Variációk cukkinire

....avagy, a szakácsnő nem szerelmes. 

Nem akartam olajban sütni a cukkini tócsnit, ezért megvajaztam egy sütőpapírt, betettem a tepsibe és vékonyan elterítettem a tócsni alapanyagát. Nagyon finom lett... volna, ha tettem volna bele sót, de az valahogy kimaradt. Annyi van benne, ami a besózott és kifacsart cukkiniben maradt. És azt is meg kell állapítanom, hogy ebből a saját termésű, friss fokhagymából többet kell használni, mert alig érezni az ízét, pedig két gerezdet nyomtam bele. 

Hozzávalók: Összereszelt cukkini, (fél kiló kb. miután besóztam és kinyomkodtam) 2 tojás, só, bors, liszt (4 evőkanál) és kicsi vaj a sütőpapír kivajazásához. Ha valaki kifelejti a sót, akkor sós tejföllel egészen helyre lehet hozni. 

***

Úgy is finom a cukkini, ha felezzük, kibelezzük a kicsiket  és megtömjük sajttal és kisütjük sütőben. 

***

Legújabb találmányom a cukkinihasábok baconszalonnában

A cukkinihasábokat besózom és hagyom a levét kicsurogni és szárazra itatom őket papírral. Bazsalikomot aprítok, a cukkini hasábokat megspriccelem olajjal, hogy jobban tapadjon a bazsalikom és jól megszórom, azután betekerem a baconba és be a sütőbe. 200 fokon sütöm, addig, míg meg nem pirul. 

Ugyanezt el akartam vékonyra szeletelt csirkemellbe tekerve készíteni, de nagyon apró falatkákat kellett volna csinálni a cukkiniből, szóval befűszereztem és a cukkini darabok tetejére tettem a csirkemellet és némi sajtot. Nem takartam le semmivel, így is szépen megsült. 

Sőt úgy is csináltam már, hogy laskára vágott, besózott, leitatott, fűszerezett cukkiniszeletekbe tekertem a csirkehúst vagy a sajtot. 

***

És akkor a múltkor leszólt cukkini chutney, mert végül nagyon finom lett és csinálni fogok még egy adagot.  (én chilit nem tettem bele, mert nem kedvelem a csípőset az utóbbi időben)

2 db közepes méretű cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 db piros vagy zöld csípős paprika
kis darab gyömbér
2 kiskanál só
2 evőkanál cukor
4 evőkanál 10 %-os ecet
10 dkg mazsola (nagyszemű, arany mazsolát használtam).

A cukkinit durva reszelőn lereszeled. A hagymát és a fokhagymát megtisztítod és apróra vágod. A zöldpaprikát és a csili paprikát kimagozod, vékony karikára szeled. A gyömbért finom reszelőn lereszeled. A mazsolát, ha kemény, beáztatod, ha nem, megmosod. A felaprított anyagokat egy lábosba teszed, a sóval és cukorral addig főzöd, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Figyelj rá, mert elég sűrű, és ezért pöfékelhet.
Amikor megpuhultak, beleteszed a mazsolát, az ecetet, újra felforralod.

Beraktam az üvegekbe és száraz dunsztban hagytam kihűlni. 

Mivel nekem első kóstolásra frissen-melegen nem ízlett, javaslok egy adagot jól behűteni belőle és hagyni pár napig összeérni az ízeket, hogy az ember tudja mire számíthat, amikor majd télen felbontja. Ahogy ízlelgettem pár nap után, el tudok bele képzelni fogyasztás előtt frissen vágott vöröshagymát, de pl. ki fogom próbálni, hogy fogyasztás előtt fetasajtot adok hozzá. Ez utóbbi kettő csak ötlet, még nem próbáltam, de fejben nekem bejön, aztán majd jön a puding próbája. :)))