Fűszeres cukkinikrém télire 2.
Augusztus van... olyan nehéz elhinni, annyira rohan az idő. Mintha most lett volna, hogy kinn vizslattam a kertben, hogy bújnak-e a hóvirágok és a krókuszok.
Ilyenkor már általában kezd kifogyni belőlem a lendület a kertben, de az idén nem így van, még szeretnék veteményezni majd augusztus közepén az őszi növényeket, illetve majd szétültetem a saláta palántákat is és a K-betűsöket. Ha lenne eső, még sok mindent lehetne termeszteni, de nem sok jót ígér sajnos az előrejelzés. Még az a szerencse, hogy bármikor változhat.
Levettem egy szép gömb cukkinit és csináltam belőle télire cukkinikrémet. Fagyasztóba tettem, mert az üvegesnek lesz egy olyan konzerv íze, amit nem szeretek, már tavaly se tettem üvegbe.
Ezúttal kicsit másképp csináltam, mert folyton az volt az érzésem, hogy hiányzik belőle valami és tényleg hiányzott, nekem így lett olyan, amilyennek szeretem.
A receptje:
Hozzávalók: egy szép nagy cukkini, étolaj, egy nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 nagy gerezd elefántfokhagyma, 1 zöldpaprika (nem csípős), 1 nagy paradicsom, só, bors, kakukkfű, borsikafű, 1 nagy zellerlevél, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 csokor kaporlevél (ez új benne), pici rizsecet vagy 10%-os ételecet.
Vettem le egy cukkinit (egy világoszöld gömbcukkini volt, olyan jó, hogy még meleg a napsütéstől), szedtem le hozzá egy csokor bazsalikomot, egy nagy zellerlevelet, hagymát, egy nagy elefántfokhagyma gerezdet, de sima fokhagyma is jó bele, egy csokor kaporlevelet és kakukkfüvet.
Ha lett volna friss borsikafüvem, akkor azt is frisset tettem volna bele, de az idén egy szál se kelt ki, ezért szárított került bele.
A cukkinit meghámoztam és - mivel nagyon fiatal és friss volt - a magházat is benne hagytam, idősebb cukkiniből érdemes kiszedni a magokat. Ezúttal kockákra vágtam, de legközelebb reszelni fogom, hogy ne kelljen a végén turmixolni. Besóztam és állni hagytam.
Kevés olajon (most nem tettem bele vajat, se ghít), lesütöttem az apróra vágott hagymát és elefántfokhagymát és apróra daraboltam még bele egy zöldpaprikát a kertből.
Ezeket együtt lesütöttem és amikor már majdnem jó volt, akkor beleszórtam a sót és a fűszereket (kivéve a kaprot) és még sütöttem kicsit. Aztán beletettem egy apró darabokra vágott paradicsomot is, megkavartam, hagytam egy kicsit sisteregni és azután hozzáadtam a lecsepegtetett cukkinit.
Azért érdemes besózni és vagy kicsavarni, vagy lecsepegtetni, mert sok benne víz és akkor nagyon sokáig kell sütni, hogy az összes lé kimenjen belőle.
A kaprot akkor adtam hozzá, amikor már majdnem kész volt, mert kóstoltam és még kívánt valamit.
Gondoltam, hogy hozok be bele kaprot, ha nem lesz jó, akkor beáldoztam a cukkinit, de nagyon jó lett vele, nem is gondoltam, hogy a bazsalikom és a kapor ilyen jól megfér egymás mellett.
Végül adtam hozzá a rizsecetet is (én ezt szeretem), de csak egy picit. Nem kell az ecetet kiérezni belőle, de valamiért mégis kell bele.
Teljesen le kell sütni a zsírjára. Mivel ez most kockára volt vágva a végén botturmix-al összecsapattam kicsit, hogy krémesebb legyen.
Pirítóssal nagyon finom, lehet enni magában is pirítóssal, de néha teszek bele reszelt sajtot, attól függ milyet, mindig más lesz az íze, vagy tejfölt, vagy remulád mártást (majonéz is jó, de én a LIDL-es remuládot szeretem), de volt már, hogy ütöttem bele tojást vagy a tetejére egy tükörtojást, szóval lehet variálni.
Jól fagyasztható, de üvegben is el lehet tenni, akkor picivel több paradicsomot érdemes hozzáadni a savassága miatt és nagyon ki kell dunsztolni, nehogy maradjon benne botulizmus baktérium. És ha valaki üvegbe teszi, akkor az ecet nem opcionális, hanem kötelező.
Ilyen lett, a fotón nem szép, de finom. Sajnos az ételfotózáshoz nem értek, az egy külön művészet, így aztán ez a maga valóságában látható. 2 nagy dobozzal lett (fagyasztóba), egy kicsit ettem is egy szelet pirítóssal belőle még melegében, de hidegen szoktam fogyasztani, de egyébként még tésztára is jó kencének, sok sajttal.
Érdemes kipróbálni mert olcsó, télen is nagyon jó, mert az ember csak előveszi, kiolvasztja és már ehető is, időt is lehet vele sprórolni. Az egyebeket, mint sajt stb. csak akkor szoktam hozzáadni, amikor fogyasztom.