Mátra alján, falu szélén...

2025\08\09

Még mindig spájzolás télire és paradicsom aszalás

Szedtem le kb. 30 dekányi zöldbabot megint, vegyesen sárgát és zöldet. Megblansíroztam és ez is beköltözött a fagyasztóba. Kész röhej, máskor kilószámra szedem, most meg szinte szálanként vadászom össze. 1 zacskó lett, ezzel most kettő van összesen! :D (kínomban röhögök)

Az is jó, hogy tavasszal tettem el spenótot, de van azért az Új-zélandi spenóton is, szedtem is róla, meg is blansíroztam, ez is ment a fagyasztóba. 3 dobozzal lett, majd rakok még kb. ugyanennyit belőle. 
Arra is gondoltam, hogy kéne ezt is kiszárítani, a kínaiaknál látom, hogy sok zöldet megszárítanak, úgy tartósítják. 
Rengeteg olyan tartósítási módszert használnak, amit mi itt nem is ismerünk, próbálom ellesni tőlük. 

kk_img_20250808_091546.jpg

Beraktam az előző nap elkészített uborkákat is, 4 üveggel lett, ezzel az idei savanyúság készítésből elég is ennyi. 

kk_img_20250808_100916.jpg

Alig maradt üvegem, bár már nem lesz sok dolog. Szerintem az őszibarackból nem lesz semmi, más pedig nem igazán lesz, legfeljebb még birsalma, de abból a sajtot szeretem, cukor ide vagy oda, az nagyon finom. 

A fagyasztóban nincs már túl sok hely, az igaz, hogy a föntibe még semmit nem tettem, de még akarok majd venni káposztát és lesütöm káposztás tésztának. Szeretem ha van pár dobozzal, mert akkor nem kell főzőcskézni, csak kiengedni és a tésztát kifőzni hozzá. Szóval be fog az telni még. 
Ha ősszel lenne eső, még gomba is lehet, vagy ne álmodozzak? :D 

Leszedtem az érett Aurija paradicsomokat, ezeket szoktam aszalni, de nem volt elegendő belőle, ezért leszedtem a Black Beauty-kat is, mert annak is nagyon tömör a húsa. Még ezt a fajtát nem aszaltam, de szerintem jó lesz és éppen olyan idő jön, amikor könnyedén ki fognak szépen száradni a napon. 

kk_img_20250808_074005.jpg

kk_img_20250808_074037.jpg

kk_img_20250808_085825.jpg

Felvagdostam, besóztam és már kinn is vannak az aszalóhálóban, ami eredetileg halászháló (TEMU), de kiváló az aszaláshoz. Alulról is szellőzik, teljesen átjárja a levegő, de zárható és nem tudnak bemenni a bogarak. 
Nem sok, de elég lesz, legfeljebb még csinálok újra, ahogy érik a paradicsom. A Cherokee is ilyen húsos, majd azt is megpróbálom aszalni és még a hosszú, csíkos se érett meg. 

kk_img_20250808_090833.jpg

 Elza válogatása már minden képzeletet felülmúl, lassan eljutunk arra a pontra, hogy már semmit sem eszik meg. Egy ideje kizárólag a LIDL-es Coshida jutalomfalatokat hajlandó megenni, na de az jutalomfalat és nem rendes kaja és nagyon drága is. Mondjuk ebben legalább nem válogat, jó neki a sajtos-szárnyasos és a lazacos is. :))))
A kedvenc nedves kajáihoz szinte nem is nyúl hozzá. Vettem pedig Felix szárazat is nekik, meg újfajta (kacsás)  Joserát, ez nekik új, mert még nem kaptak eddig ilyet. Ezért most azt csinálom, hogy kiteszem elé a kaját és ha nem kell, akkor elteszem. Ne legyen előtte, hadd lássa csak, hogy nuku kaja. Majd attól megijed, hogy éhen marad és enni fog... remélem. :))) Ha nem akkor majd éhes lesz annyira, hogy egyen. 
Már bánom, hogy megkínáltam ezzel a jutalomfalattal, Elzával nagyon kell vigyázni, mert szörnyű amit a kaja terén művel. 

Mikor idejött 2020-ban, a szart is megette volna, egy nagy, sovány, csontkollekció volt, elevett mindent Herkules elől és iszonyú trampli volt, belemászott a kajába... rémesen nézett ki. 

