Kerti vérengzés

Rettenetesen csalódott vagyok és mérges is. 
Tegnap kimentem, hogy leszedek a borsóból egy adagot, mert láttam a szélénél, hogy már nagy, telt hüvelyek vannak rajta. Az adag, az kifejtve 11 dkg borsó lett... ott van az a töméntelen sok növény, hatalmasra nőtt és gyakorlatilag alig van rajta borsó. Nem az van, hogy nem érettek még a hüvelyek, hanem nincsen rajta borsóhüvely. Én még ilyet nem pipáltam! 
Vagy nem tudott megkötni ebben a hűvös, esős időben, vagy egyszerűen rossz fajta. Ilyet az idén vetettem először, 'Kelvedon csodája'. Csodának csoda, mert borsót ennyire nem teremni még sose láttam. Bakker! 
Nekem eddig a 'Zsuzsi' vált be a legjobban és a 'Debreceni világoszöld', bár utóbbi nem hoz olyan hatalmas, szép hüvelyeket, de legalább mindig sok volt rajta. 

Még van egy adag borsóm ültetve, de nagyon úgy tűnik, hogy az idén se lesz elég, pedig direkt többet vetettem, mert tavaly meg eleve keveset ültettem (mert 2021-ben meg borsóba fulladtam). 

Tegnap délután rendeztem egy marha nagy vérengzést is a kertben. Egy csomó margarétát feldaraboltam mulcsnak, mert az esőktől teljesen elfeküdtek és betakarták a talajtakaró rózsámat, ami már tele van bimbóval. Egyrészt fontosabb a rózsa, másrészt nem akarom, hogy a margaréta szaporodjon. Tavaly későn vágtam le és kb. mindenhol van most belőle. Most csak visszavágom (a napokban majd az összes többit is), amit tudok kiszedek tövestől, amit nem, azt majd tavasszal, amikor elkezd kihajtani. Borzalmas virág. Alatta majdnem kipusztult egy levendula is. 
Ezeket vágtam le, amik a kép bal oldalán vannak...

kk_img_20230610_134307.jpg

...és elég borzasztóan néz ki, ahogy ott hevernek összevagdosva, de amikor majd kinyílik a rózsa, akkor már szép lesz. 

kk_img_20230611_163829.jpg
Ez a harmadik virág, amire nemet mondok, bármennyire is szeretem a virágokat. Az első a búzavirág volt, bár még most is van a kertben. Rosszabb, mint a legrosszabb gyom, de már nem engedem, hogy szétszórja a magját. Viszont nagyon jó mulcsnak az is. 
A másik az ernyős verbéna, az is tavaly szétszórta a magját, most minden tele van vele. Szörnyű, szerintem több tízezer darab ernyős verbéna van a kertemben, csomókban húzogatom ki. Van 2 db tavalyi túlélő növény, de erősen gondolkodom, hogy kidobom a fenébe, de legalábbis árgus szemekkel fogom figyelni, amikor elnyílik és nyissz, már vágom is  le. 
Ami érdekes, hogy az előkertben is van verbéna és áttelelt maga a növény, ott is elszórta a magját, de egy darab se kel, hát erre varrjatok gombot! 
Illetve lassan érik a negyedik nemszeretem növény is, az izsóp. Annyira szétterült, hogy maga alá temette a kis labdarózsa bokromat is. Visszanyestem azt is, mert okultam a tavalyi kúpvirágözönből. Meghagytam őket az egyik  mályvacserje körül és az most feleakkora, mint a másik, pedig egyformák voltak. Teljesen visszamaradt a fejlődésben, mert elszívták tőle az energiát tavaly a kúpvirágok. 
Szóval nincs kegyelem. Kiváló mulcs lett az izsópból is, úgyis kihajt és majd őszre lesz virágja. Kettőt lenyestem, a harmadik, a sziklakertben egész normális kinézetű, azt meghagytam. 

Levagdostam a magtokokat a haranglábról is, ami benn van a dzsumbujban a szarkalábak között, alig tudtam odaférkőzni. Kitépkedtem egy rakás sárga krizantémot is, úgy terjed az is, mint a ragály és nyomja el maga mellett a fehér krizantémot, amit még anyukámtól kaptam. Arra nagyon vigyázok, sőt van már belőle szaporítvány is. 

Aztán nekiestem a jezsámen bokroknak is, nem fejeztem be, de az elvirágzott ágak közül jó sokat lenyestem és azokat is, amik oldalra nőnek. Azt szeretném, hogy a növény felfelé törjön. 
Most kicsit furán néz ki, de egy csomó növény kiszabadult, amikre már rá voltak borulva az ágak, azoknak majd jót tesz.

kk_img_20230611_163352.jpg


Aztán csak álltam a hatalmas növényhalom fölött, hogy akkor ezzel most mi legyen. Végül a lenyesegetett ágakat is összedaraboltam és elhordtam a kerítés mellé, a cserjék mögé és jó vastagon leterítettem. A fás részeket pedig levágtam növényjelző karónak, úgyis nagyon kevés van már. 

Jól elfáradtam, de örülök, mert le van vágva a fű, egy csomó növény szintén vissza van vagdosva... ilyenkor ez már szokásos. Majd ez lesz a szarkalábakkal is, mert nem szeretném, hogy magot neveljenek. Illetve ha visszavágom (az még azért pár hét, mert még csodaszépek), akkor lesz másodvirágzásuk is, de most még nem tudok betelni velük, annyira szépek.  

kk_img_20230610_080141.jpg

kk_img_20230610_125015.jpg

kk_img_20230610_125639.jpg

És közben a sárga ligetszépék is nyílnak már. 

kk_img_20230611_163412.jpg

kk_img_20230611_163419.jpg

kk_img_20230611_163936.jpg

És a törökszegfűk is fullon vannak, talán most a legszebbek. 

kk_img_20230610_125853.jpg