Tegnap belelendültem...

... mégiscsak. :) 

Átültettem egy csomó tavalyi, magról nevelt évelőt a virágiskolából. Pl. a szappanvirágot (Saponaria officinalis), ami már jó hosszú hajtásokat eresztett. Párat ledugtam a földbe, hogy kigyökerezzen, illetve párat le is vágtam és dugványokat csináltam belőlük. 
Elköltözött (két helyre tettem belőle) a sásbokor is, a sárga kasvirág, a piros égőszerelem, napvirágok és a mezei szegfű is költözött. Még maradt pár, a napokban azokat is átrakom a végleges helyükre. 

Bevettem cserépbe egy kis sziklakerti margarétát is, tavaly kikerestem a nevét, de most nem jut eszembe. :( Elszórta a magját és abból kelt, kicsit növesztem és majd kitalálom hová kerüljön. Picike, majd valahová az ágyás szélébe fogom tenni. Mivel most a rabatt ágyásokat telepítem, így tulajdonképpen körbe tudok tenni a szélébe alacsony évelőket.

Bevettem cserépbe egy növendék lenvirágot is és egy szép tő pompás küllőrojtot, ajándékba akarom vinni őket. Nagyon megkornyadtak szegények, remélem mire viszem összeszedik magukat kicsit.

A ház melletti kicsi ágyásba varjúhájakat tettem, a legigénytelenebbeket, mert az rész nagyon száraz, még az eső se nagyon ver oda. Majd néha lottyintok nekik vizet. 

Megmetszettem a Clematist és abból is vágtam dugványnak valókat, egyelőre csak vízbe tettem őket, majd eldugványozom. Átraktam a boltívet is a futórózsához, a növénytámasztó oszlopot pedig a Clematis kapta. 
Megmetszettem az utolsó szőlőt is, fel kellett másznom a marha nagy létrára, mert a kapu fölött fut... nem tudom meghagyjam-e jövőre. Nem akarok én olyan magasan tornázni a metszésével, viszont amikor lógnak a fürtök, akkor olyan szép. 

Kiástam egy citromfüvet is az előkertből és betettem a fűszerkertbe. Csak úgy nőtt, pedig levágtam a virágait tavaly, mielőtt magot hozott volna, mert nem akarom, hogy nagyon elszaporodjon. Mikor idejöttem, rengeteget kiirtottam. Azt is ki fogom ásni, ami az előkertben van, mert van a kapun kívül is, nem kell több.

Volt még 2 csomag liliomhagymám is, azokat is kiültettem és a kecses csillagvirágot is, bár most hirtelen lövésem sincs, hogy hová tettem... hmmmm, holnap meg kell néznem. 

Gyönyörűen kinyílt már az egyik törpe íriszem és a nagy kerítésbontásban és bokorirtásban felszabadult babarózsa is, szinte fellélegzett ez a növény. Tavaly azt hittem ki fog pusztulni, vettem is ki belőle és szépen meg is maradt, így most két helyen is van babarózsám. Az új kis bokor még nem nyílt ki, de  vannak rajta bimbók. 

kk_img_20220420_104333.jpg

kk_img_20220420_161513.jpg

kk_img_20220420_161533.jpg

És kiválogattam a működőképes kerti lámpákat is, van amelyikbe kell még vennem és tölthető elemet és kitettem a legújabb szerzeményt is, kedden hoztam az OBI-ból. 

kk_img_20220420_162127.jpg

 És délutánra még arra is maradt erőm, hogy az újonnan felvillázott részen kialakítottam az ágyást és a járatot, mert már lassan be kell ültetnem, ha virágokat akarok benne látni. 

Kikelt a spenót is végre, jön a petrezselyem és a paszternák is. A máknak, a salátáknak, a feketegyökérnek még nem látom a nyomát sem.