Ilyen volt:

kk_dscf7519.JPG

Most meg! DöbrögiNéni! :D 

kk_img_20250807_174609.jpg

Elza Befőzés Tennivalók Új-zélandi spenót Savanyú uborka Paradicsom Black Beauty Paradicsom Aurija Paradicsom aszalás

2025\08\08

Spájzolás, ÚjDudvák és selyemmirtuszok

10 fok volt kinn ma korán reggel, majd megfagytam, holnap meg már állítólag meg fogunk gyulladni... folyamatosan emelkedik a légnyomás is, az esőnek még a halovány lehetőségét is kioltva. 1010 hPa ma reggel. 
Legalább a ház ki van hűlve, nem fog olyan nagyon felmelegedni, bár az előrejelzés szerint az éjszakák hűvösek lesznek és itt az erdő felől éjjel és hajnalban olyan friss levegő jön, hogy az valami fantasztikus. 

Tegnap átszereltem a slagról a cuccot egy másikra, amivel fel lehet csavarni a csapra. Azon a slagon volt, ami el van vezetve a nagy amforához, de van egy 20 méteres új locsolócsövem, azzal fogom kihozni a vizet az alagsorból, de nem az amforához, hanem a kút melletti hordóhoz. 
Ellenőriztem a csatlakozót, csak le kell csavarnom róla a rajta lévő csövet, mert össze van kötve a fűtési rendszeremmel, ha esetleg utána kell tölteni vizet, de van ott egy elzáró csap is a csövön, hogy ne folyjon ki a víz a rendszerből. Az el van zárva, szóval le tudom cserélni a csövet és jöhet a víz, de még ad a kút valamennyit, bár szerintem ez már napok kérdése. 
Már bentről is kihordom az utolsó csepp vizeket is, amiben blansírozok, vagy amiben a paradicsomot forraltam meg, minden cseppet a kert kap. 
Ennyire még a 2022 se volt szar év.  

Üvegekbe raktam a kimchit és betettem a hűtőbe a készítése utáni harmadik napon. Nagyon jól fermentálódott, isteni finom lett, azon kívül, hogy csípős. Majd veszek enyhébb paprikát is és vegyíteni fogom, mert nekem így picit sok(k), de az kétségtelen, hogy valami miatt nagyon jót tesz a gyomromnak. 
Azt hittem, hogy majd meg se tudom enni a csípőssége miatt és csodák csodája, ha eszem pár falatot az ételhez, akkor nagyon könnyű utána a gyomrom. Sőt, az is érdekes, hogy magában is bekapok belőle néha, kihorgászom a káposztát, hogy a csípős szószból kevesebb legyen rajta és úgy is megeszem, a gyomrom meg mintha ujjongana, hogy kapott valamit, ami jó neki. 
Érik az embert meglepetések, szerintem fogok csinálni uborkával is, de jóval kisebb mennyiségben. Illetve jobban bele fogom magam gyakorolni a fermentálásba, mert sokkal finomabb, mint az ecetes savanyúságok. 

Ehhez képest megint eltettem 4 üveg savanyút, kisdinnyéket és fiatal patisszonokat és most már tényleg abbahagyom, mert nem kell több. 

kk_img_20250807_164711.jpg

Leszedtem az uborkákat is, hagytam enni is, a többit pedig karikára reszeltem és felszeletelt fehér salátahagymával, apróra vágott fokhagymával, kaporral, só-cukor-ecet-kevés delikát ízesítéssel bekevertem és betettem a hűtőbe, hogy kiengedje a levét, tettem bele pici (1/4 kk) borként és nagyon picuri Nátrium benzoát tartósítót (késhegynyit). 
Tavaly már csináltam ilyen uborkát ételízesítővel, de a recept sokkal többet ír bele, mint amit most beleraktam (2 tk) és nekem úgy nem ízlett, teljesen delikát íze lett. A recept ugyan vegetát ír, de azt én nem használom. 
Így nem tudok pontos mennyiségeket írni, az uborka 1,2 kg volt, ahhoz csináltam 1,5 dl vízzel felöntőlevet az ízesítőkkel, de kóstoltam, ahogy nekem jó.
Aztán 24 órára bepihentettem őket a hűtőbe, hogy az uborka teljesen kiengedje a levét és majd ma üvegekbe teszem.

