ÚjDudvák és harc az ágyamért

Ma reggel "csak" -4 fok volt. Tegnap és tegnapelőtt -6 fok volt reggel, valahogy nem szeretem a hideget. Pedig igazán nem panaszkodhatunk eddig, hiszen december végén szinte tavasz volt, de az a helyzet, hogy egyre kevéssé szeretem a a telet. Az igaz, hogy ősszel már vártam a bekuckózást, elfáradtam nagyon tavaly, bár nem a kerti munkákban, hanem az egyebekben, de arra volt szükségem, hogy szűnjenek meg a "kell"-ek és elengedhessem magam végre a semmittevésben. Nem is nagyon csináltam meg semmit a két hét szabim alatt, a listám majdnem ugyanúgy van, ahogy megírtam, de le van tojva, majd meglesznek azok is... egyszercsak. 

Tegnap beevett a fene a Lidl-be, mert megláttam, hogy megint vannak hagymások és szabadgyökerű növények, pedig nem terveztem vásárolni menni. Ritkítani akarom a vásárlásokat kicsit a járvány miatt, meg egyébként is sok pénzt és időt elvesz, de ha növények vannak, akkor nincs alku, akkor megyek és pont. :)))))

Vettem kétfajta liliomot, illetve több fajta, mert az egyik vegyes. Egy lila Phlox-ot, egy piros napfényvirágot és egy fátyoltvirágot. Utóbbi hármat be fogom tenni cserépbe, mert jártam már úgy, hogy tönkrementek, mire eljött a tavasz. Vannak, akik kiültetik ilyenkor is, de szerintem hiába télállók, ezek a gyökerek eddig melegben voltak, hidegsokkot kapnának a fagyott földben. 
Be fogom őket tenni cserépbe nedves földbe és egyelőre a pinceablakban lesznek, amikor pedig megenyhül az idő egy kicsit, akkor majd kiteszem őket a ház elé, ahol a déli fal védi őket. A liliomokat meg majd tavasszal elültetem. 

kk_img_20220108_165024.jpg

A másik ami ma foglalkoztat, hogy láttam eladó kerti elemeket, amik ugyan nagyon hasznosak a kertbe, de teljesen elképedtem az árukon. Akarok-e elmenni ebbe az irányba? 
Igaz, hogy rengeteget költök növényekre, de nem tudom, hogy kell-e nekem az a belőtt, szabályos, divatos kert, amiben minden fűszál a helyén van és tele van tűzdelve drágábbnál drágább elemekkel és díszekkel? 
És nem kell.
Én egy szép vidéki kertet alakítok, az a fajta parasztkertet, amire azt szokták mondani, hogy "úgy kell megtervezni, mintha nem lenne megtervezve". A zugokat még nem látom benne, hogy lesznek, de majd kialakul. Ettől függetlenül lesznek kerti növényfuttatóim, meg is van már rendelve 2 db, mert szükség van rájuk, ha új Clematisokat akarok. Illetve át fogom helyezni a boltíves futtatót, mert az idén a futórózsának már szüksége lesz rá. A meglévő Clematis pedig megkapja az egyik új elemet, és így akkor a múltkor kitett hajlított vassal együtt, már 2 új Clematisnak lesz helye, sőt, ha előre is teszek a ház falára, akkor 3-nak van helye. 
Szóval visszatérve a kerti dekorációkra, sajátokat akarok. Olyat, amit én csináltam, idő híján lassan születnek még a tervek is, de egyedivé akarom ezt a kertet, hogy egyszer  majd megnyithassam a látogatók előtt. 

A Cocó (Böbe) meg elfoglalta az ágyamat. Úgy kellett őt odébb gurítani, hogy megfogtam a paplan szélét és mint a kisgömböc elgurult. :)))) 
Alig tudtam bekecmeregni az ágyba, aztán megfogtam és még odébb is raktam őt, erre beleharapott a kezembe, nem nagyon, csak olyan "Ne cipelgessél már Te engem sehová!" figyelmeztetésként. Bakker, a saját ágyamban! :))))))

kk_img_20220107_211131.jpg