Kerti ténykedések

Szerencsére jó idő volt tegnap is, így haladtam a kertben valamennyit.
Tegnap reggel hűvös volt, csak 7 fok volt még reggel fél 8 körül is, ezért a fűhöz egy darabig nem nyúltam, mert nagyon vizes volt. 
Ez volt az első reggel, hogy a házban 19,8 fok alá hűlt reggelre a hőmérséklet, mert reggel beindult a kazán... már be  van kapcsolva, mert itt volt a szerelő ellenőrizni, de a termosztát le van még véve 20 fokra napközben. Éjjel pedig 18 fokra, de ahhoz nagyon hidegnek kell kinn lennie, hogy éjjel beinduljon a fűtés. 

Felvilláztam a második paradicsom ágyás helyét és a két ágyás között a járatot is, nem volt kedvem többhöz. Ugyan megterveztem már nagyjából a kertet, de lehet majd újra kell az egészet, mert arra gondoltam, mi lenne, ha átforgatnám kicsit, másképp tervezném az ágyásokat. Évek óta ugyanúgy van mindig, ugyanoda teszem a járatokat és azokon a részeken csak tömörödik a föld. Lehet, hogy átvariálom a veteményest egy kicsit jövőre. Itt lesz az egész tél, lesz időm rajzolgatni. 

kk_img_20231002_105036.jpg

 Kiszedtem egy pár répát is, nem sokat, csak amit egyszerre, pár perc alatt megmosok és megtisztítok, majd fokozatosan dolgozom fel és egyszer csak elfogy a kertből. Vannak közte szépek is és kisebbek is. Vegyes... volt már szebb termésem is. A petrezselyem egyenesen katasztrófa, de azt már tavasszal elengedtem, amikor láttam, hogy a másodvetés se kelt ki. 

kk_img_20231002_104958.jpg

Levettem egy káposztát is, életem első saját termésű fejeskáposztája! Jó sok levelet le kellett róla hántani, mert a levelek hónaljában tele volt apró meztelencsigákkal. 
Majd valamelyik nap felcsíkozom és lesütöm egy kicsit, sárgarépával szoktam keverni, esetleg néha kis darálthúst is teszek bele, fűszereket és rizspapírba csomagolva nagyon szeretem.

kk_img_20231002_105156.jpg

Egyébként tegnap még virágokat daraboltam fel mulcsnak, őszirózsákat, feldőlt pillangóvirágokat, kiszedtem a dáliák zömét is, a gumók egyelőre kinn sorakoznak a füvön. Kiszedtem a rengeteg díszdohányt is, de már nem volt lelkierőm feldarabolni a szárait, rádobtam a komposztnak hívott rakásra a hóbogyó bokor mögött... ott legalább nem látszik, hogy néz ki... azzal is kéne kezdeni valamit.
Levágtam a diófa alsó ágait is, mert nagyon idegesítő volt már, hogy kaszálás közben ott kellett bujdokolni alattuk. 
Közben ránéztem kicsit közelről a Kleopátra tűjére, lehet, hogy nem kellett volna, mert az egy poloska gyűjtőhely. Borzalmasan tele van velük, bár az idén minden tele van velük, de ez szörnyű.

kk_img_20231002_145058.jpg

A sok csapadék miatt ez a betegségek éve. Eszi a monília a birsalmát is, egy csomó termést leszedtem a fáról, mert már a fán elkezdett megrohadni. 
A púpliliom is virágzik, de a leveleit megette valami rozsda... 

kk_img_20231002_145416.jpg

Elfáradtam tegnap délutánra. Érdekes módon ezek az apróbb, matatós dolgok jobban lemerítenek, mint a nagyobb erőfeszítések. Az ültetés főleg. Jah, tényleg, kiültettem az új varjúhájat is és az egyik krizantémot, de a többinek még nem találtam ki a helyét. 
Ennyi fért az egyszem nap szabadságba, hálás vagyok a jó időért, ma pedig ismét meló... puttonyom tele van vele, szívesebben lennék kinn a jó időben. 

Megint egy kép a fehér szellőrózsáról, nagyon szép, egyre több virág van rajta. 

kk_img_20231002_151902.jpg

És Elzu is nagyon kínálgatja magát mostanában, tegnap megengedte, hogy simizzem a hasát, ez nagy bizalom és megtiszteltetés!

kk_img_20231002_145340.jpg