Ez a Carosello uborka, ilyen szőrikés, de finomabb nekem, mint a többi. Ha hagyom nagyobbra nőni, akkor a szőrök eltűnnek, de így szinte alig van még magja. 

kk_img_20250807_164750.jpg

Az az igazság, hogy fagyasztani is akartam, de mire észbe kaptam, addigra legyalultam az összes erre szánt uborkát karikára, fagyasztani pedig gyufaszálra gyalultat szoktam tzatzikinek. Szóval még kicsit öntöznöm kell az uborkát, hogy jusson a fagyasztóba is. 

Leszedtem a paradicsomok nagy részét is, lett egy fél lavórral. Megmostam, kicsumáztam, kicsit bemetszettem a bőrét és bedobáltam forró vízbe, hogy le tudjam húzni a héját. 
Aztán összedaraboltam és lett 4 nagy dobozzal, 2 doboz 1 kilós és 2 doboz 80 dekásat tettem el a fagyasztóba lecsónak. Én nem szeretem az üveges lecsót, a paradicsomot és a paprikát is fagyasztani szoktam és így télen is olyan, mintha friss hozzávalókból készíteném. Arról nem is beszélve, hogy amikor a paradicsom felenged, akkor ki tudom önteni belőle a paradicsomvizet és az nagyon finom. A sűreje pedig megy bele a lecsóba. 

kk_img_20250807_153900.jpg

Megjöttek a kövicuccaim is az Alpesi kertből. Nagyon szépek, de még nem ültetem ki őket, várok egy kicsit hűvösebb, esősebb időre, nem akarom ezeket is külön kertrészben locsolni, főleg, hogy már egyre kevesebb a vizem. 
Egyelőre maradnak a kis cserepekben és majd így gondozom őket. Aztán amikor majd normalizálódik kicsit (lesz olyan?) az időjárás és a föld se lesz beton, akkor ki fogom őket ültetni az új sziklakertes részre. 

Érkezett: 
Orostachys japonica (Japán mongolkövirózsa) - 2 db
Aster ericoides f. prostratus (Hanga őszirózsa) - 1 db
Globularia cordifolia (Szíveslevelű gubóvirág) - 1 db
Orostachys boehmeri (Deres mongolkövirózsa) - 1 db
Orostachys japonica (brown) (Japán mongolkövirózsa (barnás)) - 1 db
Orostachys spinosa (green) (Szúróshegyű mongolkövirózsa (zöld)) - 1 db
Orostachys spinosa ex Bongelia (Szúróshegyű mongolkövirózsa) - 1 db

kk_img_20250805_140728.jpg

Böbike a lilaakácon és még virág is van rajta mutatóba. Tavasszal egyáltalán nem virágzott, most is annak köszönhető rajta, hogy metszettem... az idén már harmadszor, fut, mint a bolond ez a növény, ezt nem zavarja a szárazság se. 
Böbe imád felrongyolni rá, jövünk befelé és eltűnik, én meg keresem, mint egy őrült, hogy hová lett és a fejem fölött röhög rajtam. Aztán amikor kiszórakozta magát az ijedelmemen, akkor nyávog egyet, hogy itt vagyok! :))))

kk_img_20250805_082515.jpg

Utolsó cserjés hortenziás kép az idén az Árnyas kertből. Tegnap reggel levágtam róluk a virágokat, már mind lime zöld volt, mert elnyíltak és nagyon kókadoztak. Mivel limites az öntözővizem, így minden kevesebbet kapott, ezért vágtam le a virágokat is, ne kelljen a növénynek eltartania őket. Most már a növény túlélése a fontos, nem a virágok. 
A Macrophyllán még meghagytam, de ha megkókadnak, akkor azt is visszavágom, nagy sajnálattal, de muszáj lesz. 

kk_img_20250804_142237.jpg

kk_img_20250730_083009.jpg

kk_img_20250730_083031.jpg

Az előkertben nagyon szépek lettek a kínai selyemmirtuszok, nem kérnek sok vizet sem, de néha azért adok nekik is. A télen be fogom őket takarni, hogy ne fagyjanak el az ágaik, különben sose lesznek nagyok, ha minden évben a talajszinttől kell újra kihajtaniuk. 

kk_img_20250801_081640.jpg

kk_img_20250804_141656.jpg

kk_img_20250804_141701.jpg

Ez egy másik selyemmirtusz, tavaly ültettem és majd nagyon szép, lángoló vörös lesz az őszi lombszíne. Szeretném, ha majd ha ezek uralnák az előkertet a totem ciprussal és a japán szentfával együtt, de még sokat kell nőniük és azt hiszem, majd kell még egy totemciprus, de egyelőre szeretném látni a mostanit, hogy biztonsággal áttelel-e nálam. 

