Luca napja

Na, megkezdem a Luca napi és azt azt követő napok időjárásának a feljegyzését egészen december 24-ig, szenteste napjáig. Addig ezt a bejegyzést töltögetem majd.
Az igaz, hogy tavaly nem működött, írtam is, hogyha olyan lesz az idő, amit a Luca napi megfigyelések mutatnak, akkor akkor nem látunk napot ebben az évben és egyállapotban lesz az idő. Pedig láttunk bőven végleteket is, februárban szép napos -17 fokok voltak, akkora jégcsapokkal, hogy igyekeztem nem alájuk menni, mert simán ledöftek volna. Nyáron volt vagy hat nagyon nagy hőhullám, már júniustól. Emlékszem a borsót hajnalban szedtem, mert már 10 óra körül nem lehetett megmaradni kinn a kertben. És a szárazság se volt semmi ebben az évben. 

Szóval ma van Luca napja, december 13-a: napos, teljesen derült idő volt ma itt nálunk, de hűvös. 3 fok körül volt napközben, reggel pedig -3 fok volt. Estére is derült maradt és fagyni fog. Nem volt szél sem és csapadék sem. (JANUÁR)

December 14.: -5 fokos, derült reggel. Egy felhő sincs az égen. Egész nap derült, napos idő volt, hűvös, 1-2 foknál nem volt melegebb, az árnyékos helyeken egész nap deres volt a fű. Szél nem fújt. (FEBRUÁR)

December 15.: -3 fok van reggel, a fű csupa zúzmara, fehér, mintha hó lenne, pedig nincsen. Derült reggel, picit fátyolosabb, mint tegnap volt. Napközben enyhén felhős idő volt, kis széllel, ami viszont nagyon hideg volt. Délutánra teljesen kiengedett a fagy, eltűnt a zúzmara a fűről. (MÁRCIUS)

December 16.: Reggel ködös idő volt, az ablakban a hőmérő 0 fokot mutatott, de a fű fehér a zúzmarától, tehát enyhe fagy volt kinn. Reggel 8 körül enyhén felhős, nem fúj a szél sem, bár a napfelkelte nagyon piros volt. Délutánra borongósabb lett az idő, párásabb, egy kis eső is esett. Enyhe volt az este. (ÁPRILIS)

December 17.: -2 fok van reggel, deres a fű, derült idő, szél nincs reggel. Derült nap, csapadékmentes. (MÁJUS)

December 18.: -4 fok volt reggel, derült száraz idő egész nap. Hűvös volt, de jó idő, nem fúj a szél sem. (JÚNIUS)

December 19.: +2 fok volt reggel, enyhén felhős idő délelőtt.  Enyhe nap. (JÚLIUS)

December 20.:  -2 fok volt reggel, derült idő volt, csapadék nélkül. Enyhe szél. (AUGUSZTUS) 

December 21.:  - 5 fok reggel, derült idő. Szélcsend. Napközben hideg volt, nem engedett fel a talaj, már keményre van fagyva. Sütött a nap és fújt a szél, de nem erős szél volt. (SZEPTEMBER)

December 22.:  (OKTÓBER) - 4 fok reggel, reggel picit felhős, aztán egész nap derült, csapadékmentes, hűvös idő, enyhe szél. 

December 23.:  (NOVEMBER)  -7 fok reggel, napközben 0 foknál nem volt melegebb. Enyhén felhős idő volt, kora délután kicsit kisütött a nap is, délutánra elfelhősödött az idő. Késő délután -1 fok van.

December 24.:   Eljött az utolsó nap is, ma reggel 0 fok van kinn, tartósan, még délelőtt is. Éjjel esett kb. 1 centi hó, ami a fagyos talajon meg is maradt. Borús, szürke idő van. Szél nincs. (DECEMBER)

Összegezve: ahogy elnézem, jövőre egy szem eső sem lesz... illetve csak mutatóban. Még borús idő se nagyon lesz. 
Viszont a tavalyi Luca napi megfigyelésből kiindulva, ami köszönőviszonyban se volt az elkövetkező 12 hónap időjárásával, szerintem ez se mutatja már az időjárást. Ki tudja? Talán sose mutatta.