Mátra alján, falu szélén...

2024\07\04

Végre lehet dolgozni a kertben

Vastag polárpulcsiban ülök benn, hűtöm a házat, készülök a kánikulára. Ma reggel 13 fok van kinn, minden tárva nyitva van, most, amikor írok 19,6 fok van benn, de inkább ülök a hidegben, minthogy felmelegedjen és aztán nem tudok mit csinálni, hogy lehűljön egy kicsit. Egészen hihetetlen, hogy a redőny mennyit fog. Ez télen jó, de nyáron éjjel se tud tőle lehűlni a ház. 

A kertben bóklászva megláttam, hogy mégis lesz fügém! Találtam 2 fügét a Babits fügémen és több aprót látok a levélhónaljakban is. :))) Hurrá! Nagyon remélem, hogy megérnek és legalább meg tudom kóstolni az idén először a fügét. 
Jövőre már szeretnék fügelekvárt főzni. :) 

kk_img_20240701_071618.jpg

És tegnap reggel az volt az első, hogy végignyargaltam a káposztaféléimen, hogy hatott-e a permetezés és igen. Nem láttam rajtuk földibolhákat. A levelek fonákján viszont változatlanul vannak liszteskék, majd holnap megpermetezem őket tejjel is. 
Egyébként ez a tejes permetezés jónak tűnik, mert az uborkám igencsak elkezdett betegedni, de leszedtem a beteg leveleket róla és lefújtam tejjel, azóta nem annyira terjedt tovább rajta a betegség. 

Tegnap egyébként kora reggel kigyomláltam-felkapáltam egy nagy részt a veteményesben, még a hagymákat is, pedig nem akartam már, de magot akart hozni a talpas muhar és azt nem engedhetem. Benne hagytam a gyomokat, majd visszakomposztálódnak. 

Valamelyik nap olvastam és jót röhögtem rajta az FB-n, hogy írta valaki, hogy ha kimegy a kertbe, annak paradicsomkötözés a vége és tényleg van ebben valami. Én is felkötöztem őket megint, mert csak nőnek és nőnek, de már tele vannak paradicsommal is. 

kk_img_20240703_142939.jpg

A hagymák már egészen lefeküdtek és maguktól. Van aki a szárakat direkt letapossa, de szerintem felesleges, mert ledől magától. 

kk_img_20240703_142951.jpg

A harmadjára vetett petrezselyem egészen szépen megnőtt, szerintem őszre az is jó lesz.
Kikeltek és ki is egyeltem a gyomlálás után a lila céklákat is, meg is öntöztem tápoldatos vízzel és a hátsó ágyásban lévő  paradicsomokat is, mert azok nem nagyon haladnak sehová ott az idén. Lehet, hogy már nagyon kiélték a helyet, pedig kaptak trágyát, de az is lehet, hogy az eperfa szívja le tőlük az energiát, sajnos kihajtott a kivágott fa és nem figyeltem rá, eléggé megnőtt, vissza is vágtam délután. Szedtem róla egy csomó eperfa levelet teának télire, benn száradnak a pincében.
Tulajdonképpen azért hagytam, hogy majd szedek eperfa levelet teának, de már egy méteresek voltak rajta a hajtások és volt vagy 20 hajtás rajta. Mind levágtam, az eperfa levél pedig már elég lesz teának. 

Felszedtem a fokhagymát is, ilyen csodaszép fokhagymám még soha nem volt, viszont ültettem vagy 30 darabot, de csak 12 lett első körre. Hmmmm... aztán az ásóvillával még kifordítottam párat a földből, de akkor is kevés és ezek az utóbbiak kicsik is lettek. A többit nem tudom hová lett, talán ki se hajtottak. Már benn száradnak a száraz alatt, azért nagyon örülök nekik. 
Nem tudom, hogy jó ötlet-e fokhagyma helyére vöröshagymát vetni, de van egy csomó magom és szerintem dughagymának épp megnőnének még. 

