Végre eső és szarvasok

Nem sokat aludtam az éjjel, dörgött, villámlott és végre esett az eső. Végre, végre, végre! Isznak egy jópár hatalmas kortyot a növényeim, megkönnyebbül kicsit a kert és az állatok is. Hátha fog nőni még egy kis fű, mert így nem tudom, hogy a szarvasok és az őzikék, muflonok mit fognak enni télen. Majd a kertemet... 

Tegnap hajnalban itt voltak, még éppen csak pirkadt és halk hangokat hallottam a ház előtt, kinéztem a redőny rései között és 8 szarvas eszegetett itt a ház előtt-mellett a száraz fűben. :) 
Sokszor láttam már itt szarvasokat, de mindig olyan élmény. A patájuknak alig van hangja, a harapdálást hallottam meg, ahogy a száraz füvet tépték le. Aztán elmentek, be az erdőbe és alig volt annak is hangja, Ezek a nagy állatok (kicsik is voltak velük) szinte hangtalanul képesek mozogni a bokrok és fák között, éppen csak megroppan a patájuk alatt egy faág. 

A kertben a karalábékat tegnap már teljesen elengedtem, a fehéreket már ki is szedtem, a lilákat majd hétvégén terveztem, de most reménykedem megint. Nem lehetett a földibolhákkal bírni, lepermeteztem a karalábét, aztán beszórtam vastagon fahamuval és mégis másnap reggelre mindegyik tele volt földibolhával, de vastagon. Nem lehetett legyűrni őket, kíváncsi vagyok, hogy az eső most elűzte-e őket. 
Tegnap így néztek ki, akkor is jól lelolcsoltam a dögöket és újra beszórtam vastagon fahamuval, ma még nem néztem. Nem tudom, hogy jövőre mivel fertőtlenítsem majd a talajt, mert a lárváikkal biztos tele lesz, illetve jövőre valami védőháló alatt fogom termeszteni a káposztaféléket, mert ezeket a vegyszer se izgatja. 

kk_img_20220728_070824.jpg

Ez már tuti menthetetlen. 

kk_img_20220728_070835.jpg

kk_img_20220728_070853.jpg

Viszont a tavaly ősszel ültetett rózsám egyre gyönyörűbb, nagyon sok virág van rajta, az igaz, hogy nem nagyok a szárazság miatt, de az biztos, hogy egyre jobban tisztelem a rózsákat. Ők nagyon bírják a szárazságot, egyszer se öntöztem őket (csak a kicsiket, amiket szétültettem) és mégis hozzák a bimbókat és megkezdték a másodvirágzást. 

kk_img_20220727_073020.jpg

kk_img_20220727_073031_1.jpg

A másik ilyen csodálatos szárazságtűrő növény a sárga cickafark, ő se kapott vizet, mégis még most is nyílik rendületlenül és már nagyon hosszú ideje. Régebben nem kedveltem ez a virágot, de nagyon megváltozott a véleményem róla, mert nagyon szívós, sokmindent kibír és nagyon mutatós is. El fogom szaporítani a kertben. 

kk_img_20220728_073918.jpg