Szombati metszés és muffinok

Második reggel vittem le a fűbe a kaját a cicáknak, mert nagyon unom már, hogy örökké tele van hátul a tető macskakajás edényekkel és különben se tolongjanak itt az ablakban. 
A Nyenyere és a Mosogató azonnal rohantak, Herkules hívásra, de lejött, a ZenCica azonban a füle botját se mozdítja, ő végül fenn kapott enni, bár szerintem nem volt jó ötlet, mert valahogy meg kell majd értenie, hogy másutt fog ezután enni. Úgy tűnik neki bele fog telni egy kis időbe. 
Amúgy fürtökben lógnak rajtam a macskák... kicsit (nagyon) elegem van belőlük, de mindig megesik rajtuk a szívem. Szerintem a környék valamiért nem kívánt macskái mind nálam kötnek ki.  A Nyenyere a borzalmas hangjával és nem hallgat el, Elzát szerintem azért dobhatták ki, mert olyan volt, mint egy élő gázkazán, bár az utóbbi időben rendbe jött már, a télen már nem éreztem azt a szagot a verandán.
Herkulest tudjuk, neki kb. minden baja van, a ZenCica nem tudom mitől zen, de tuti valami nem stimmel vele.  Csak a Mosogató normális és persze a Böbe. 

Böbe egyébként játszani tanít engem. Mostanában esténként bevezette, hogy bújócskázik. Van az előszobában egy hatalmas tükör, JYSK-ben vettem, nagyon szép, ezüst a kerete, de nem tudom, hogy gondolták, azt nem lehet feltenni a falra, ezért fel van téve egy kis szekrénykére és csak neki van támasztva a falnak. Na, ezt a Böbe felfedezte magának és folyton ott kell bújócskázni vele és labdázni. Bebújik és gurítgatjuk a labdát, de a TV mögé is bebújik, ott meg egy összesodort újsággal nyúkálok, ő meg kinyúkál a TV alatt és elkapja az újságot és/vagy püföli... marhára élvezi. Én nem annyira, de kb. két hete kezdte és minden este játszani kell vele, mielőtt lefekszik aludni. :)))) Mint egy gyerek! 

Szombaton majdnem egész nap kinn voltam a kertben, megmetszettem a birsalmát, a piros ribizlit és az őszibarackot. Hát... a barackon nem tudom lesz-e, de legalább most barackfa formája van. Az is lehet, hogy később kellett volna... na mindegy, ez most már így lett. 
A birsalmáról levágtam az összes tőhajtást és az ágain voltak már iszonyú vastag, felfelé törekvő, vízhajtásnak látszó ágak. Azokat mind kivágtam, a többi részéhez nem nyúltam, mert azt tudom, hogy a birsalma a tavalyi hajtásain hozza a termést. Aztán majd valamikor meg is kéne permetezni, de vasárnapra esőt ígértek, jövő héten nem biztos, hogy lesz időm... a tavalyi lemosópermetezés is így maradt el. 
A levágott vastag tőhajtásokat szépen megtisztítottam és lesznek belőlük jó karóim a borsóhálónak.
A kert csupa sár egyébként, nem lehet a talajra rámenni. Másutt látom, hogy már javában veteményeznek, szerintem nekem itt március közepénél hamarabb nincs esélyem, de az is csak akkor, ha addig már nem esne több eső. 

Vágtam még ki öreg ágakat a nagy jezsámen bokorból is, azt a bokrot ősszel szerintem tövig vissza fogom vágni, az is lehet, hogy kiveszem onnan. Van még másik kettő jezsámen bokrom és ugyan csodás, amikor nyílik a virága és az illata is fantasztikus, de tőről nagyon terjed. 

Délután pedig sütöttem muffint, mert majd meghaltam valami édességért és a muffin az olyan összeborítós süti és hamar kész is van. Tettem bele a tavaly eltett tökisszonból, amit 3-4 napon át áztattam-főztem tömény cukorszirupban. Egyáltalán nem lehet rájönni, hogy tök, jó édes lett, áttetsző. Lehet, hogy az idén megpróbálom majd úgy, hogy kicsit kiszárítom utána a cukros tökkockákat. Kíváncsi vagyok rá, hogy meg lehet-e csinálni. 

A muffin receptje: (mennyiségeket csak kb. tudok, mert azt tudom, hogy az állagának milyennek kell lennie és ahhoz igazítok mindent. 

1 tojás, csipet só, 2 cs. vaníliáscukor, fél cs. sütőpor, 2 evőkanál barna nádcukor, kb. fél dl étolaj (7-8 dkg vajat szoktam olvasztani, de nincs itthon), tej, a cukros tökök a (kevés) levével), kb. 10 dkg dejó, 1 marék aszalt vörösáfonya és rétesliszt. A muffinpapírokat beraktam a muffintepsibe és belekanalaztam a cuccot. Kb. 190 fokon sütöttem, amíg a teteje szép piros nem lett. 

Az a jó benne, hogy akármit is bele lehet borítani, kókuszreszeléket, csokidarabokat, befőttet, reszelt almát, banánt, vagy bármilyen gyümölcsöt, de sósat is lehet készíteni. 

kk_img_20240217_161537.jpg

El vannak vetve a palántának valók is, főleg virágok, de már földben van a zeller és a paprikák, illetve egy fajta padlizsán. Az egyik ablak már majdnem tele van, a másik még szabad, majd oda jönnek a paradicsomok.
A virágok közül a keleti mák már kikelt, pár Monarda is és úgy láttam, hogy kikelt pár Geum is, a piros biztosan, a sárga meg napok óta kínlódik. Valami látszik a nagyezerjófű magjain is, csak kicsit lenne végre több napsütés, mert hiába a déli ablak, ha nem süt a nap. 

kk_img_20240218_092008.jpg

És persze a hóvirágok is itt vannak még, most ők a főszereplők kertben. 

kk_img_20240217_140146.jpg

kk_img_20240217_140137.jpg