BékaKirályfi

Várom a hőség végét... gondolom nem vagyok vele egyedül. 

Tegnap elmentem Pestre, (le volt zárva még a nemtudommi is) mert mi a lótököt csináljon az ember ebben a melegben? 
Nem voltam túl sokáig, kora délutánra már haza is értem, nagyon meleg volt. Jó, hogy elmentem, mert kertészkedni nem lehet, a házban az összes ablakot bezártam, redőnyöket teljesen leeresztettem még reggel, nem szeretek ilyen bezárkózásban csücsülni benn. 
Persze délután is így voltam benn, jó is volt, mert 25,5 foknál nem ment feljebb a hőmérséklet, de késő délután már ki is lehetett menni kicsit az árnyékba. 
Nem kertimelózni, de megöntöztem ezt-azt, kimostam Elza almostálcáját is, teljesen új almot kapott bele, mert már takarítás után is volt szaga a verandán ebben a melegben. 
Kitettem még korábban innen és valaki rögtön használta is (nem Elza, mert ő benn aludt a verandán). Hát... ezek a macskák! Akármelyik is volt, de biztos azt gondolta, itt az alkalom, micsoda élmény és látványbudi lett az udvaron, ki kell használni az alkalmat! :))))

Hoztam Pestről Böbinek egy kuckót. Már olyan régóta terveztem venni neki, de sose költöttem rá végül, de most már jön az ősz, benn fog aludni és ha nem akarom, hogy majd állandóan a paplanom alatt kuckózzon, akkor jobban járok, ha veszek. Nem mintha nem szeretném, amikor hozzám simul, de mégis idegenkedek attól, hogy az ágyamban legyen, így most van saját bungija. Van persze bungi a cicatoronyban is, oda is be szokott menni, de ez a kuckó úgy látom, kedvencebb lesz. Már benne is van... az ágyon. :D :D 

kk_img_20230827_062940.jpg

Hoztam megint egy kerti díszt is, nagyon úgy tűnik, hogy ez egy békás kert lesz, mert mindig békákat választok. Ez nem is esett le, csak amikor hazaértem vele, mert a madáritató is békás. 
Nem is volt tegnap több kerti tevékenykedésem, mint hogy ünnepélyes keretek között leszúrtam a földbe a brekikirályfit. 
Olyan mese nincs, hogy megcsókolom és kerti segéderővé változik? :D :D 

kk_img_20230827_070658.jpg

Valamelyik nap emlegettem az Árnyas kert árnyékliliomait és most vettem észre, hogy ezek is virágoznak. :) A levelét nem tudom mi kóstolta meg, biztos csiga, nagyon sok volt az idén a sok csapadék miatt, de szerencsére nálunk inkább házas csiga volt. Kidobáltam őket szembe az erdő szélére, mert védettek. Találtam pár téglaszínű spanyol meztelencsigát is, őket halálra ítéltem, ne szaporodjanak itt nekem. 

kk_img_20230827_070814.jpg

Nagyon korán nyílnak a krizantémok is az idén. Nem tudom milyen ősz és tél várható, de minden úgy siet. Az egész természet siet, mintha gyorsan el akarná végezni és be akarná fejezni erre az évre. Fura minden. Hetek óta ezt figyelem. Pedig meleg is van, felénk az idén volt elég csapadék is, semmi nem indokolja ezt a korai őszülést. 
Ez a krizantém új, tavaly ősszel vettem és szépen áttelelt. Jövőre majd már ebből is szaporítok. 

kk_img_20230823_090138.jpg

A bugás lángvirágok nagyon szépek. 

kk_img_20230824_063309.jpg

Ez a kis rész most nagyon tetszik nekem, az idén ültettem be, a mályvacserjék kivételével. A két mályvacserje gyakorlatilag "menekültnek" számít. Amikor kiszedettem onnan a köztes kerítést, ami hosszában szétválasztotta a kertet, akkor ki lettek vágva tövig, aztán hagytam újra hajtani. Sok hajtást le is vágtam róluk, párat hagytam meg és az idén már látszik, hogy melyik lett a legerősebb. Majd azokat engedem tovább, a többit pedig tavasszal vissza fogom metszeni. 
Szép, hálás, szívós kis cserje és előnye, hogy jól érzi magát a keleti tuják alatt is. 

kk_img_20230824_063335.jpg

Kleopátra tűje, nem hittem az idén, hogy lesz belőle valami, olyan nehezen indult. Többet is kiültettem belőle, mert volt jópár palántám, de véletlenül kigazoltam őket valamelyik nagyobb eső után. Ez az egy maradt meg. 

kk_img_20230824_063356.jpg

Bugatölcsér, az idén vettem, akkor teljes virágzásban volt, azóta már visszavágtam és újra virágot hozott. Nem tudom, hogy majd áttelel-e. 

kk_img_20230824_063429.jpg

Hatalmasra nőttek a Cosmos-ok, sokkal nagyobbak, mint én vagyok, sok ki is dőlt, de ez a pár tartja magát szépen és végre kikeltek cirmosak is és egy bordó is van, majd gyűjtök róluk magot. 

kk_img_20230824_063519.jpg

Ezt pedig az Ázsia Centerből hoztam. Amikor csak tehetem bemegyek az ottani élelmiszerüzletekbe. Szeretem az érdekességeket és pár dologra rá is szoktam. Most megint találtam valamit, ami nagyon finom. Ez galagonya aszalvány. Nem tömörek a rudak, hanem az aszalványlapka van behajtva, de nagyon finom. A képen nem egészen olyan, mint a mi galagonyánk, de majd utána fogok nézni. Kökényből is lehetne ilyet csinálni. 
Megint hoztam jujubát is (eldöntöttem, hogy őszre szerzek csemetéket is). Egy csomó olyan gyümölcs van, ami jól megterem nálunk, mégse termesztjük őket, pedig kártevőjük se nagyon van. Helyettük kínlódunk olyan gyümölcsökkel, amiket megesz a monília, vagy állandóan elviszi a fagy, mint a sárgabarackot.
Nekem már van a kertbe pawpaw, (kicsi még) és mézbogyó is, a következőnek szánom a jujubát (kínai datolya).

kk_img_20230826_193010.jpg