Szaporulatok

Tegnap délután ki akartam menni a kertbe kicsit tevékenykedni, mert pici elfelhősödött, nem volt olyan meleg, de 5 perc alatt 3 csípéssel lettem gazdagabb. Nem szúnyog, hanem nem tudom mi csípett meg, apró kis hólyag lett tőle, de annál jobban viszketett. 
Gyorsan bejöttem és bepamacsoltam 20%-os ecettel. Azt tapasztaltam, hogy az ecet mindennél jobb a csípésekre, főleg, ha azonnal be tudja az ember kenni. 
Elfelejtettem lefújni  magam a szúnyog-kullancs elleni cuccal és utána már nem is volt kedvem visszamenni. Utálatos ez a sok vérszívó lény és most nagyon sok van belőlük. 

Ennek örömére viszont befejeztem az ablakfestést, kész van kívül-belül. Nem állítom, hogy tökéletes lett, de szép fehér és védve van a fa végre. 
Ezek olyan régi, összecsavarozható ablaktáblák voltak, de össze lettek fogva egybe, mert ahogy kivették belőle az üvegeket, a hőszigetelt üveg pedig saját fa keretbe került,  ezt kellett most lefesteni. 
Sose értettem, hogy az emberek miért nyelték be ennyire a műanyag ablak témát. Sorra dobálják ki a még jó fa ablakokat és építik be helyette a szar műanyagot. Óriási pocsékolás.
És persze azt se értem, (illetve sajnos nagyon is értem) hogy miközben már a vízcsapból is a fenntarthatóság folyik, gyártják és reklámozzák ezerrel a műanyagot, de ez egy másik téma.

 ***

A kertben irdatlan mennyiségű a szaporulat. Írtam a múltkor, hogy áttelepítettem a tavasszal vetett törökszegfűből párat az idei helyére, hogy legyen jövőre is, csak hát az idei is szétszórta a magját... minden, de a környékén tényleg minden tele van frissen kelt törökszegfűvel. Ebből aztán bőven vihetek át a kert többi részébe is és majd viszek is, mert nagyon szép virág, mutatós és hosszan virágzik. 
A nagyok, amiket átültettem, a kicsik pedig most keltek. 

kk_img_20230811_185039.jpg

kk_img_20230811_185042.jpg

Ezek pedig kék nefelejcs magoncok. Ki fogom szedni őket, mert annyi van, hogy nem fognak tudni kihajtani miattuk a szellőrózsák, de marad is majd olyan helyen. ahol semmit sem zavar. 

kk_img_20230811_185057.jpg

Ezt a varjúhájat tavaly az első sziklakertből telepítettem át, mert egy szál kis 20 centi nyüzüge növényke volt, ami egy év alatt se nőtt semmit, mert nem szerette az árnyékos helyet, ahová először ültettem. Meghálálta az átültetést, az idén ekkora lett! Csúcs, el vagyok tőle ájulva! 

kk_img_20230811_184758.jpg

kk_img_20230813_143030.jpg

A zörgővirág és oroszlánszájak, idei magvetésből.

kk_img_20230814_074444.jpg