Alakul a kert

Tegnap annyira csodaszép, napos idő volt, végre megtaláltam a tavasz feelinget, mert hiába volt tavasziasnak mondott idő már február óta, a sok borús, esős nap miatt valahogy mégsem sikerült elkapnom a tavasz ígéretét. 
Ki is rohantam a kertbe (ebédidőben) és a másik előkészített ágyásba elvetettem két sor répát, egy sor sima pirosat és egy sor bordó színű répát, hagymasorok közé. 

A dughagymákkal némileg túlzásba estem... nem szándékosan, kevésnek találtam (emlékezetből) amit vettem és vettem még hozzá az OBI-ban is... most jó sok van, lövésem sincs, hogy hová ültessem el. Kicsit majd át kell terveznem a kertet miatta. 

A következő a borsó lesz, mert nagyon szeretném már a földben tudni, bár ezzel se vagyok elkésve, az utóbbi években mindig később vetettem el. 
Nem terveztem helyet paszternáknak sem, mert tavaly nem is volt a kertben, de az idén legalább egy pár darabot szeretnék, csak egy rövidke sort, majd kitalálom, hogy hová kerüljön. 

Hétvégén vettem pattogatott kukorica magot is két csomaggal, annak is kell majd hely... jó nagy áttervezésre lesz szükségem és ezzel az idén is megdől az a tervem, hogy nem terpeszkedek át a másik oldalba a veteményessel, mert de. Átterpeszkedek vele, jobban, mint eddig. 

kk_img_20240316_125700.jpg

A jácintok már csodásak, ez a telep teljesen kivirágzott és a rózsaszínűek is kinyíltak és bódító az illatuk. 

kk_img_20240317_092237.jpg

kk_img_20240318_071505.jpg

A bársonyos tüdőfű is milyen hatalmas telepet képez már, mellette még mindig virágzik az Erica Carnea. 

kk_img_20240317_092619.jpg

Ez végre a tavaly őszi ültetésből való krókusz, ami felismerhető: Crocus minimus 'Spring Beauty'.

kk_img_20240317_093013.jpg

Szépen cseperedik a bordó levelű borbolyám is, sajnos nem tudom pontosan, hogy melyik fajta, azt hiszem a Berberis thunbergii 'Red Chief'. Jó szúrós, majd virágzás után megmetszem kicsit, hogy kordában tartsam a növekedését. Ott mászkálok el mellette, nem kellene, hogy megszurkáljon. Az az egész terület amúgy is szúrósra sikeredett, mert ott van mellette a tűztövis is. 

kk_img_20240317_093058.jpg

Ez a japán gyöngyvessző (Spiraea japonica), nagyon szépek a tavaszi friss hajtásai, bár az ősz színeit hozza, de gyönyörű. Már visszametszettem, a virágait a friss hajtásain fogja hozni. Viszont nem tudom, hogy majd az átültetést hogy fogja viselni, mert mindkettőt (van másik is) át fogom tenni másik helyre. Az idén elég nagy átszervezést tervezek a kertben. 

kk_img_20240317_092847.jpg

A kőcicámat is átraktam, mert a sziklakertnél teljesen benőtte a varjúháj. Itt is látszik, hogy mennyire szaporodik ez a fajtája, azt hiszem az idén ebből is sokat ki fogok szedni és általában a sziklakertet is át fogom rendezni. Meg akarok szabadulni a nagyon erőszakosan terjedő növényektől. Nem teljesen, de visszaveszek már elfoglalt területet tőlük és mást is fogok oda ültetni, illetve majd jobban kordában fogom tartani őket ott, ahol megmaradnak. 

kk_img_20240317_093134.jpg