Sajnos a kép nem adja vissza, hogy mekkorák lettek, de nagyon szép nagyok. Azóta mellétettem az aprókat is, 5 db-ot vettem még ki a földből, egyet pedig felhoztam a konyhába, mert már éppen elfogyott. 

kk_img_20240703_131118.jpg

Ez pedig a cukorborsóm, amit magnak szárítok, az aprók biztos nem lesznek jók, de majd kiderül. Elég lesz, úgyis csak a hüvelyeket szedem róla. 

kk_img_20240703_130915.jpg

Leszedtem a száraz lóbabokat is, gondoltam jó lesz vetőmagnak és levágtam azokat a szárakat, amik leteremtek, de a tövéről egy csomó újrahajtott és termés is van rajta, azokat meghagytam. Amit viszont kibontottam az nem lesz elég vetőmagnak, meglátom, hogy terem-e még eleget, vagy venni kell majd, ámbár éppenséggel már többször is megállapítottam, hogy megvagyok lóbab nélkül. 

Leszedtem a zöldbabot is, az ment a fagyasztóba és ahogy látom a sárga is szedhető lesz pár nap múlva. Majdnem 1 kilónyi lett, ez 3 zacskóra elég.
Nem igazán jófajta zöldbab egyébként, Rimember fajta, nem veszek ilyet többet. Nem elég nagyok a hüvelyek és nagyon hamar megszívósodik. Tavaly sajnos nem tudom mit ültettem, de az sokkal jobb volt. 

kk_img_20240703_130959.jpg 

Lassan a hagyma is kijöhet egyébként, hagyom még a szárakat jobban elszáradni, aztán a helyükre ki kell találnom, hogy mit is vessek. Az őszieknek még korai, talán csemege kukoricát, az még szerintem megnőne őszig. Vagy nem tudom mit. Talán uborkát is lehetne, hogy legyen később is, mert az uborka általában elég hamar leterem. Igen, uborka lesz és így lesz uborkám később is, nem feltétlenül berakni, hanem enni. 

Fokhagyma Zöldbab Veteményes Füge Babits

2024\07\03

Új jujuba és életem első krumplitermése

Megjött tegnap az új jujubám. Felhívtam a termesztőt és megkérdeztem, hogy mi van akkor, ha az alanyról hajtott ki, de azt mondják, hogy abból sajnos jujuba nem lesz, legfeljebb beoltani jó az alany. Sejtettem egyébként, de reménykedtem, hogy nem ez van. 
Így aztán előrefelé menekültem, mert az egyik tavalyi jujubám szép és erőteljesen növekszik ('Thornless'), sőt virágzik is, kár lenne érte, hiszen egyedül nem terem (vagy nem jól, vagy ehetetlen aprókat). 
Így aztán újra rendeltem egy 'Geri's giant'-et (ez volt az előző is), gyönyörű, egészséges kis fácskát kaptam és nagyon remélem, hogy ez megmarad. Lehet egyébként, hogy én csesztem el a téli takarással, mert azt mondta a termesztő, hogy nem kell takarni télire, még a kicsiket sem. Hát meglátjuk. 
Ha ez se sikerül, akkor feladom az ötletet és akkor nem lesz jujubám, mert elég drága növény, több próbálkozás nem lesz. 

kk_img_20240702_161742.jpg

Tegnap egyébként (a végre normális időben) kiszedtem a cukorborsót, a borsószalmát levittem a cserjék köré, hadd koptassa ki a füvet alóluk. Leszedtem a száraz hüvelyeket, remélem lesz jó cukorborsó vetőmagom belőle jövőre. Lett 13 dkg vetőmagom, bár biztos nem lesz az összes csíraképes és még nedvesek, össze fognak száradni. Mivel azonban a cukorborsót csak a hüvelyéért termesztem WOK-os kajákhoz, így szerintem elég lesz és nem kell venni. 

