Északi gyökérzöldség (Sandwich Island Common Salsify)

Az életben nem láttam még ezelőtt és nem is kóstoltam ezt a zöldséget, ezért amikor megláttam a magját egy webáruházban, természetesen azonnal meg kellett rendelnem és annak rendje s módja szerint el is ültettem. 

Sokára kelt ki, tulajdonképpen már majdnem le is mondtam róla. Nagyon szép volt az idei tavasz (a karanténos tavasz), kék ég, rengeteg napsütés, de alig volt eső. Aszály volt és elég sokat kellett öntöznöm, már azt hittem semmi sem fog kibújni a földből. Aztán megláttam pár szálat, vékonyka kis szálacskák voltak, de határozottan látszott, hogy nem gyom. 

Eleinte elég ritkásan kelt, de akkor már reménykedtem és végül most nagyon szép. Párat kihúztam belőle, egyrészt ritkítás miatt és látom, hogy szép egyenesek, nem ágazik el. 

A levele úgy néz ki, mintha fokhagyma lenne, apu össze is tévesztette vele, bár fokhagymának elég sűrű lenne.

A leírások szerint az íze a spárga is a osztriga között van valahol, Oyster Plant-nek is hívják, nagyon kíváncsi vagyok rá. Nem utolsósorban - a neten talált képek alapján - a virágja is nagyon szép.

Azt is írják róla, hogy nem fagyérzékeny, ezért elég sokáig a talajban maradhat, bár nálunk azért a keményebb fagyok ezt felülírhatják, hiszen a talaj annyira keményre fagyhat, hogy nem lehetne kivenni a növényt és talán károsodna is. Én késő ősszel, figyelve majd az időjárásra, ki fogom szedni, már fektéve, hogy lesz mit, de most ígéretesnek látom. 

Ha megnőttek és megkóstoltam, fogok írni róla új bejegyzést, képekkel. 

Ui.: Sorry, de besoroltam a felejtős növények közé.

Most így néz ki:

20200707_180839_k.jpg