Szombat - veteményezés meg egyebek

Nem tudom mi zajlik éjjel, az összes macska kinn van, de nagyon fáradtak napközben. 
Böbe benn alszik az ágyon, Elza a bungijában a verandán, a CicaÚr (Herkuló) meg kinn egy bokor alatt. A CicaÚr nyakán óriási seb van, illetve nem nagy csak mély. Tegnap nem is láttam őt, de ma reggel jött enni. Tömöm őt, úgy le van vékonyodva megint.
Viszont megszüntettem kinn minden kaját, a CicaÚr megeszi amit kap és nincs kinn kaja. A Mosogatónak annyi, el kell innen szoknia, nem az én cicám. Etesse a gazdája. 

Ő a CicaÚr: 

kk_img_20220324_152932.jpg

Ma egyébként veteményeztem. Földben van a petrezselyem, a paszternák, a répa, feketegyökér, lilahagyma és a répa közé vöröshagymát tettem. 
Eddig ennyi, majd holnap is teszek el még mást. Időigényes ez a veteményezés és most valamiért nem esett jól, csak túl akartam lenni rajta. 
Valószínűleg az influenza vette ki belőlem ennyire az erőt. Biztos a tél is, kevesebbet mozogtam, de a nagy ásóvillázások a flu előtt azért ennyire nem nyekkentettek meg, mint ez a mai nap. 

Kiültettem pár évelőt is, amiket a pinceablakban nevelgettem, de össze kell még ma szednem a neveiket és hogy hová tettem, mert már holnapra már lila gőzöm se lesz. Ki vannak ugyan táblázva, de jobban szeretem felírni. 

Kiültettem a szívvirágot, a bugás hortenziát (nem tudom nem volt-e korai még, mert nagyon kicsi, a múltkor a lilabogyót is elkapta utána a -6 fok, nem is tudom megmarad-e), a kaméleonvirágokat, rózsaszínű phloxot, a piros helleniumot, valami lila színű szamárkórófélét (nem tudom a nevét (lenn hagytam a papírját) és még van egy rakással lenn, amiket holnap fogok kiültetni. 

Megtöltöttem egy adag félbevágott WC papír gurigát is földdel, a karalábékat és a többi "K" betűst akarom majd beleültetni, illetve raktam meg cserepeket földdel is, ezekbe a büdöskéket akarom beletenni és majd kimennek a kis melegházba, mert benn már nem férnek el. 

Hétközben már kitakartam a rózsákat is, de úgy látom, hogy megint nem mind vészelte át a telet. Azt hiszem ez volt az utolsó kísérlet a szabadgyökerű rózsákkal ősszel. Nem tudnak áttelelni, pedig most időben betakartam őket jó komposzttal és lombbal is. Van amelyiken van hajtás, de nem mind tűnik élőnek. Várok még velük. 
Megmetszettem most már a többi rózsát is, azok hajtanak is, de lehet elég is ennyi rózsa. Gyönyörű virág, de nem szeretem a tüskéket. 

Miközben a kaméleonokat ültettem, megláttam, hogy kibújt a sisakvirág is, nagyon örülök neki, hogy megmaradt! Izgultam miatta, hogy jó-e neki az a hely, de szép, egészséges hajtást hoz, ezek szerint jól érzi magát.