Jók ezek a kertészkedős hajnalok

Locsolgatós reggeleim voltak, meg ültetős, nyesegetős, csodaásóvillázós... szóval változatos. :) 

Rengeteg vizet kihordtam a kertre, tápoldattal, hadd nőjenek a növények. Feltöltöttem az összes hordót, de szerintem az idén már nem kell többször. Ez a víz elfogy és aztán lehet elpakolni a hordókat. Illetve csak az amforát szoktam eltenni, mert üresen  nagyon könnyű és elvinné a szél. A másik hordó a kút mellett kinn szokott maradni, az se baj, ha marad benne víz valamennyi. 

Valamelyik este az előkertben is rendezkedtem kicsit, átültettem két haranglábat a kerítés lábazat tövébe, mert nagyon üres volt ott a hely, ezek pedig jól elvannak azon a részen is. 
Megint vágtam vissza cickafarkat is, de még most se fogytak el. Az évelő fátyolvirágot is visszanyestem, fájó szívvel, mert még jól mutatott, de már érlelte a magjait és nem szeretném, hogy szétszórja. Így legalább kiszabadult alóla egy felnövekvő valami... örökzöld, tuja vagy oregoni (elég kékes, lehet, hogy oregoni). 
Van 3 ilyenem is, amik a csodás "Örökzöld mix" felirattal voltak ellátva (LIDL). Nem szeretem ezeket, mert jó lenne tudni, hogy pontosan milyen növényről van szó, ha már az ember megveszi, de már dohogtam miatta a "Sziklakerti mix" kapcsán  is. 

A cserepekben is visszavágtam a mentákat, a kertben a léggömbvirágokat, mert nem szeretném, ha magot hoznának. Így is találtam egy magoncot, amit át is ültettem új helyre. 
A napokban visszavágtam a rózsákat is. Jó sok volt, különösen a 'The Fairy'' volt tele nagyon elnyílt virágokkal, egész szárakat vágtam vissza. Nem zavartatja magát egyébként, hozott újabbakat, most is nyílik ezerrel, nagyon szép ez a rózsa.
A többi kicsit fel van kopaszodva, remélem őszig még kihajtanak és még egy virágzásra telik az erejükből. 

kk_img_20240731_081404.jpg

Kiültettem a kis saláta növendékeimet is. Sajnos piros lollo nem kelt ki egy sem, a mizunából is csak egy darab, azt is megtalálták már a földibolhák. Mindet kiültettem, van már kinn 3 nagyobb római saláta, ha mind meg tud nőni, akkor ez nekem bőven elég lesz őszig. Betrágyáztam alattuk, nagyon be is locsoltam és húztam egy árkot is mellettük, hogy majd ott locsoljam és ne folyjon a víz szerteszéjjel az ágyásban.

Aztán nem átallottam kivinni a csodaásóvillát és a letakart részen felvilláztam egy ágyásnyi darabot, a talajtakarót pedig odébb vittem onnan, hadd pusztítsa maga alatt a gyomot kifelé. 
A felvillázott rész eléggé göröngyös lett, de szórtam rá trágyát, belocsoltam és letakartam geotextillel, majd vágok rá lyukakat és epret fogok bele telepíteni. 
A deszka azért van a közepén,hogy majd rá tudjak állni. 

kk_img_20240731_101318.jpg

Vittem be megint előkészített földet a pincébe, tavaszra készítettem elő a palántaneveléshez. Komposzt és lazításnak perlit, de ebbe az adagba tettem egy pici marhatrágyát is, mert valahogy ez a komposzt olyan soványnak tűnik. A kései palántáimon figyeltem meg, hogy nem nagyon nőnek benne, csak ha tápoldatot is kapnak. Ezért adtam hozzá a trágyát. 
Volt már benn egy adag (trágya nélküli), még jó, hogy egy vödörbe volt téve, mert azt vettem észre a zacskón, hogy hosszában végig van hasogatva, mintha valami sok körömmel kihasogatta volna... lövésem sincs mi csinálhatta. 
A földben nem igazán lehetett semmi, mert át van szitálva az egész, nem értem...  remélem E.T. nincs ott valahol elbújva a pincémben.

Szedtem le megint paradicsomot is, cukkinit, padlizsánt és az egyik örmény méteres uborkát. A paradicsomok mentek a fagyasztóba (hámozás után), a padlizsánokat sütöttem krémnek, az örmény méteresből már ettem, de eléggé sok a magja, ki kellett vágni belőle, így csak az uborka húsát ettem meg. Uborkaíze van, de nem olyan jó, mint a mi uborkáink. Sokszor mondtam már, hogy nem kísérletezek, mert semmi nem olyan jó, mint a mi zöldségeink, de mindig hajt a kíváncsiság, na! 
A padlizsánon is látszik, hogy két fajta, az egyik hosszúkás. 

kk_img_20240730_094806.jpg

kk_img_20240730_094810.jpg

Ez az előkertben a titónia, kicsit meg vannak ereszkedve a levelei a melegben, de egyébként nagyon szép. 


kk_img_20240730_115736.jpg

Ez pedig a Helenium, egyre több virágot nyit ki, még biztos fogom mutogatni. 

kk_img_20240730_080851.jpg