Lehet, hogy fogok magamnak egyéb magokat is termeszteni, pl. petrezselymet és répát, mert a bolti egy pár éve valami botrányosan rosszul kel. Azon gondolkodtam, hogy ki fogok jelölni egy részt a kertben, ahová bedugok gyökérzöldséget és ott jövőre nyugodtan hozhat magszárat és megérhet. 

Kíváncsiságból kiástam egy tő krumplit is, nagyon elégedett vagyok! Kis fonnyadt, öreg, maradék krumplikat vetettem el, négybevágva és egy tő alatt ennyi krumplim lett. Ez életem első krumpli termése, még soha nem vetettem krumplit és most van egy csomó! Még zöld egyébként a szára, a többit nem szedem még ki, hagyom növekedni, de annyira örülök neki!
Jövőre többet fogok ültetni. 

kk_img_20240702_122726.jpg

A helyére kiültettem 6 karalábét (lilát és óriást felváltva) és 2-2  brokkolit és karfiolt... nem tudom lesz-e belőlük valami, mert minden kiültetett káposztámat, karalábémat stb. megtámadták a földibolhák. Jól felkapáltam körülöttük a talajt és beöntöztem őket és meg is permeteztem Mospilannal. Tettem bele jó sok Nonitot, hogy a leveleikre tapadjon rá, de nem tudom, hogy fog-e használni. Másoktól már olvastam, hogy nem használt, 2022-ben, amikor a nagy invázió volt, nekem se használt... meglátom. Majd rendszeresen öntözni fogom, hogy mindig nedves legyen a földjük, megszórom fahamuval is, de amikor sokan vannak, akkor a fahamu is olyan, mint a halottnak a csók. 
A jövő héten megint jön a nagy kánikula, ami nagyon kedvez ezeknek a dögöknek, nem szeretnék úgy járni, mint tavalyelőtt, amikor végül kidobtam az összes K-betűst a kertből. 
Azt hiszem jövőre venni fogok egy fólialagutat és abban fogom termeszteni ezeket, mert más módon nem tudom elkerülni a permetezést. Bár az alatt meg lövésem sincs, hogy lehet locsolni... hozzák ezek a dolgok magukat egymás után, mert akkor meg kell valami csepegtető öntözés is. 

Kikapáltam még a gyomot az egyik paradicsomágyásból, illetve az egyik padlizsán- és paprikaágyásból is. Ennyire futotta tegnap, de ez is valami. 
Úgy döntöttem, hogy a hagymákat már nem gyomlálom ki, mert eldőltek már a száraik, majd amikor felszedtem őket, akkor kiszedem a füvet is. 

Újabb klárcsik nyíltak ki, igazi meglepetés, mert teljesen elfelejtettem, hogy az egynyáriak közül mit (és hová) ültettem. Örülök nekik, így majd megint tudok szedni magot belőle. 

kk_img_20240626_075130.jpg

Sásliliom

kk_img_20240626_101153.jpg

Kaliforniai kakukkmák, nagyon szeretem a színét. 

kk_img_20240626_101318.jpg

Ez egy új sásliliom, most virágzik nálam először, pedig már harmadik éves. 2022-ben ültettem, de amiket akkor ültettem, elég nehezen tudtak beindulni. 

kk_img_20240627_060235.jpg

A Nyenyere a háttérben. Mindig a sarkamban van.

kk_img_20240627_060400.jpg

Jóstagú cickafark, mögötte már teljes bimbóban a barátcserje. Remélem ki tud nyílni, tavaly közel a fél bokor kipusztult abban a rengeteg esőben, a virágait se tudta csak félig kinyitni. Csoda, hogy megmaradt, tavaly tényleg azt hittem ki fog rohadni az esőtől. 

kk_img_20240627_060429.jpg

Az óriás fejvirág, most már tényleg le kéne róla vágni az elnyílt virágokat, mert ha szétszórja a magját... nem, nem fogom neki hagyni. 

