ÚjDudvák, kaszálás és mulcsolás tapasztalatok

Na helló október!

Nem tudom hová és hogyan rohan az idő, de most kezdődött a szeptember. Csodaszép volt a szeptember, azzal a sok napsütéssel, meleggel, de azért bosszantó már ez tényleg, hogy végre van időm a kertre, erre az idő elromlik.
Egész héten sóvárogva lestem bentről a csodás napsütést. A pénteki nap lett volna még szép idő, szabit terveztem, de az se jött össze. 
Tegnap pedig levágtam a füvet végre, mert a kert alsó részében már óriási volt, még ekkorára sose hagytam megnőni a füvet.
Ezen kívül leterítettem két nagy darab agroszövetet, aztán be is kellett masíroznom. Beborult az ég és elkezdett esni. Nem esett sok eső, de épp annyi, hogy a fű meg minden vizes legyen tőle, ilyenkor már nem szeretek gyomlálni, a talaj is tapadóssá válik. 
Legalább mára nem mondanak már esőt, remélem tudok egy kicsit haladni is a kerttel, mert rémálom, ahogy kinéz. 

Az agroszövetet egy olyan helyre terítettem le, ahol a madársóska teljesen elszaporodott, bár már a kert összes részén szaporodik megint. Nem lehet kipusztítani azt a növényt, ha egy is marad, akkor már ezer darab van egy pillanaton belül belőle.
Egyébként is, az a terület mintha nem akarná engedni magát meghódítani, már többször is felvilláztam és takarítottam ki belőle a gyomot, ültetve is volt bele, de újra és újra annyira elfüvesedik, hogy ha nem látnám, hát nem is hinném el.
Ezért valószínűleg az agroszövet ott is fog maradni és betelepítem eperrel. 

Azt hiszem a mulcsolással is dűlőre jutottam, jövőre a veteményesben nem mulcsolok, csak ha nagyon nagy szárazság lesz, de azt hiszem a kapálás sokkal jobbat tesz a talajnak. Nagyon jó a mulcs alatt a talaj egy darabig, de a veteményesben annyira elszaporodnak a gyomok a mulcs miatt, hogy az borzasztó. Nekem eddig nem volt problémám a veteményessel, de amióta mulcsot használok, azóta gyakorlatilag szétesett a kert.
Nem igaz, hogy nem nő alatta a gyom, mert minden kinő benne, sokkal jobban tele van porccsinnal, folyondárral, gyakori gombvirággal (mi paprikafűnek hívjuk) és  nagyon nehéz gyomlálni, ha mulcsozva van. Pedig vastagon raktam a mulcsot, de gyakorlatilag a folyondár azóta még jobban elszaporodott a kertben. És akkor most ezen az őszön meg kell majd küzdenem ezzel a rengeteg gyommal.

Elmentem tegnap a kertészetbe is, mert jön a krizantémszezon és hoztam is 5 félét és egy magas varjúhájat. 
A rózsaszín krizantém fantasztikusan gyönyörű, még nem is láttam ezt az árnyalatot, de bordó is csúcs, azokkal kis bogyó virágaival. Sárgát is hoztam, mert annak is más formájú a virágja, mint ami nekem van. Legalábbis azt hiszem nincs ilyenem, bár a tavaly vásároltak között akár lehet is, de akkor lesz kettő. 
A világos narancs és barna közti átmenet színű (tényleg, milyen szín ez?) szerintem van, de nem biztos. A narancsos szirmú, tégla közepű pedig csodaszép és olyan biztosan nincs még nekem. 
Lassan átváltok krizantémos kertté, de annyira imádom ezeket a virágokat, hogy nem bánom. 

kk_img_20230930_100807.jpg

kk_img_20230930_100810.jpg

kk_img_20230930_100826.jpg

kk_img_20230930_100823.jpg

kk_img_20230930_100817.jpg

kk_img_20230930_100814.jpg

Tegnap fedeztem fel, hogy kinyíltak a csicsókák is. Nagyon szép, a fotó nem is adja vissza rendesen és hatalmasra nőttek. Nagy élet zajlik rajtuk, tele vannak beporzókkal. 

kk_img_20230930_133108.jpg

kk_img_20230930_133159.jpg

kk_img_20230930_133209.jpg