2021 felejtős növényei

Az idén is voltak olyan növények, amiket kipróbáltam, érdekesek voltak, de a végső konklúzió az, hogy mégis minek? 

Ilyen volt pl. az egérdinnye. Nagy műanyag cserépbe ültettem, tettem mellé egy szép támasztékot, amire futhat a növény. Futott is, kapaszkodik az mindenbe, amibe csak lehetséges, jól besűrűsödött, az indái tovább ágaztak-bogaztak. Hozott termést is, aprók, akkorák mint egy egres, vagy még akkorák se, úgy néznek ki, mint egy minidinnye. Az íze az uborkáé. Egy nagy marékkal szedtem belőle, (annyi lett) és egy pici üvegbe beraktam savanyúnak, hagymát tettem mellé, mert az üveg még így se lett tele. Még nem bontottam fel, nem tudom milyen lett, de nem nagyon különbözhet az uborkától. Egyszer érdekes volt, de tulajdonképpen teljesen felesleges volt. 

A másik felejtős a fehér uborka. Tavaly is volt, be is raktam belőle, az íze semmiben nem különbözik az egyéb uborkák ízétől, de az alakja miatt nehezen rakható üvegbe. Túl dundik, nem szép hosszúak, hanem inkább gömbölydedek és elég nagy magokat hoz. 

Tomatillo - nem teljesen felejtős, mert lehet, hogy fogok ültetni 2-3 tövet, de az idén - mivel nem tudtam milyen lesz - túl sok volt. Ontja a gyümölcsét. Be is főztem, de nem fogok annyi tomatilló chutney-t enni, mint amennyi lett belőle. Egyébként nyersen is jó, de valamiért mégse fogyasztottam. Kipróbálni érdemes, mert ha valakinek ízlik, akkor viszont lesz egy nagyon bőtermő növénye. 

Isten gyalulta tök - nekem nem sikerült jól elválasztani a húsát a magházától, szinte össze voltak nőve, vékony a húsa és az igaz, hogy valóban nem kell gyalulni, mert főzés közben szétesik, de jó sokáig kell főzni. Nagyon fut, nagy helyet foglal és még a gyomot se irtotta ki maga alatt. Nem kell többet ilyen. 

Cukorrépa - a kíváncsiság ültettette velem, azt hittem majd jó édes lesz lehet rágcsálni, de rágcsálja azt nyersen, akinek kétannya van. Tervezem, hogy céklával együtt berakom savanyúnak, a cékla úgyis megszínezi, de az az igazság, hogy még mindig kinn van a földön, szóval nem tudom lesz-e időm rá. Legfeljebb jó lesz komposztnak. Nem ültettem sokat, egy fél sor, de így is van vagy 15 db. De minek?!