Rendezkedési tervek

Tegnap egész nap zuhogott az eső, kitenni se nagyon tudtam a lábamat, nemhogy kertészkedni, azért ültettem kis pohárba még csatavirágot. Így aztán tervezgettem inkább fejben egy kicsit és arra jutottam, hogy némi átrendezésre lesz szükség a kertben.

Érdekes, hogy az Árnyas kertben annyira természetesen adódik számomra, hogy mit és hogyan ültessek bele, milyen elrendezésben, a többi részen viszont  nem így van. 
Persze az összevisszaságban én vagyok a ludas, mert csak vásároltam és vásároltam a növényeket és ha már itt voltak, akkor el kellett ültetni valahová a szabad helyekre. 
Az is közrejátszik, hogy nem találni mindig minden növényt, ezért akkor hoztam, amikor volt a kertészetben. A magról neveltek is így vannak, amikor kapok magot, akkor el is ültetem és azt a növényt is tenni kell valahová. És még az is fontos, hogy gyorsan telnek az évek, minél hamarabb fel kell tölteni a kertet, hogy növekedésnek tudjon indulni, tehát sok-sok növényre van szükség egyszerre. Nekem már nincs arra időm, hogy majd 20 év múlva meglátom, mert nem biztos, hogy meglátom. 
Ráadásul távolról sincs még a kert minden része meghódítva... 
Szóval ez van, ez viszont azt eredményezte, hogy kicsit szedett-vedett lett a kert és olyan is van, ahol már nagyon elszaporodtak a növények, annyira bedúsult, hogy ki kell venni belőlük és szétosztani. 
A harmadik ok, ami miatt rendezkedni kell az, hogy nőnek a cserjék és elkezdtek másféle növényt kívánni maguk alá és közé, mint amik most ott vannak. Ezzel tisztában voltam eddig is, de valamivel fel akartam tölteni a helyeket, mert évekig (amíg a cserjék megnőnek) nem lehetnek üresen, mert akkor csak gyomosodik. Úgy, mint a kerítés melletti részen pl. 
Van, ahová még most is ültetek, mert pl. a fenyők nagyon lassan nőnek, különösen a törpefenyők, körülöttük az idén is telepítettem növényeket, amiket majd szépen odébb viszek, amikor a fenyő növekedése úgy kívánja. 

Summa summárum, nagyon úgy tűnik, hogy nekem legjobban az árnyékos kertek jönnek be, illetve az erdőkert jellegű részek, na meg a sziklakertek. Persze imádom az angolkerteket is, de itt nem tudom megvalósítani. Annak szerves része a szép gyep, de itt annyi gyommag van, hogy maga lenne a lehetetlenség, hogy itt normális gyep legyen, de legalábbis nagyon sokba kerülne és aztán is nagyon nagy erőfeszítés lenne karbantartani. 
Mellettem az a sokhektár kaszáló, amin úgy tűnik az idén nemcsak vágatlan májust, hanem vágatlan júniust is tartanak, nem kedvezne a gyepnek. 

Egyébként nem vagyok híve a vágatlan májusnak, nem is tartom. Ilyen csapadékos időben, mint az idei május is volt, nem tudnám levágni a füvet, nem bírnék vele, ha egy egész hónapra úgy hagynám. Van itt elég virág, egy otthagyott füves területen nincs annyi. Ezt a mellettem lévő sokhektáros föld is mutatja, hogy nem alakult ki virágos rét, ahogy azt sokan elképzelik. Hatalmas fű van azon a földön, de nagyon kevés virág, ez ugyan a beporzókon nem sokat segít. 
Azok az ideális virágos rétek, amikről a képeket posztolgatják, azok ültetett rétek.
A vágatlan terület így néz ki...  pedig ezt szokta a gazdája vágatni. Feltételezem egyébként, hogy semmi köze a vágatlan májushoz, inkább ahhoz van köze, hogy várnak egy szárazabb időszakra, amikor a levágott fű ki tud majd száradni és összegyűjthető lesz szénának,,, de már nem lesz jó pl. mulcsnak, mert tele lesz gyommaggal. 

kk_img_20230607_054858.jpg

Alapvetően én nem szeretem azokat a kerteket sem, ahol csak úgy meghagynak mindent és a gyomok közé ültetnek itt-ott, ezt-azt. Azt mondják ez így természetes és nem kell vele tölteni az idejüket. 
Persze nem kell, hogy én szeressem, mindenki azt csinál amit és ahogy akarja, de a véleményem az, hogy az nem kert. A kert attól kert, hogy műveljük, gondozzuk, ültetünk bele növényeket, elkerítjük azért, hogy az általunk gondozott részt elkülönítsük a természetesen növekvő területektől. Ettől kert a kert. 
Illetve, én pl. szeretem benne tölteni az időmet és nem arra törekszem, hogy minél kevesebb időmet vegyen igénybe,  hanem arra, hogy úgy tudjam alakítani az életemet, hogy - éppen ellenkezőleg - minél több időt tölthessek a kertben, mert ez engem feltölt energiával és rengeteg örömöt jelent.

 Visszakanyarodva, ha be kéne sorolni, akkor nem is tudom milyen kert ez amit éppen csinálok, most leginkább a vidéki kertekre hajaz..., de azt hiszem valami erdőkert szerű felé törekszem.  Végül is nekem tökmindegy hogy hívják, (egyáltalán hívják-e valahogy) amíg nekem tetszik. 

A képek még az eső előtt készültek. Sajnos az eső sok mindent szétvert, leverte a szirmokat a jezsámenről, így annak lassan vége is lesz, elhajlott pár szarkaláb is, majd meg kell támasztanom, a margaréták is sok helyen lefeküdtek a földre. Azokat majd vissza is kell vágni, ahol az ösvényre dőltek. 

kk_img_20230605_065823.jpg

kk_img_20230605_065846.jpg

kk_img_20230605_180509.jpg

kk_img_20230605_180517.jpg

Napvirág cserje

kk_img_20230605_070700.jpg

kk_img_20230605_070755.jpg

A díszhagymák nagyon sokáig bírják.

kk_img_20230605_071115.jpg

Havasi gyopár

kk_img_20230605_071142.jpg

kk_img_20230605_180400.jpg

kk_img_20230605_180540.jpg

Böbike. Az eső előtt még volt nagy porfürdőzés. :)))) 

kk_img_20230605_181059.jpg