A dunsztolásról és csemege uborka recept

Kicsit módosítottam megint a 2022-ben íródott "Fűszeres cukkinikrém télire" receptemen, mert ilyenkor már mindenki azt olvassa, gondolom felhozza a keresőmotor, na meg én is folyamatosan csiszolgatom. 
A módosítás az eltevés módjában van, ugyanis olvasgattam és megértettem, hogy miért olyan fontos a dunsztolás. Anyukám is mindent kidunsztolt, még a savanyú uborkát is (3 percre forrás után, hogy azért ne főjön meg) és neki bizony soha semmi nem romlott meg. Én a savanyú uborkát nem szoktam és a lekvárokat sem (utóbbit csak felfordítom), de a zöldségkrémeket nagyon fontos kidunsztolni. 
Egyébként a savas-ecetes dolgok jobban elállnak és a botulizmus miatt se veszélyeztetettek, de amiben nincs elég savas közeg, azt nagyon ki kell dunsztolni, mert ha elszaporodik benne a botulizmus baktériuma, akkor az halálos is lehet. 
Nagyanyáink, anyáink azért nagyon tudtak valamit, pl. most értettem meg, hogy a szilvalekvárba is minek az ecet. 
Vagy miért kell a szárított paradicsomot beáztatni ecetes vízbe. 

"Tedd az aszalt paradicsomot egy tálba és öntsd rá az ecet és a meleg víz 3:1 arányú keverékét úgy, hogy teljesen ellepje. 0,45 kg paradicsom egy deci keveréket vesz fel. Keverd meg néha a paradicsomot és várj amíg a folyadék szinte teljesen felszívódik (várhatóan 30 perc). Csepegtesd le a paradicsomot. 
Van, aki úgy gondolja, elég, ha a paradicsomot félig aszalja meg. A teljes aszalás és az azt követő ecetes rehidratálás nagyon fontos, mert ezek megakadályozzák a botulizmus kialakulását, biztosítja az egészséges és biztonságos élelmiszert"

Nekem nincs befőzőautomatám, de kipapírozok egy nagy fazekat és abba szoktam tenni az üvegeket nyakukig ér a víz és úgy forralom a vizet, a cukkinikrémmel legalább egy órát. Ha valaki húst tesz el, azt tovább is kell dunsztolni, de én ilyet még nem csináltam.
Ezzel a fazekas módszerrel mellette kell lenni, de annyi baj legyen, olyan sokat azért nem főzök be. Érdemes pontosan követni a régi recepteket. 

Beraktam az uborkákat, 5 üveggel lett belőle, a többi már nagy volt ahhoz, hogy üvegbe rakjam, így is össze kellett pár darabot vagdosnom, de mondjuk engem nem zavar, ha nem egészben van az uborka. 
Anyukám receptje szerint csináltam, ez nekem is és általában mindenkinek nagyon ízlik, eddig aki kóstolta, még mind elkérte a receptet. 

 Tehát: 

2 liter vízhez kell 20-30 dkg cukor
2 evőkanál só
20 szem fekete bors
6 db babérlevél
10% ecetből 4 dl
20% ecetből 2 dl
kevés nátrium benzoát (ha valaki nem tesz bele, akkor jobb, ha kidunsztolja)
kapor, 
+ kell még hozzáadni kb. lapos teáskanálnyi koriander magot, mustármagot, darab tormát és vagy meggyfa levelet (ez a kettő opcionális), illetve én még szoktam ízesíteni pár szem borókabogyóval, vagy egy kis ág tárkonnyal. 

Össze kell főzni a hozzávalókat, kivétel a kapor. A megmosott kaprot az üvegek aljára szoktam tenni, belerakom az uborkákat az üvegekbe és amikor forr a fűszeres lé, akkor rászedem merőkanállal és azonnal lezárom, száraz dunsztba teszem. 
Az ecet ne maradjon ki belőle (egyszer kifelejtettem) és kiforrt az egész. Végül megmentettem, leöntöztem róluk a levet, főztem újat és semmi bajuk nem lett.

Van egy másik receptem is, de azt még nem reklámozom, mert most próbálom ki először. Ha bevált, akkor majd megosztom. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a Neten nagyon sok vacak recept kering, amik jól hangoznak, de némelyiknél volt már olyan érzésem, fejben született, soha el nem készített cuccról volt benne szó. 

Ez a vegetás uborka. 
A maradék uborkáimat összegyalultam és kapásból delikátot adtam hozzá, mert én nem használom a vegetát. Az első megállapításom, hogy só is kell még bele. Persze adhattam volna több delikátot, de nekem nem kell annyi az ízéből. Na majd meglátom, ha jó lesz megtartom, ha nem, akkor felejtős. 
Amikor írom a posztot ebben az állapotában várja, hogy hozzáadjam az ecetet. 

kk_img_20240701_101001.jpg

Közben eltelt a nap és ezek az uborkák is üvegbe kerültek, 3 kicsi üveggel lett belőle. Nem tudom, hogy mennyire fog ízleni, megkóstoltam és hát... nekem az uborkához nem passzol az ételízesítő íze, mindent olyan egyformává tesz. Másba is ritkán használom, levesekbe szoktam tenni egy kicsit, de nem mindig és nem is mindegyikbe. Főleg, mióta lestyánom van azóta nem is kell az ételízesítő. 
Illetve az idén szeretnék majd magamnak készíteni. 

Viszont ez az eltevési mód is jó lehet, ha az ételízesítő helyett simán sót használok, de majd meglátom, amikor felbontom az uborkákat, hogy milyen lett miután összeértek az ízek az üvegben. Egyelőre többet nem teszek el így, mert ha nem jó, akkor csak pocsékba menne az uborka, hagyma, paprika. 

 Itt vannak készen, felcímkézve, ma már le is fognak költözni a pincébe. 

kk_img_20240702_063627.jpg

 Ma reggel viszonylag jól sikerült lehűtenem a házat. Már becsuktam az ablakokat és nem emelkedett vissza a hőmérséklet, csak pár tized fokot 
Úgy tűnik, hogy már az is segített, hogy tegnap nem volt olyan pokoli hőség. 
Sajnos a jövő hétre megint végig kánikulát ígérnek. Érdekes, hogy azt mondtam, hogy most nem viselt meg a hőség, mégse kívánom a hátam a közepére se. Borzasztó, hogy nem lehet (tudok) semmit csinálni, amikor olyan meleg van, a kert meg megint szalad szerteszéjjel, nő a gyom, mint a bolond. 
Néha úgy érzem, hogy végre utolértem magam és akkor a kánikulás időszakok szétzilálják itt nekem a rendet és a terveimet is. 
Az elkövetkező reggelekre még 12 fokot is ígérnek, ezért az újabb kánikula előtt totál ki fogom hűteni a házat, legfeljebb majd vastag zokniban és pulcsiban fogok benn ücsörögni. Így majd a következő kánikula idején egy kicsit később válik viselhetetlenné a klíma idebenn.