Lekvárfőzős fiaskó

Kissé nehezen indult a hétfői nap. Annyi mindent megcsináltam, amit mégegyszer meg kell csinálnom... pl. a vasárnap beáztatott bodzavirágokat meg akartam csinálni bodzazselének, de nem volt elég bele a dzsemfix... tegnap mentem el és vettem pektint, újra kellett főznöm. 

Ahogy a rebarbara lekvárt is újra kell főznöm, mert ahhoz se volt elég a dzsemfix, úgy tűnik az idén valamiért elméretezem a dolgokat. Leszedtem vagy 2 kiló rabarbara szárat, jól megpucoltam és megfőztem, de az is olyan folyós lett, mintha szörp lenne. Azt hiszem majd reszelek bele pár almát még, ha már újra kell főzni. Valamelyik évben maradék narancsokkal főztem össze, úgy is nagyon finom volt. 

kk_img_20240514_160539.jpg

Azzal balanszíroztam ki magamat (mármint, hogy legyen sikerélményem), hogy kitűztem, legalább egy ágyást kigyomlálok még és akkor jobban fogom érezni magam. 
Végül lekaszáltam a kert végében a megint hatalmasra nőtt füvet és KÉT ÁGYÁST gyomláltam ki, azt hiszem a lekváros dupla fiaskót csak így lehetett kiegyenlíteni. 

Nagy sikerélményem volt viszont (végre) a Kleopátra tűjével. Miután nem kelt ki sem benn a szobában, sem a szabadföldben, gondoltam megpróbálom kicsíráztatni a magokat nedves papírtörlőben. Úgy szoktam, hogy benedvesítem az összehajtogatott papírt és közé szórom a magokat és egy nejlon zacskóba teszem. 
Beleszórtam vagy 50-60 magot a nedves papírba és kb. 6-8 db csírázott ki, de azok szépek. Tegnap beültettem őket földbe. Óvatosan, csipesszel szedegettem fel a papírról és engedtem a kis gyökereiket a földbe, most már csak az kell, hogy megmaradjanak. 

És "lett" 3 új magom is, tulajdonképpen az Echium wildpretii miatt rendeltem, ez egyfajta kígyószisz, de a gyűszűvirág magom is már régi és nem kelt ki, a fehérmályvát (Orvosi ziliz) pedig nagyon régóta keresem. Én nagy köhögő vagyok, ezért nagyon örültem, amikor megtaláltam. Meg is rendeltem őket és meg is érkeztek, el is vetettem. 
Azt nem tudom, hogy a kígyósziszből lesz-e valami, mert elég fura izék voltak a zacskóban, amit nem nézek magnak. Ráadásul ez a növény a 9-11 USDA zónában él meg, mi meg itt a 6-7 zónában vagyunk, de úgy gondoltam, hogy átteleltetném benn. Hátha... borzasztóan vágyom rá, már nagyon régóta. 
Létezik nálunk is egy piros kígyószisz fajta, de az védett és magját se láttam még sehol. 

kk_img_20240514_143329.jpg

A hintám is megpurcadt, 3 évig bírt kitartani... azért értem én, hogy fogyasztói társadalom, na de ennyi szemetet mégse gyártsanak már! Közben meg mindenki a fenntarthatóságról papol. Parasztvakítás az egész. 
Lövésem sincs, hogy lehetne ezt megjavítani, mert a szövet még csak nem is a varráson szakadt szét, hanem csak úgy, a közepibe. Barátnőm szegény úgy megijedt, hogy csak eltűntem a hintában, végül alóla másztam ki. :))))
Nem tudom, hogy erre valami rácsot kéne-e hegeszteni és majd arra teszem a szivacsot, vagy deszkát fúrni bele... vagy nem tudom. Akármit is tetetek rá, a támlát tartó részt is le kell hozzá szedni. Lehet, hogy új vásznat kellene rá varratni. Vagy passz...

kk_img_20240512_124809.jpg

A kert egyébként csodás, nyílik a cserszömörce, remélem lesznek rajta majd nagy molyhok is, amikor elvirágzott. 

kk_img_20240508_082653.jpg

kk_img_20240508_082705.jpg

Az íriszlégy az idén tönkretette az íriszek zömét, sok bimbót le kellett vágnom, sajnos nem volt időm megpermetezni. Ez a sárga pl. tavaly nem virágzott miattuk, de az idén nem támadta meg. A többiről viszont le kellett vágnom a szárakat, mert teljesen elfolyósította a virágokat. Csak pár íriszem nyílt ki. 

kk_img_20240508_083717.jpg

kk_img_20240508_122024.jpg

Ezen is látszik, hogy ami még bimbóban van, az beteg, 

kk_img_20240510_075255.jpg

Még harangláb is van most is. 

kk_img_20240508_183309.jpg

Az Árnyas kert is szép színes. 

kk_img_20240508_083735.jpg

Ez pedig Herkuló, a kopott bundijával, de legalább jól érzi magát. Elterült a száraz füvön, amit mulcsnak raktam le a növények köré. Olyan aranyos és végre leköti magát egész nap, már nem ül itt nekem az ablakban és ennek örülök, mert olyan volt már, mintha egy személyes kukkolóm lett volna. Azt hiszem az, hogy elmászkál és nem lóg rajtam, annak a jele, hogy jól van. Remélem így is marad és majd a bundija is ki fog szépülni. Itt az ideje, hogy kapjon megint egy pár tojást. 

Tegnap egyébként fasírtot sütöttem és nagyon nagy sikere volt a maradék olajnak. Imádják! Ráöntöttem nekik a száraz tápra egy pár kanállal és úgy falták, mint a mannát. A legfinomabb macskakaja után se láttam még ennyi elégedett pofát, mint most a fasírt olaja után. :))))  

kk_img_20240513_172042.jpg