Mátra alján, falu szélén...

2020\07\20

Madáretető felfüggesztése a fára

Az etetőnek a fára való  felhúzását és leengedését (hiszen naponta legalább kétszer töltenem kellett) úgy oldottam meg, hogy a faágra, a sűrűjébe, ahová azért még felhúzható az etető, feltettem egy S alakú fémkampót, erre akasztottam aztán az etetőt tartó csigát. 

Vettem kicsi fémcsigát, de azt is meg kell védeni az időjárás viszontagságaitól, ezért levágtam egy vizes flakon felső harmadát, annyira, hogy a csiga éppen bele kerüljön, amikor lóg. 

A tetején rajta hagytam a csavaros kupakot is. A kupakot a közepén kilyukasztottam egy felforrósított szöggel, így szépen és könnyen kiolvad a lyuk. Azért nem jó simán áthurkolni a nyakán, mert akkor ferdén fog lógni, így meg függőleged.  Ebből lett a csiga védőburkolata. 

A csiga akasztós részén áthurkoltam egy madzagot, amit áthúztam a kilyukasztott kupakon, csomót kötöttem rá, hogy az S kampóra fel lehessen akasztani és még kötöttem csomókat a kupak tetejénél is, meg a belsejénél, rögzítésnek, hogy ne csúszkáljon. 

Így kaptam ezt a képen látható (az S fémkampóra) felakasztható alkotmányt, amiben ígya csiga védve van, mint egy műanyag haranggal le van fedve a flakon tetejével. 

Végül áthúztam a zsinórt a csigán, rákötöttem a madártetetőre és máris le- és felhúzható volt az etető a fán. A zsinórnak megfelelő hosszúságúnak kell lennie, hogy akkor se szaladjon le a csigáról, amikor leengedjük az etetőt. 

A képen spárga van, de végül nem azt használtam, hanem azt a kötelet, amit úgy találtam meg a neten, hogy "univerzális fonott kötél". A végeit picit meg kell égetni gyufával, hogy ne foszoljon szét. 

20200714_103100_k.jpg

 

 

Állatok Madáretetés Kertlakók Madáretető felfüggesztése

2020\07\19

Tárkony

20200715_072957_k.jpg

Ez a tárkony a képen most kb. 60 cm magas lehet. m

Tél végén, (február vége felé) ültettem magról, itt neveltem a szobaablakban. Szépen kikelt és éldegélt, de azt hittem az életben nem fog megnőni. Borzasztóan lassan fejlődött, még amikor április vége felé kiültettem, akkor is pár mm-es volt csak, pedig akkor már két hónapos volt. Ezt egyébként más növényeknél is megfigyeltem, pl. a paprikapalántáknál, hogy nem nőttek. Nem tudom, hogy a kis tőzegcserepek-e az oka vagy mi, de érdekes volt. Pl. a paradicsoomokat amikor széttűzdeltem, rögtön elkezdtek fejlődni, de amíg egymás mellett éltek a magoncok, addig nem fejlődtek. 

Visszatérve a tárkonyra, szegényt megviselte az élet, mert nem sokkal azután, hogy kiültettem, még a vakond is félig kitúrta. Visszanyomkodtam a földbe és reménykedtem, hogy megmarad és lőn! 

Ilyen szép bokor lett belőle. 

Évelő fűszernövény, úgy tervezem, hogy ott is marad, ahol most van. Nagyon szeretem savanyú levesekbe, babba, de savanyúságba is szoktam tenni belőle. Lassan szárítani szedek majd le belőle. Óvatosan csak, hogy jól meg tudjon erősödni nekem, hogy egészen biztosan kibírja a telet. 

Tárkony Fűszernövények Veteményes

2020\07\18

Orvosi zsálya

A zsályákat tavaly ültettem magról a szabad földbe és nagyon szépen kikeltek és őszre egész komoly, erős növényeim lettek belőle. Nem kellett sokat aggódnom, hogy a telet átvészelik-e. Megőrizték télen is a lombjukat, jól látszott, hogy egészségesek és tavasszal szépen fognak hajtani. Hajtottak is, hatalmas virágözönt hoztak, nagyon szép volt és mos is nagyon szépek. 

20200530_182613_k.jpg

Miután elvirágoztak, jól megmetszettem őket, nem engedtem, hogy magot hozzanak és ettől úgy bedurvultak, hogy igazi dzsumbuj lett belőlük, sőt pár ágán most éppen másodvirágzik. 

Sok ágat letörtem belőle, mert anyukám szereti a teáját inni, állítólag nagyon hasznos izzadás ellen.

Én leginkább a brekfast susage-be használom, aminek a receptjét  USA-ból hoztam. Amikor arrafelé jártam, akkor a szállodákban reggelente ezek a kis kolbászkák, vagy kerek húslapocskák mindenütt ott voltak a reggelinél és nagyon finomak voltak. 

Én kerek, lapos formára szoktam sütni őket, mert így egyszerűbb, de a kolbászka forma a kedvencem, csak hát sosincs rendesen időm rá. Illetve ott kinn bő zsiradékban sütötték ki őket, én sütőzacskóba szoktam tenni, hogy kevesebb zsiradékot fogyasszak. 

Magamtól sose jutott volna eszembe, hogy húst zsályával fűszerezzek, de nagyon finom. 

És nem tévedés, nincs benne tojás és kenyér sem. 

Íme a recept, csak össze kell keverni a hozzávalókat, megformázni és kisütni:

 

BREAKFAST SAUSAGE

 

Fél kg sertéshús
1 teáskanál zsályalevél
1 teáskanál kakukkfű
2 teáskanál barnacukor (én kőmozsárban szoktam beletörni egy barna kockacukrot)

édeskömény (ezt is össze szoktam törni, nem pépesre, csak darabosra)
vörösbors pehely
feketebors
fokhagyma
füstölt paprika (ha nincs itthon, akkor simán kihagyom) 

Recept Fűszernövények Veteményes Orvosi zsálya Breakfast susage

süti beállítások módosítása