Piacolás megsatöbbi

Kimentem a piacra, mert megint kitört rajtam a gyűjtőszenvedély és - ugye - ilyenkor lehet krizantémokat beszerezni. Mindenféle volt, alig győztem visszafogni magam, így is 8 félével jöttem haza... és egy csomó fajtát nem is vettem meg, de legalább lesz jövőre is mi után áhítozni... és 2 féle még van itthon, ami ültetésre vár.

Azt nem tudom, hogy mind télálló  lesz-e,  azt mondták, de hát persze, hogy azt mondják, mert el akarják adni.  Utánaolvastam kicsit a neten, azt írja, hogy amelyiknek picit vastagabb a levele és cafrangosabb, az nagy valószínűséggel télálló. Kiültetem őket és majd tavasszal kiderül melyik bújik elő. 

Majd külön bejegyzésben megemlékezem róluk, fotókkal. 

És vettem egy datolyaszilva (khaki vagy sharon gyümölcs, ki hogy hívja) csemetét is. Szép csemetéket árult egy fazon, majdnem elcsábultam egy fügére is, de már nem tudtam volna elhozni, annyira tele voltak a kezeim a virágos szatyrokkal. De lesz jövő héten is piac. 

Most már csak azt kell kitalálnom, hogy hová tegyem. Ezek a növények már télállók, elég alacsony hőmérsékletet is túlélnek télen (-18-20 fokot is), de azért majd körbetámasztom némi kukoricaszárral.   

Mire hazaértem, elkezdett zuhogni ez a nyomorult eső megint, pedig el akarom ültetni  a virágokat is, a fát is, és úgy döntöttem beszedem a sütőtököket, mert meg fognak rohadni a nedves földön. És a dáliát is kiveszem most már, pedig még tele van virággal, de a gumóit így se lesz könnyű átmenteni a télen, nekem anno sose sikerült. Vagy kiszáradtak, vagy megpenészedtek, de akkor messze volt a telek, most pedig itt lakom, sokkal gyakrabban tudom majd őket ellenőrizni. 

Azt hiszem a kaszálásnak megint lőttek ezzel a szar idővel, pedig nagyon kéne... hátha holnap jobb lesz. Akartam venni fejet is a kaszába, de csak ugyanilyen konstrukciójút lehet kapni, amit én hatkezesnek hívok, mert két kézzel ezt szétszedni és összerakni nem lehet. Mert egyszerre benyomni oldalt a kis vackot, összenyomni az egészet és még el is fordítani... csessze meg, aki kitalálta. 

***

Na, hát amit fentebb leírtam, az el is van végezve. 2 krizantém maradt, azokat majd holnap elültetem. Közben az ebéd jól odakozmált, de azért nem ehetetlen, csak egy kicsit jobban kész lett, mint kellene. :))))

Tökök benn vannak, tökszárak kupacban, majd holnap elviszem a komposztra és némi répa is bejött megint. Dália is benn pihen, lefordítva, mert tele van vízzel az üteges szára, levágott szárai összedarabolva a komposzton. 

Megvan a datolyaszilva helye is, majd holnap elültetem.