Hétvége

Huh, ebbe a hétvégébe most jó sok minden belefért. Annyira elfáradtam, hogy mozdulni is alig tudok. 

Szombaton lekaszáltam a kertben (belül) a füvet, vasárnap reggel pedig a ház előtt, sőt végigmentem kívül a ház mellett is, a kerítés mellől jó hosszan levágtam a füvet, mert sajnos a szomszéd nem csinálja. 
Felvettem  2 nagy darab geotextilt is, amik alatt a legmagasabb volt a fű. Nagyon gyenge, sárgás volt alatta, szinte a talajig kicsapattam a damillal, szerintem egy hónap múlva, pár csapadékosabb nap után már villázható lesz. 
Kicsit sajnálom, hogy levágtam, mert a méhecskéknek nagyon jó legelő volt a sok pitypang virág, de nem túlzok, a térdemig ért a fű a kert végében, a pitypang meg a piros árvacsalán. Ha hagyom, egy hét múlva már nehezen bírtam volna vele, vagy sehogy.  Már így is húzós volt. 

Rengeteg részt ásóvilláztam, újakat is és amit ősszel eltrehánykodtam és persze időm se nagyon volt. A fellazított részekből kiszedtem a gyomot is, mert így lehet hatékonyan irtani, ha tövestől kihúzom. Maradt még pár csík, amiből a füvet ki kell szedni, de azt hétközben is meg tudom oldani. 

kk_img_20220430_165655.jpg

kk_img_20220430_165738.jpg

Szombaton kaptam egy egy csomó ezüst foltos levelű árvacsalánt ( a fenti képen már ott van elültetve). Már volt ilyenem, de kidobtam, mert nagyon terjedt és akkor még csak pár négyzetméter volt a virágoknak, sajnáltam rá a helyet. Viszont a növény nagyon jól irtja a gyomot maga alatt, árnyékos helyen is jól érzi magát, sőt még a szárazat is tűri. A tuják alatt és a kút környékén ragyogó helye lesz, így aztán 3 felé ültettem szét, hadd terjedjen.

Szombat reggel kihordtam a kerti bútort is és most már nem viszem be, ha megázik, akkor megázott. Mások se hurcibálják örökké, majd csak a párnákat a székekről viszem be. Viszont nagyon meleg a terasz, elgondolkodtam, hogy mégiscsak le kéne fedetni és akkor a kerti bútorral se lesz több gond. 

kk_img_20220430_165347.jpg

Vettem 3 kis minirózsát is magamnak (anyák napjára tele volt vele a LIDL), egy fehéret, egy bordót és egy élénk rózsaszínűt. Kiültettem őket a kertbe, valahol olvastam, hogy simán kirakható és meg is marad. Viszont mindegyik cserépben 4 kis tő van. Nem ültettem őket külön, de ha nagyon megnőnek és szét kell szedni, akkor nagyon sok rózsám lesz. 

kk_img_20220430_165545.jpg

Szombat este még tüzet is gyújtottam és megsütöttem egy nagy darab szalonnát, kenyeret csöpögtettem és lilahagymával meg retekkel jól bezabiztam. Egész nap alig ettem, mert nem lehet úgy mozogni, ha tele a hasam, de estére biztos megettem vagy 1000 kalóriát. :))))
Végre kezdem élvezni is a kertet, nemcsak melózni benne. Jó ez a terasz is, lehet kinn ücsörögni kényelmesen. 

Vasárnap pedig a kaszálás után kiültettem az összes paradicsompalántát, a paprikákat és a padlizsánok közül a legnagyobbakat. Miért olyan fárasztó az ültetés vajon? 

Elültettem 3 féle cukkinit is (sárgát, sötétzöld és világoszöld gömbölyűt) és római salátát, sőt a főzőtököt is. Mivel még nem tudom hogy legyenek az uborkák, ezért palántának ültettem el őket cserépbe. Rengeteg féle uborkám van, a hagyományosakon kívül lesz citromuborkám, kibédi barna uborka, örmény méteres uborka és carosello félhosszú uborka. Fehér uborkát az idén nem ültetek. ahogy sötétzöld, hosszú cukkinit se.

Ültettem még palántának patisszont, kolbásztököt, okrát és spargensalat nevű akármit, amivel harmadik éve kísérletezek a szabad földben, de eddig nem sikerült. Úgy látom, hogy a tavaly magról vetett törpedáliákon is van hajtás, kíváncsi leszek meg tudnak-e erősödni. 

Össze szerettem volna még rakni a napernyőt, de csak kicipeltem a dobozát, meg visszacipeltem, mert délután elkezdett esni és amúgy se volt már bennem kakaó. 
Még a hintaágyat is össze kell majd rakni valamikor... 

És persze nyílnak a virágok, a sötétlila törpe íriszemen még soha nem volt ennyi virág. Hihetetlenül gyönyörű! 

kk_img_20220430_120535.jpg

Ahogy a nefelejcs is: 

kk_img_20220430_120058.jpg

kk_img_20220430_120111.jpg

És a phloxok is belódultak: 

kk_img_20220430_120144.jpg

kk_img_20220430_120151.jpg