kk_img_20240627_060946.jpg

kk_img_20240627_100850.jpg

Böbécke újabban a fotelben alszik, ma éhesen feküdt le. Kicsit hisztizett itt nekem, de két doboz kaja van előtte (száraz és nedves is) és vinnyog a kis elkényeztetett majmóca, hogy neki más kéne! Majd ha éhes lesz megeszi. 
Egyébként a Böbe inkább a száraz kaját preferálja, a nedveset csak megkóstolja. Herkules szokta megenni amit meghagy, ez a második reggelije, de az utóbbi pár napban hoppon maradt, mert a Böbi mindent megevett. Ma viszont vinnyog és nem nyúl ahhoz, amit máskor szeretni szokott, de majd jön Herkuló és megeszi, ha Böbi később se nyúl hozzá. Semmi nem megy pocsékba! 

kk_img_20240627_094531.jpg

Tennivalók ÚjDudvák Jujuba Krumpli termés

2024\07\02

A dunsztolásról és csemege uborka recept

Kicsit módosítottam megint a 2022-ben íródott "Fűszeres cukkinikrém télire" receptemen, mert ilyenkor már mindenki azt olvassa, gondolom felhozza a keresőmotor, na meg én is folyamatosan csiszolgatom. 
A módosítás az eltevés módjában van, ugyanis olvasgattam és megértettem, hogy miért olyan fontos a dunsztolás. Anyukám is mindent kidunsztolt, még a savanyú uborkát is (3 percre forrás után, hogy azért ne főjön meg) és neki bizony soha semmi nem romlott meg. Én a savanyú uborkát nem szoktam és a lekvárokat sem (utóbbit csak felfordítom), de a zöldségkrémeket nagyon fontos kidunsztolni. 
Egyébként a savas-ecetes dolgok jobban elállnak és a botulizmus miatt se veszélyeztetettek, de amiben nincs elég savas közeg, azt nagyon ki kell dunsztolni, mert ha elszaporodik benne a botulizmus baktériuma, akkor az halálos is lehet. 
Nagyanyáink, anyáink azért nagyon tudtak valamit, pl. most értettem meg, hogy a szilvalekvárba is minek az ecet. 
Vagy miért kell a szárított paradicsomot beáztatni ecetes vízbe. 

"Tedd az aszalt paradicsomot egy tálba és öntsd rá az ecet és a meleg víz 3:1 arányú keverékét úgy, hogy teljesen ellepje. 0,45 kg paradicsom egy deci keveréket vesz fel. Keverd meg néha a paradicsomot és várj amíg a folyadék szinte teljesen felszívódik (várhatóan 30 perc). Csepegtesd le a paradicsomot. 
Van, aki úgy gondolja, elég, ha a paradicsomot félig aszalja meg. A teljes aszalás és az azt követő ecetes rehidratálás nagyon fontos, mert ezek megakadályozzák a botulizmus kialakulását, biztosítja az egészséges és biztonságos élelmiszert"

Nekem nincs befőzőautomatám, de kipapírozok egy nagy fazekat és abba szoktam tenni az üvegeket nyakukig ér a víz és úgy forralom a vizet, a cukkinikrémmel legalább egy órát. Ha valaki húst tesz el, azt tovább is kell dunsztolni, de én ilyet még nem csináltam.
Ezzel a fazekas módszerrel mellette kell lenni, de annyi baj legyen, olyan sokat azért nem főzök be. Érdemes pontosan követni a régi recepteket. 

Beraktam az uborkákat, 5 üveggel lett belőle, a többi már nagy volt ahhoz, hogy üvegbe rakjam, így is össze kellett pár darabot vagdosnom, de mondjuk engem nem zavar, ha nem egészben van az uborka. 
Anyukám receptje szerint csináltam, ez nekem is és általában mindenkinek nagyon ízlik, eddig aki kóstolta, még mind elkérte a receptet. 

