Az első igazán hideg, téli reggel

December elseje van és megérkezett a tél is. Ma reggel -8 fokra ébredtünk. Ahogy kinéztem az ablakon, deres az egész határ, ezüstté változott a fű. Nagyon szép, de nagyon hideg van, reggelre lehűlt a ház, szaladtam is le azonnal befűteni. 

Látom az ablakból, hogy bejöttek az etetőhöz a szajkók is, hármat is láttam a kertben. Az aprónépek (cinkefélék és a verebek) valamiért nem szeretik a kukoricát és kiverik az etetőből. Rengeteg kukorica hever a földön és a szajkók szerintem azt szedegetik össze, de majd kimegyek és megnézem, hogy tényleg fogy-e. Ha nem, akkor többé nem veszek olyan madáreledelt, amiben kukorica van. Ahogy látom egyébként a búza is az utolsók között van, amit megesznek. A fekete napraforgó mag a nagy kedvenc, ma azzal fogom  feltölteni az etetőjüket. 

Még most sem volt időm megcsinálni az önadagolós etetőt, hogy ne kelljen ennyiszer kimenni és töltögetni nekik a kaját és még a sózatlan zsírszalonna is itt van a fagyasztóban, majd később, a nagyon hideg napokra kiteszek nekik belőle. Kapnak még cinkegolyót is. A zsírszalonnával azért akarok várni, mert szaga van és nem akarom idecsábítani a ragadozókat. Azt hiszem azt majd nem is az etetőre akasztom fel, hanem valahová a sűrű ágak közé.