Mulcsozás

Van egy rész a kertben, az új sziklakert mellett, ami a tuják miatt nagyon száraz és ebben a szárazságban még annál is szárazabb és a nap nagy részében árnyékos. Egy ideje már agyalok, hogy mit kéne odaültetni, de semmi nem jutott eszembe... eddig. Kitaláltam, hogy csenkeszt ültetek oda, egy már van ott és jól érzi magát, nem is tudom miért nem jutott előbb eszembe. Van egy pár csenkesz a kertben, szerintem a szél hozta a magját, de végül nem ástam ki mindet. Egy nagyot kivettem és átültettem, és több picit is odaültettem, meglátom mire jutnak. Majd azért öntözni kell őket néha. A többi nagyot a helyén hagytam, mert azok éppen ott vannak jól, ahol most nőnek.
Utánanéztem, ezek magyar (vagy homoki) csenkesz (Festuca vaginata) lehetnek (szuper latin neve van amúgy :D :D ) 
Ha nem lesznek jók, akkor van kékcsenkeszem magról ültetve és már egész szép és virágzik is, tehát lesz magja, akkor abból fogok ide szaporítani. 

kk_img_20220618_165435.jpg

Tegnap még estefelé kimentem és összedaraboltam egy csomó mulcsnak való búzavirágot is, aztán kiterítettem a kis fenyő köré. Tulajdonképpen az összes lágyszárú évelő nagyon jó mulcsnak, tavasszal az elszáradt virágszárakat is bedaraboltam a növények közé, az már nem is látszik szinte. Azt szeretném, hogy legalább 5-6 centi vastagon legyen, mert nagyon jól őrzi a nedvességet, visszaszorítja a gyomokat, végül elkomposztálódik és télen védi is a növényeket a fagytól és persze kellő sűrűségű virág között már nem is látszik. 
Nálam még látszik, de jövőre szerintem abban az ágyásban már úgy össze fognak nőni a növények, hogy nem fog látszódni. 

kk_img_20220618_171101.jpg

A margaréta köré is visszaraktam, így saját magát fogja táplálni.  

kk_img_20220618_171132.jpg

Lassan kinyílnak az első phloxok is. 

kk_img_20220618_171155.jpg