Vasárnap

Tegnap egész sok dolgot sikerült elvégezi a kertben. 

Rengeteg egynyárit kiültettem, de még így is vannak üres helyek, az igaz, hogy a büdöskéket, a záporvirágokat és még jó pár fajtát még a kis melegházban nevelek, szóval lesz még mit kiültetni. 
Viszont kinn van az ötpötty virág, többféle cosmos, magasak is, alacsonyak is. Kék mézontófű, a rézvirágok (ezek palántának is vannak ültetve, hajnalka, szeplőlapu, csodatölcsér, stb. 
csak úgy szétszórtam egy csomó őszirózsa magot, szerintem majd gyomlálnom kell az őszirózsát, de nagyon szeretem, annyira szépek már augusztus végétől és egész ősszel virítanak. 

Kiültettem a 2 kokárdavirág palántámat is és a kúpvirágokat, amik még benn voltak. Jobban tettem volna, ha a többit se ültetem ki hamarabb, mert a hideg megviselte őket. Nem fagytak meg, de nem is haladtak sehová. Kiültettem az érdes napszemvirág palántákat is. Ezek mind saját nevelés. 

 Aztán nekiugrottam a tuják alatt az árnyékos rész fellazításának, két helyen is. Az egyiken kb. 1 négyzetméter hely van most felvillázva, ezt már megkezdtem máskor, de most ültettem is bele. Egyrészt ide ültettem 2 májvirágot és egy kis hagymást, amit kaptam, illetve ma áthoztam egy árnyékliliomot egy másik helyről, meg a nagy követ is odagörgettem a szélére. 
A képen látszik, hogy már hajt a tavaly kivágott jezsámen bokor, (kettő is, a másik kicsit hátrébb, még hátrébb meg Herkuló van) de nagyon szaporodik. Mármint a jezsámen, bár Herkuló is azon van minden tavasszal. :)))))
Szerencsére fel lehet emelni a nagyobb gyökereket és majd szépen elvágom őket, mert kordában szeretném tartani ezeket a bokrokat. Most szépen megfiatalodnak majd és remélem kezelhetők lesznek. 
A nagy bumszli a képen (jobbra) a múltkor kiszedett izsóp... majd elmasírozik a komposztba, nem kell belőle olyan sok. Felhoztam ezt a lyukas közepű rönköt is az ólból, majd biggyesztek bele valami cserepet növénnyel. Vagy ültettek bele kövidudvát, ami ha kiszárad se lesz semmi, mert van belőle ezer. 

kk_img_20220424_172056.jpg

kk_img_20220424_172112.jpg

Ásóvilláztam helyet a még benn lévő hortenziának is. Lassan kialakul az a rész is, csak az a sok pitypang ne szaporodna mindenütt. Nem győzöm kiszedni őket a földből. Szerencsére a csodaásóvillám nagyon jól kilazítja őket, tényleg csak ki kell szedni. Még nem nagyon látszik, de ezen a részen is nagyon sok növény van már, ide ültettem el a új szerzeményeim közül a harmadik májvirágot és a kis csoda püspöksüvegeket is. 

kk_img_20220424_172230.jpg

kk_img_20220424_172252.jpg

Aztán átvonultam az epres és veteményes részre, mert egy nagy rész még nincs felvillázva. Az az igazság, hogy ősszel se jutottam hozzá, benne maradt a sok szárzeller, ami viszont mostanra úgy eltűnt, mintha sose lett volna. Tökéletesen elkomposztálódott a talajban. 
Kigyomláltam az eper tövek mellől a gyomot, aztán mellette elkezdtem felvillázni, de már kifogyott belőlem a szusz, így csak egy csík lett meg. Illetve az epres végében és oldalában felvilláztam még egy csíkot, de a füvet majd hátközben fogom kiszedni belőle. Tavaly már fellazítottam ezt a részt, de a füvet akkor se szedtem ki belőle, viszont most sokkal könnyebb volt lazítani. 

kk_img_20220424_172200.jpg