a rohadt eső. Alig akad időszelet, amikor ki tudok menni a kertbe. 
Istenbizony akármilyen szárazság lesz is, nem fogok esőért rimánkodni többet, legfeljebb akkor, amikor kiszárad a kút is, mint 2022-ben, de ami azóta van, ez már minden képzeletemet felülmúlja. 
Ősszel se tudtam a kertet rendbeszedni, mert csupa csatak volt és még most is vannak részek, amikhez nem tudtam nyúlni, mert ugyanolyan csatakos minden.

Még szerencse, hogy tegnap délután még kimentem a kertbe és elkészítettem a répa-hagyma ágyásokat és az egyikbe tettem egy sor répát és 3 sor hagymát is eldugdostam, így a répa hagymák között van. Azt tapasztaltam, hogy sok hagyma közé kell tenni, akkor végi a hagyma a répát.  
Illetve megkezdtem a másik ágyást is, gondoltam majd ma folytatom, de megint esik a z eső. 

Aztán összeszedtem egy csomó magnólialevelet még, hogy ki tudjanak hajtani a hagymások tőle, de az Árnyas kertben nagyon nehéz, mert fenyőkéreggel is le van takarva a talaj... végül feladtam, ami ott maradt, az ott maradt. Majd kihajtanak a levelek közül is, elkotortam ahonnan kellett és amikor megnőnek, akkor eltakarják majd a növények, illetve úgyis lebontódnak a levelek. Egyébként nem is bomlik olyan nehezen a magnólia levele. Szép levélcsipkék vannak a földön, ahogy a leveleknek csak az erezete maradt meg a tél után.

Végigvizslattam a kertet a hagymások miatt is, de pl. az ősszel ültetett Fritillaria persica Twin Tower Tribute-nek nem találom a nyomát sem, de a ciklámen sincs meg (Coum) és az egyik kakasmandinkó se bújt elő.  Gondolom megfulladtak ebben az agyagos talajban (vagy valami megette), az eső meg csak esik és esik. Fúj, de utálom már! 

A jácintok nyújtják most a vigaszt a kertben, bár még nem nyíltak ki teljesen, de az illatuktól szinte meg lehet tántorodni, amikor kilépek az előkertbe. 
Viszont  észrevettem, hogy évről évre egyre kisebbek a virágaik, ezért vagy fel fogom őket szedni, vagy kapnak majd valami tápoldatot, vagy más formában tápanyagot. 

kk_img_20240314_090224.jpg

kk_img_20240314_090239.jpg

kk_img_20240314_090243.jpg

kk_img_20240314_090246.jpg

kk_img_20240314_090309.jpg