Kis kincsek a kertben

Ránéztem az előrejelzésre és megállt bennem az ütő, megint esni fog 3 napig, de hogy mi, az majd kiderül, mert ígérnek havat is, ónos esőt is és esőt is. 
Mindenesetre megint nedvesség jön le az égből, ami már nagyon, de nagyon nem kéne. Biztos lesz egy csomó növényem, ami nem fogja ezt túlélni. Van egy annyira agyagos rész, ahol bele fognak fulladni a vízbe, szerintem a barátcserjének már a nyáron is ez volt a baja. 
A hideg időben száradni se tud a talaj, de sajnos nincs mit tenni. Majd tavasszal végigvizslatom és majd csak a veszteségeket tudom elkönyvelni, bár annyi mindent kibírnak, hátha...

A kert már teljesen levirágzott, a fagyok és a sok eső együtt a krizantémokat is kivégezte, el vannak barnulva. Télivé vált a kert, de mégse tudok úgy kimenni, hogy ne találjak valaki kis kincset. :) 
Nyáron nem igazán figyeltem erre a kis kőtörőfűre (Saxifraga paniculata), mert körbevették az egyéb növények, de nagyon szépen elterjedt már. 
Ezt az idén vettem, virágját még nem láttam, de nem is baj, mert a kőtörőfüvek a virágzás után mindig nagyon meggyérülnek nálam (másutt is gondolom), jobb, ha előbb elszaporodik. 

kk_img_20231129_135113.jpg

Szaporodik a ligetszépe is, mint a bolond, már a gyepes részre is kiterjedt, majd onnan ki fogom szedni. Nagyon szép színfoltot ad tavasszal, nyár elején, de elég erőszakos virág, óvatosnak kell lenni vele. 
Két telep van belőle, nagyon szívós növény, ezt aztán nem zavarja se a szárazság, se a nedvesség, se fagy. Egyre másra, növeszti egymás hegyére hátára a tőlevélrózsáit, de legalább a gyom nem nagyon él meg közötte. 

kk_img_20231129_134627.jpg

Ez a másik telep, van mellette egy hatalmas pitypang, de teljesen belenőtt a ligetszépe melletti krizantém tövébe, majd tavasszal kiszedem onnan krizantémostól, másképp nem tudom kivenni. A krizantémot majd visszaültetem, de nem biztos, hogy oda, mert nagyon ránőtt a kékszakállra. Nem szerencsés, mert magas fajta és a kékszakáll is szeptember környékén nyílik és akkor már a krizantém is magas és kitakarja. 

kk_img_20231129_134944.jpg

A ligetszépe ilyen, amikor virágzik. Ott nő mögötte a krizantém, ez a kép júniusi és már magasabb a virágnál, jobbra pedig a kékszakáll, őszre a krizantém túlnőtte jó 60 centivel. 

kk_img_20230619_073542.jpg

Ez pedig a másik telep ligetszépe. Idővel majd költöznie kell onnan, mert ott növekszik mellette egy labdarózsa, ami majd nagy lesz, de az lesz a funkciója, hogy árnyékot adjon a terasznak a nyári, délutáni naptól. 

kk_img_20230618_124443.jpg