kk_img_20250804_141743.jpg

 

 

Paradicsom Tennivalók ÚjDudvák Carosello uborka Árnyas kert Kínai selyemmirtusz Savanyú patisszon Savanyú kisdinnye Mongolkövirózsák Böbike fára mászik

2025\08\07

Időjárás miatti nyavalygás és a kövirózsa tálam

Jövőre öntözőrendszerre lesz szükségem... már ha lesz mivel öntözni és lesz még mit. 
És a csatornarendszert is át kell alakíttatnom, hogy minden csepp vizet meg tudjak fogni... ehhez pedig tartályokra lesz szükségem, sokra és nagyokra a kert több részébe is és szivattyú(k)ra is... nem lesz olcsó nemulass. :( 
Már nem akarok ennyit kannából locsolni, mint az idén, ez nagyon fárasztó, nagyon időgyilkos és azt se szeretném, hogy a kert kötelességgé váljon, márpedig ezen a nyáron bizony azzá vált. 
Persze ehhez eső is kell, mert anélkül építhetek én amit akarok, ha nem csorog le a tetőről egy csepp víz sem. Az se jó jel, hogy már a kút is hörög, azt mutatja, hogy a talajvíz szintje is lejjebb húzódik. 
Az erdő is sárgul... és akkor jönnek megint a 33-35 fokos napok, esőre esély se látszik. Borzasztóan kilátástalannak tűnik a helyzet, azon gondolkodom, hogy elkezdem lebontani a veteményesből azt, ami már nem olyan fontos. 
Pl. uborkából már raktam el eleget és három részen is van uborkám, kettőt megszüntetek, a harmadik, a carosellók és az örmény méteres maradnak enni. 
A zöldbabot is elengedem, ki is fogom szedni és betakarom vele a talajt, de az egyik patisszont is elengedem, illetve cukkinit is egy tövet hagyok. Vagy nem szedem fel ezeket, csak nem öntözöm tovább. Az egyetlen ok, ami miatt a felszedés lenne a jobb, hogy ne kelljen néznem a sorvadozást, mert az szörnyű. 
Szedek fel a sárgarépából is a nagyokat és elteszem, illetve csinálok leveskockát belőle, azzal együtt akkor petrezselymet is fogok elhasználni és zellert is, úgy is kevesebb az öntözni való és akkor talán lesz víz azoknak, amiket most szeretnék kiültetni és elvetni. 
Ha végképp kiapad a kút, akkor az őszi cuccokat is elengedem, aztán ott egye meg a franc ezt az évet. Elkeserítő tényleg, hogy az ember ennyit dolgozik, meg beleöltem a sok pénzt is a sok növénybe és nézem végig, hogy itt fognak kiszáradni, mert június eleje óta nem bír leesni egy tisztességes eső. 
Nagyon nyűgös vagyok ettől az egésztől, utálom a tehetetlenséget és ez egy teljesen kontrollálhatatlan helyzet. Az egyetlen amit tehetek az az öntözés, ameddig van vizem. 

Nézegetem a kövirózsa tálamat, 2024. május 5-én raktam össze, akkor így nézett ki. Aprócska kövirózsákat szedegettem össze bele, gondoltam majd belenőnek és tényleg, nagyon gyorsan fejlődnek és olyan szépek. 
Remélem minden fajtából szedtem ami van a kertben. 

kk_img_20240505_142616.jpg

Kora tavaszra ilyen szépen megnőttek. 

kk_img_20250327_122045.jpg

Ez idén májusi kép, akkorra a színük is nagyon szép volt. 

kk_img_20250507_103154_1.jpg 

És így néz ki most, tavasz óta már körbe pótoltam egy kis földes homokot is bele, hogy teljesen benőhessék a tál szélét is, de majd még teszek hozzá megint és apró kavicsokat is. 
Most ki vannak zöldülve, de télen majd szép pirossá fognak válni azok amik olyan fajták, lesz sötétbordó, de a nagyon pirosból is van benne és remélem szaporodni is fog majd. 

Amióta beültettem, egyáltalán nem nyúltam a kövirózsákhoz, így fejlődnek és sokasodnak a tálban. 

kk_img_20250728_093543.jpg

 

Virágok Kövirózsa tál

süti beállítások módosítása
Mobil