Fehér uborka

Tavalyról maradt a magja, sajnos tavaly nem sikerült, akkora szárazság volt. 

Az idén palántát neveltem belőle és csak május vége felé tettem ki a kertbe. Karókat tűztem mellé, hogy majd felfusson, de az az igazság, hogy annyira dús lett abból az 5-6 palántából, hogy fut a karókra is és mindenfelé. Ésssss! Már termett is, elég sok uborka lett rajta és terem folyamatosan. 

Sajnos a sűrűségénél fogva a lisztharmat elég hamar megtámadta ebben az esős időben, de nem permeteztem semmivel, hanem letépkedtem a betegnek tűnő leveleket és ahol nagyon sűrű volt, ott is kiritkítottam és meggyógyult a növény, bár azt hiszem ehhez az is hozzájárult, hogy abbahagyta az eső. Ha továbbra is csapadékos idő lett volna, akkor vagy le kellett volna fújnom valamivel, vagy elpusztul. 

20200701_072249_k.jpg

Soha nem láttam azelőtt ilyet és  nagyon vártam, hogy mi lesz belőle. Az ízért tekintve nekem semmiben nem különbözik a hagyományos zöld uborkától, viszont azt az ízt, amit a frissen, a kertből, a száráról levett uborka (vagy bármilyen zöldség) hát az, semmi sem űbereli. 

Egyébként ezelőtt mindig a földbe vetettem, de ahogy az idén összehasonlítom a palántáról nevelt és a földbe vetett uborkával, jövőre minden uborkát palántáról fogok nevelni. Már gyűjtöm a WC papír gurigákat, mert nem kell cseréppel bajlódni, hanem azzal együtt kiteszem majd a földbe. 

Van még jó pár fajta uborkám ültetve, (a hagyományos ubin kívül) banánuborka is (de sajnos egyelőre nagyon csenevész szegény), kiwano uborka és keserű uborka is. Utóbbiból csak egy kelt ki, kíváncsi leszek rá mi sül ki belőlük. Ha sikeresek lesznek, akkor majd írok róluk.