A felejtős növények

Igen, ültettem pár nagyon felejtős növényt is, de milyen a kertész, mindent ki kell próbálni, hogy lássam, hogy nő, mi lesz belőle, fogyasztható-e, kedvelem-e, hasznos-e számomra. 

A legelső a koriander. Nem tehetek róla, de ha megszagolom, akkor engem a poloskára emlékeztet. Állítólag nagyon megosztó növény, vannak, akik esküsznek rá, én, ha kiszagolom valahol, akkor inkább elkerülöm. Tudtam is ezt, de arra gondoltam, hogy majd szedek róla magot és lesz saját bio koriander magom. Virágzott ugyan, de nem hozott szép magokat és egyébként is filléres a koriander mag is, szóval felejtős. Többet nem ültetek. 

A másik a kínai spargensalat. Összesen egy darab nőtt meg belőle, még csak meg se kóstoltam, mert valahogy nem volt hozzá ingerenciám. Nem néz ki jól, nem kívánatos számomra és volt annyi levélzöldség a kertben, hogy nem is volt rá szükség. Lehet, hogy a szára spárga szerűen fogyasztható lett volna, de ott volt a rengeteg mángoldnyél is helyette. (Ui.: maradt magom, ezért mégiscsak megpróbálom az idén is, 2021-ben)

A másik ilyen keleti növény a pak choi, mind magba ment, szeretik a földibolhák is, örökké nyirkosan kellett tartani, hogy ne menjenek a közelébe és mégse lett egy ehető sem. 

Pálmalevelű tépőkel. Na hát ez a növény, (ami lett belőle) még csak nem is hasonlít arra, ami a képen volt. Szerintem vagy rossz képet tettek ki, vagy nem tudták mit adnak el. Ez tök ugyanaz, mint a toszkán fekete tépőkel, ami viszont épp így néz ki és gyönyörűen meg is nőtt, de nem ültetek utóbbiból csak kettőt, mert bőven elég lesz).

Ezt árulta a bolt: 

palmalevelu-tepokel.jpg

És ez lett belőle: 

 k_20200727_095856.jpg

Egyébként szép növény és káposzta illata is van, de a leveleit elnézve díszítésnél egyébre nem igazán jó. 

Az északi gyökérzöldség (Sandwich Island Common Salsify), szépen kikelt, mér használtam is zöldséglevesbe, de semmi különös, bár még ezután fogom kiszedni, majd párolok belőle magában is és kipróbálom, lehet, hogy még változni fog a véleményem. 

Ui: Nem vettem újabb magot belőle, mert nem találtam benne semmi olyat, ami miatt úgy érzem, szükségem lenne rá. Nem jobb a petrezselyem gyökérnél, nem adott hozzá semmi olyat, amihez ragaszkodni tudnék. Pl. a paszternákhoz ragaszkodom, mert van egy nagyon jó ízvilága, ennél a növénynél nem tapasztaltam ilyet, szóval nem pazarolom rá a helyet. 

Karfiol és pagoda karfiol. Azt hiszem ezekhez sokkal jobban kellene érteni. A karfiolokon még lett valami olyan kinézetű a közepében, de biztos permetezni kellett volna, és/vagy más tápanyagokra lett volna szüksége, de tény, hogy annyira rondák voltak, hogy nem volt gusztusom megenni. 

A pagoda karfiol pedig... nem tudom. Hatalmasra nőttek a növények, legalább 60-70 centi magasra, de semmi se lett a közepében. Erős, egészséges valamik voltak, kiszedtem őket, jó tömeget képeznek a komposztra, de annyi. 

Ha eszembe jut még valami, akkor írok róla.