Mátra alján, falu szélén...

2021\12\16

Izlandi vadnövények 2.

Ha akkoriban lett volna kertem, biztos hozok egy csomó növényt. Pedig nagyon ferde szemmel néztem mindig azokra az útitársakra, akik gyűjtögettek, mert hazahozhattak a növényekkel rengeteg betegséget, kártevőt. Innen nézve viszont most már nagyon is megértem őket, én se jönnék haza üres kézzel, na! Többen is mondták, hogy sok növényt sikerült nekik a saját kertjükben meghonosítani és szépen fejlődnek is nekik. 

kk_dscf0709.JPG

kk_dscf0753.JPG

kk_dscf0754.JPG

kk_dscf0785.JPG

kk_dscf0801.JPG

kk_dscf0813.JPG

kk_dscf0823.JPG

kk_dscf1007_1.JPG

kk_dscf1059.JPG

kk_dscf1012.JPG

kk_dscf1160.JPG

kk_dscf1164.JPG

kk_dscf1173.JPG

kk_dscf1194.JPG

kk_dscf1206.JPG

kk_dscf1209.JPG

kk_dscf1229.JPG

 

 

 

Más Izland növényei

2021\12\15

Sült csirkeszárnyak

Úhhh, hát ezt a receptet muszáj vagyok megosztani, annyira finom. A neten találtam és tudom, nem triviális, hogy legyenek otthon hozzávalók, de nekem éppen vannak. A nyáron töltekeztem fel a Szép Kis Indiában a Wesselényi úton mindenféle fűszererekkel, mert nem idegen tőlem az indiai ízvilág (se). 

Ilyen lett, nagggyon isteni finom volt, a kelbimbót ötletszerűen tettem bele, már a hússal együtt pácoltam, így csak beraktam őket a tepsibe és szerintem a kelbimbó épp hozzá való. (de almát is el tudok képzelni mellé-közé.)

kk_img_20211214_170538.jpg

És a recept: 

7-8 db csirkeszárny
só ízlés szerint
szegfűbors ízlés szerint (Kb. 1 lapos kávéskanálnyit tettem bele)
szegfűszeg ízlés szerint (én egyet tettem bele)
fahéj ízlés szerint (Kb. 1 lapos kávéskanálnyit tettem bele)
fekete bors ízlés szerint
római kömény ízlés szerint  (Kb. 1/4 lapos kávéskanálnyit tettem bele)
édesköménymag ízlés szerint  (Kb. 10 db)
4 db zöld kardamom (1 db kardamomot tettem bele, ebben több mag van)
chilipehely ízlés szerint 
2 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
4 ek olívaolaj
1 ek méz
1 ek szójaszósz (Én 3 evőkanálnyit tettem bele. 

A fűszerekhez annyit, hogy az édesköményt, a kardamomot és a szegfűszeget kőmozsárban összetörtem, a többi őrölt volt.

Elkészítés

A csirkeszárnyakat megmossuk, majd "összecsomagoljuk", hogy sütés közben ne nyíljanak ki.
A fűszereket alaposan összekeverjük a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel, valamint az olívaolajjal és a mézzel. Kevés szójaszósszal ízesítjük a pácot, és megkenjük vele a szárnyakat.
Hagyjuk legalább egy-két órát szobahőmérsékleten pácolódni, aztán tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, amíg szépen meg nem pirul.

Recept Sült csirkeszárnyak

2021\12\14

Izlandi vadnövények 1.

Aprók és az ember könnyen elmegy mellettük, ha nem figyel oda.
Néha egészen meglepő helyeken nőnek, Izland tényleg az a hely, ahol látni lehet, hogy a természet, az élet mindenütt utat tör magának. 

Nem tudom mindegyiknek a nevét, amit megtaláltam a neten, azt ideteszem. 

kk_dscf0562.JPG

Alpine Bartsia

kk_dscf0542.JPG

kk_dscf0539.JPG

Habszegfű (Silene acaulis)

kk_dscf0523.JPG

kk_dscf0512.JPG

kk_dscf0502.JPG

kk_dscf0448.JPG

Common Butterwort -Lápi hízóka

kk_dscf0436.JPG

Havasi magcsákó

kk_dscf0673.JPG

kk_dscf0672.JPG

kk_dscf0659.JPG

kk_dscf0652.JPG

Más Izland növényei

süti beállítások módosítása
Mobil