 Tehát: 

2 liter vízhez kell 20-30 dkg cukor
2 evőkanál só
20 szem fekete bors
6 db babérlevél
10% ecetből 4 dl
20% ecetből 2 dl
kevés nátrium benzoát (ha valaki nem tesz bele, akkor jobb, ha kidunsztolja)
kapor, 
+ kell még hozzáadni kb. lapos teáskanálnyi koriander magot, mustármagot, darab tormát és vagy meggyfa levelet (ez a kettő opcionális), illetve én még szoktam ízesíteni pár szem borókabogyóval, vagy egy kis ág tárkonnyal. 

Össze kell főzni a hozzávalókat, kivétel a kapor. A megmosott kaprot az üvegek aljára szoktam tenni, belerakom az uborkákat az üvegekbe és amikor forr a fűszeres lé, akkor rászedem merőkanállal és azonnal lezárom, száraz dunsztba teszem. 
Az ecet ne maradjon ki belőle (egyszer kifelejtettem) és kiforrt az egész. Végül megmentettem, leöntöztem róluk a levet, főztem újat és semmi bajuk nem lett.

Van egy másik receptem is, de azt még nem reklámozom, mert most próbálom ki először. Ha bevált, akkor majd megosztom. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a Neten nagyon sok vacak recept kering, amik jól hangoznak, de némelyiknél volt már olyan érzésem, fejben született, soha el nem készített cuccról volt benne szó. 

Ez a vegetás uborka. 
A maradék uborkáimat összegyalultam és kapásból delikátot adtam hozzá, mert én nem használom a vegetát. Az első megállapításom, hogy só is kell még bele. Persze adhattam volna több delikátot, de nekem nem kell annyi az ízéből. Na majd meglátom, ha jó lesz megtartom, ha nem, akkor felejtős. 
Amikor írom a posztot ebben az állapotában várja, hogy hozzáadjam az ecetet. 

kk_img_20240701_101001.jpg

Közben eltelt a nap és ezek az uborkák is üvegbe kerültek, 3 kicsi üveggel lett belőle. Nem tudom, hogy mennyire fog ízleni, megkóstoltam és hát... nekem az uborkához nem passzol az ételízesítő íze, mindent olyan egyformává tesz. Másba is ritkán használom, levesekbe szoktam tenni egy kicsit, de nem mindig és nem is mindegyikbe. Főleg, mióta lestyánom van azóta nem is kell az ételízesítő. 
Illetve az idén szeretnék majd magamnak készíteni. 

Viszont ez az eltevési mód is jó lehet, ha az ételízesítő helyett simán sót használok, de majd meglátom, amikor felbontom az uborkákat, hogy milyen lett miután összeértek az ízek az üvegben. Egyelőre többet nem teszek el így, mert ha nem jó, akkor csak pocsékba menne az uborka, hagyma, paprika. 

 Itt vannak készen, felcímkézve, ma már le is fognak költözni a pincébe. 

kk_img_20240702_063627.jpg

 Ma reggel viszonylag jól sikerült lehűtenem a házat. Már becsuktam az ablakokat és nem emelkedett vissza a hőmérséklet, csak pár tized fokot 
Úgy tűnik, hogy már az is segített, hogy tegnap nem volt olyan pokoli hőség. 
Sajnos a jövő hétre megint végig kánikulát ígérnek. Érdekes, hogy azt mondtam, hogy most nem viselt meg a hőség, mégse kívánom a hátam a közepére se. Borzasztó, hogy nem lehet (tudok) semmit csinálni, amikor olyan meleg van, a kert meg megint szalad szerteszéjjel, nő a gyom, mint a bolond. 
Néha úgy érzem, hogy végre utolértem magam és akkor a kánikulás időszakok szétzilálják itt nekem a rendet és a terveimet is. 
Az elkövetkező reggelekre még 12 fokot is ígérnek, ezért az újabb kánikula előtt totál ki fogom hűteni a házat, legfeljebb majd vastag zokniban és pulcsiban fogok benn ücsörögni. Így majd a következő kánikula idején egy kicsit később válik viselhetetlenné a klíma idebenn. 

Recept Dunsztolás Csemege uborka recept

süti beállítások módosítása